TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Prunus - RosaceaePrunus is een enorm en gevarieerd geslacht met 430 soorten voornamelijk bladverliezende sierbomen, fruitbomen, heesters, vaste planten edm. Onder de sierheesters zijn vele soorten met de zo geliefde vroegbloeiende roze of witte lentetooi. De meeste soorten zijn winterhard en men kan ze gemakkelijk kweken. Een aantal soorten heeft rijke herfsttinten en enkele ook mooie (lekkere) vruchten. Sierprunussen dragen kom- of schotelvormige bloemen met vijf, meestal afgeronde kroonbladeren. Bij het fruit vinden we kersen, krieken en pruimen. Ook de groenblijvende paplaurier behoort tot dit geslacht.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Prunus mahaleb - weichselboom

Naam:  Prunus mahaleb

Nederlandse naam: weichselboom

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 3-5

Bladeren: rondachtig tot elliptisch

Foto van Prunus mahaleb, Nederlands: weichselboom, (Synoniem ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Prunus mahaleb Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen

Informatie, teelt:

Prunus mahaleb komt voor in Zuid- en Midden-Europa en wordt in ons land in tuinen aangeplant. Deze grote struik wordt tot 8 m hoog en lijkt soms op een boom. De witachtige, onopvallende bloemen zitten met drie tot twaalf in rechtopstaande trossen. De bloeitijd is in april en mei. De lichtrode tot zwartblauwe vruchten zijn slechts 5 mm groot en hebben weinig vruchtvlees.

Oogsttijd: juli-augustus

De weichselboom heeft een voorkeur voor warme, zonnige, zelfs hete groei plaatsen en kalkhoudende grond, maar groeit ook op vlak, rotsig terrein. Hij ontwikkelt een wijdvertakt, breed en onder gunstige omstandigheden diep wortelstelsel. De boom wordt vaak aangeplant in parken, straten en langs snelwegen.

Hij gedijt niet in natte, zure, extreem voedselarme en zandige grond. De boom is geschikt als onderstam voor het veredelen van zure en (zelden) zoete kersen. Hierdoor is het telen van kersen op minder goede grond mogelijk en kan de groei worden geremd. De weichselboom en de zure kers verdragen elkaar goed.

Een Prunus mahaleb die men laat uitbloeien, levert zaailingen met een grote variatie. De hierop geënte bomen tonen daarom verschillen in groei en vruchtopbrengst. Door selectie van de moederboom is het mogelijk de variatie te verkleinen. Gecontroleerd zaad is in de handel verkrijgbaar: ook vegetatieve vermeerdering is mogelijk.

Het enten van de zoete kers op de weichselboom kan problemen geven. Vaak groeit hij eerst goed en snel, maar verkommert hij in het vijfde tot zevende jaar en sterft dan af.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • deze plant is vorstgevoelig

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

  • deze plant vraagt of gedijt goed op droge gronden

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!