TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Cydonia - RosaceaeEen winterharde, bladverliezende soort die voorkomt in Zuid-Europa en Azië. Hij is nauw verwant aan Chaenomeles, de Japanse kwee. Het is een sterk vertakte, kleine boom of heester die gekweekt wordt om de eetbare vruchten en als onderstam voor perenbomen. De zure vruchten, kweeperen, worden gebruikt voor gelei of jam.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Cydonia oblonga - kweepeer, kweeappel

Naam:  Cydonia oblonga

Nederlandse naam: kweepeer, kweeappel

Andere gebruikte benamingen: Cydonia vulgaris, Pyrus cydonia

Bloeitijd: 5

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 4.5-6

Bladeren: viltig dons bedekt

Foto van Cydonia oblonga, Nederlands: kweepeer, kweeappel, (Synoniem Cydonia vulgaris, Pyrus cydonia) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Cydonia oblonga Snoeitip

 

  • deze plant bevat geurende plantendelen

Informatie, teelt:

Cydonia oblonga is één van de oudste fruitboomsoorten. Het land van oorsprong is waarschijnlijk Trans-Kaukazië, maar hij werd door de Romeinen vanuit Kreta en Griekenland naar Europa gebracht. Daar waren kweeën bekend onder de naam Mélon kydonion wat betekent: appel uit een streek van Kreta.

Zeer groeikractige bomen die een rijke bodem verlangen. Ze bloeien in mei-juni met grote, éénhuizige, witte bloemen. Daarna verschijnen de grote en gele vruchten die eind oktober kunnen geoogst worden. Het vruchtvlees is zacht en gesuikerd en wordt rooskleurig bij het koken.

In Armenië en Klein-Azië komt de kwee nog in het wild voor. Hij heeft daar kleine, gele vruchtjes. Kwee werd circa 3000 jaar voor Christus veredeld tot een ras met grote vruchten. Het is een prachtige boom of struik en in ieder seizoen voor uw tuin een grote sier- en oogstwaarde zal hebben. Onder gunstige omstandigheden kan kwee 50 jaar oud worden.

De bladeren van de kwee zijn eivormig, ca.1-2 cm lang en viltig. Van mei tot juni bloeit deze boom met grote, decoratieve, witte of zachtroze bloemen, die zich in september-oktober tot peer- of appelvormige, gele, viltige, aromatische, harde en wrange vruchten ontwikkeld hebben. Het Engelse woord quince betekent zuurpruim. Over de kweebloemen zeggen de Chinezen, dat zij de ´kleur der roze wolken van de schemer´ hebben.

Kwee houdt van luwte en zon, lichte, vochtige, iets kleiige grond. De beste planttijd is het voorjaar, omdat jonge boompjes vaak van de winterse vorstperioden te lijden hebben. De boomspiegel moet u onkruidvrij houden. U kunt hem bedekken met mest, compost en blad ook tegen uitdroging in de zomer en bevriezing in de winter. Voor een gezonde groei heeft kwee jaarlijks één keer organische mest nodig. Stikstofmeststoffen kunnen schimmelziekten veroorzaken.


Vruchten koken

Meestal zijn ze rauw niet te eten. Ze zijn te hard en lijken zeer zuur te smaken, ze lijken zuur te smaken, omdat ze zeer weinig suiker bevatten. Je kan er zeer lekkere confituur, gelei of jam van maken. Schillen mag maar is niet echt noodzakelijk voor het maken van gelei.

Recept voor kwee(peren)gelei:

De vruchten zijn citroengeel en donzig behaard bij rijpheid. Dons eraf wrijven met een doek. Wassen met koud water. In stukken snijden zonder te pitten te beschadigen. Vruchten zijn meestal KEI-hard!

In kleinere stukjes (kwartjes) verdelen en in een ruime kom doen. Vruchten onder koud water zetten. Water moet boven de vruchten staan. Vruchten zacht laten koken. Hoe langer je ze inkookt des te roder of bruiner zal later de gelei zijn. Na ongeveer 1/2 uur (of 1.30 uur) zachtjes koken zouden de vruchten goed mals moeten zijn. Afgieten in een zeef, vergiet of neteldoek. Bij voorkeur niet aanduwen of wringen, want dan wordt het sap troebel. Het bekomen sap (+ citroensap) kan je inkoken met suiker (vb. 1 liter sap + sap van enkele citroenen en 1 kg suiker).
In propere bokalen gieten en afdekken met celofaan of schroefdeksel.
Bij gebruik van celofaan, zal de gelei wat uitdrogen en zodoende nog dikker worden.

Indien je graag minder suiker gebruikt en als het wat vlugger moet vooruitgaan, kan je ook een pectine middel (PecPlus, gelfix, …) toevoegen. Je mag dan de suikerhoeveelheid drastisch verlagen. De hete gelei in schroefbokalen doen en zo vlug mogelijk sluiten. Bokalen zo vol mogelijk doen.
Suiker is een conserveringsmiddel. Indien je door gebruik van PecPlus minder suiker mag gebruiken, dan is het noodzakelijk van schroefdeksels te gebruiken. Bij gebruik van enkel celofaan, dan kan de gelei gaan schimmelen. (De suiker hoeveelheid mag bij gebruik van Gelfix verminderd worden tot 250 of 500 g per liter sap). Na openen van de bokalen (bij gebruik), deze bokalen in frigo bewaren.

De kweegelei smaakt zeer lekker en lijkt een beetje op honing. Daarenboven is ze ook zeer gezond en geneeskrachtig. Goed voor maag- en darmklachten (diaree).

Rond de pitten zitten er een kleverige brei, welke een ontsmettende of smerende werking heeft op de keel.

Indien je de vruchten schilt (dunschiller) en de vruchtenstukjes (zonder klokhuis en pitten) verder onderzet met water om te koken, dan kan je later de uitgedrupte, fijn gestampte vruchtenbrij ook inkoken met suiker. Opletten voor het opspatten en voor het aanbranden van de kookpot! Dit geeft een minder aantrekkelijke, speciaal smakende dikke confituur.Bron o.a. Brigit Kahlert, Guy De Kinder

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!