TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Ficus - MoraceaeHet Ficus geslacht is een geslacht met meer dan 800 soorten tropische, bij ons niet-winterharde, bladverliezende en groenblijvende bomen en heesters, alsook kruipende en klimplanten. Een klein aantal Ficussen staan voornamelijk bekend als huiskamerplant zoals de F. elastica en de F. benjamina ‘Variegata’ . Tot het geslacht behoren ook de sierlijke rubberbomen en de vijgenboom waarvan de vruchten eetbaar zijn. De vijg is een schijnvrucht waarin zich de vrouwelijke en mannelijke bloemen bevonden. De vruchten komen bij ons moeilijk tot rijping. Vele Ficus-soorten zijn bekend als kamerplanten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruit 
Ficus caria - de echte of gewone
vijgenboom

 

35034.htm

Naam: Ficus carica

Nederlandse naam: vijgenboom, echte-, gewone-

Familie: Moraceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5

Bloemkleur: groenachtig

Hoogte: 10

Bladeren: decoratieve grote, gelobde bladeren

 

 

Informatie, teelt: 

De vijgenboom is afkomstig uit Klein-AziŽ, Noordwest-India en het Middellandse-Zeegebied (Midden- en Zuid-ItaliŽ en Griekenland), waar de soort al sinds de oudheid wordt gebruikt en aangeplant. Sindsdien heeft de vijg zich in vrijwel alle tropische en sub-tropische gebieden verspreid. Het vijgenblad is tegenoverstaand, diep 3- 5-lobbig getand. De bloemen staan dicht opeen aan de binnenkant van de peervormige, vlezige bloeiwijze die van boven van een kleine opening is voorzien, de latere vijg. Ze zijn pas zichtbaar als men de vijg opent.

Alle plantendelen bevatten een etsend melksap, behalve de vruchten. De rijpe vruchten variŽren van donker purperrood, geelachtig of bijna wit en van 4 tot 8 cm lengte. De cultuurvariŽteiten bezitten alleen vrouwelijke bloemen. De vruchtontwikkeling vindt ook zonder bestuiving plaats (= parthenocarpie). Alleen "Smyrna"-vijgen zijn aangewezen op het stuifmeel van de wilde vijgenboom.

Standplaats :

De beste planttijd is het voorjaar. Men knipt na het planten de scheuten tot 3 ŗ 4 ogen in. De vijg vraagt een voedzame en warme standplaats (op het zuiden), liefst in een niet te natte grond, die wel vochthoudend is. Ph licht alkalisch (5,5 - 6,5 ). In de zomer veel water geven en een bijbemesting in de vorm van vloeimest (oude koemest verdund met wat water bijv.).

Gebruik:

De vijgenboom kan aangewend worden als sierplant, fruitplant, kamerplant of kuipplant.

Oogsten :

In mei verschijnen de bloemen omgeven door de groene bloembodem, die uitgroeit tot de uiteindelijke violetbruine, rijpe vijg. Dit kan zonder bestuiving gebeurten !!! In september-oktober kan geoogst worden.

Winterbehandeling :

Vijgen zijn vorstgevoelig en moeten daarom 's winters worden afgedekt.
De vijg verdraagt wel lichte vost, en daarom kweek je hem best niet als boomvorm.
Een leiboom (waaiervorm) tegen een schutting, muur of gevel kan in de winter door stro bedekt, met plastic folie (met verluchting) tegen vorstschade beschermd worden.

Een andere bron vermeld : Bij bescherming met dennetakken of rietmatten (de plant volledig ermee beschermen (afschermen), overleven de vijgen zelfs temperaturen van -20 įC. Men kan ook de vijg als een struikvorm in een kuip kweken.Deze wordt dan behandeld zoals andere kuipplanten. Kort gezegd, haal je struik voor de winter binnen en zet hem op een LICHTE, niet te warme, vorstvrije plaats. Is de vijg wat jaren oud, dan kan het geen kwaad dat de takken invriezen. Ze worden dan wel flink ingesnoeit. 's Winters de grond aan de voet van de vijg bedekken met compost of stalmest.

Rassen :

In het gebied waar de vijg wordt verbouwd bestaan een 600-tal rassen. De Smyra-typen zijn bij ons niet aan te bevelen omdat ze zonder bestuiving geen vruchten vormen.

Geschikt voor fruit zijn bijvoorbeeld :

'Adriatic'
'Dotato'
'Fraga'
'Goutte d'Or' met lekkere, zoete vruchten
'Mission' (Adria-type)©

Als kuipplant zijn geschikt:

'Brown' Turkey' met bronskleurige bladeren
Ziekten en Plagen :

* In de winter, wanneer de vijg is ingepakt, kunnen door een muizenplaag alle vruchtjes van de boom worden gegeten, hetgeen kan worden voorkomen door een goede muizenbestrijding.
* gevoelig voor spint
* gele vlekken op de randen van de onderste bladeren is en signaal dat de plant te natte en koude voeten heeft.

Zie voor meer details in de tuindokter op http://www.tuinkrant.com/tuindokter/ 

Vermeerdering:

Het is best zomerstekken te kiezen van reeds vruchtdragende exemplaren, bijv. Wanneer je op reis bent aan de Middellandse Zee. Neem uitgerijpte, jonge scheuten van zo'n 20 cm lang. Plaats de stek in een vochtig mengsel van zand en aarde en op een lichte plaats bij een temperatuur van 20 į C. Probeer de luchtverdamping te beperken door plastic over de stekken heen aan te brengen. Na enige weken de bewortelde stek overpotten in en tufmengsel waar je 1/3 deel klei aan toevoegt.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is vorstgevoelig

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!