TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Actinidia - ActinidiaceaeActinidia zijn groene, grootbladige, linksom windende klimplanten met onbehaarde of viltige behaarde twijgen. Het blad is verspreid, enkelvoudig, gezaagd of getand. De bloemen zijn één- of tweeslachtig: wit, geel of roodachtig. De Actinidia chinensis (kiwi) is afkomstig uit China waar hij al 1200 jaar geleden gebruikt werd. Het is pas in 1910 dat hij in Nieuw-Zeeland wordt geteeld en de naam kiwi meekreeg, genaamd naar de vogel in het nationaal wapenschild waarop hij qua vorm en grootte gelijkt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Actinidia deliciosa ´Monty´ - kiwi, chinese kruisbes, straalstempel

Naam:  Actinidia deliciosa ´Monty´

Nederlandse naam: kiwi, chinese kruisbes, straalstempel

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 5

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 3-10

Bladeren: ovaalvormig

Foto van Actinidia deliciosa ´Monty´, Nederlands: kiwi, chinese kruisbes, straalstempel, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Actinidia deliciosa ´Monty´ Snoeitip

 

Informatie, teelt:

Actinidia deliciosa ´Monty´komt voort uit een zaailing van B.H. Just en werd opgemerkt door Mouat en Fletcher in Te Puke in 1950. De commercialisatie startte in 1957. De cultivar staat bekend voor zijn weelderige bloei en voor het grote aantal vruchten die kunnen geoogst worden. De bloemen komen steeds is groepjes voor. De bloei is ongeveer gelijk aan die van Hayward.

De vruchten zijn ellipsvormig maar iets dikker aan de top in vergelijking met de basis, de schil is bruin en zeer dicht bezet met vruchtharen. Het gemiddelde vruchtgewicht schommelt tussen 35 en 40 gr. Door zijn licht zure smaak en middelmatige sappigheid is de kwaliteit minder goed.

Monty rijpt redelijk vroeg, iets na Bruno. De bewaring is kort, doch iets langer dan Bruno, maar de resistentie tegen manipulatie en transport valt tegen. Een ander voordeel van deze cultivar is zijn groot aanpassingsvermogen aan moeilijkere ecologische omstandigheden en daardoor zeer geschikt is voor aanplanting in de tuin van de amateur.

 


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!