TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Actinidia - ActinidiaceaeActinidia zijn groene, grootbladige, linksom windende klimplanten met onbehaarde of viltige behaarde twijgen. Het blad is verspreid, enkelvoudig, gezaagd of getand. De bloemen zijn één- of tweeslachtig: wit, geel of roodachtig. De Actinidia chinensis (kiwi) is afkomstig uit China waar hij al 1200 jaar geleden gebruikt werd. Het is pas in 1910 dat hij in Nieuw-Zeeland wordt geteeld en de naam kiwi meekreeg, genaamd naar de vogel in het nationaal wapenschild waarop hij qua vorm en grootte gelijkt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Actinidia deliciosa ´Hayward´ - kiwi, chinese kruisbes, straalstempel

Naam:  Actinidia deliciosa ´Hayward´

Nederlandse naam: kiwi, chinese kruisbes, straalstempel

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 5

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 3-9

Bladeren: ovaalvormig

Foto van Actinidia deliciosa ´Hayward´, Nederlands: kiwi, chinese kruisbes, straalstempel, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Actinidia deliciosa ´Hayward´ Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Deze cultivar werd ontdekt door Hayward R. Wright in 1920 en naar hem genoemd. In tegenstelling met de andere cultivars is de plant minder groeikrachtig en is de bloei minder weelderig. Er verschijnt meestal slechts één bloem per bladoksel. De bloeitijd is later dan de andere cultivars. De vruchten zijn ovaalelliptisch en lateraal samengedrukt, de kleur is bruin met een groene reflectie.

De vruchtkaren zijn fijn en donzig. Het gemiddelde vruchtgewicht is 90-95 gr. Regelmatig treft men vruchten aan van 150 gr. of meer. Het vruchtvlees is lichtgroen, de smaak is zeer zacht, sappig en het meest aromatisch en geparfumeerd van alle cultivars. Hayward rijpt iets later dan de andere cultivars en is de eerste jaren minder productief. De vruchten bewaren zeer goed en verdragen gemakkelijk manipulatie. Het grootste deel van de commerciële plantages is aangeplant met deze cultivar.

 


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!