TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Juglans - JuglandaceaeEen geslacht met 15 soorten bladverliezende bomen, die om hun mooie blad en sommige om hun eetbare vruchten worden gekweekt. Ze komen voor in Noord- en Zuid-Amerika, Zuidoost-Europa en Oost-Azië. Slechts twee soorten komen in cultuur voor. Bij ons komt de walnoot voor in boomgaarden en op erven en langs wegen en op dijken van rivieren. De geur van de bladeren zou muggen op een afstand houden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel bomen geveld om hout te leveren voor geweerkolven.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)
Juglans regia - noteboom, walnoot, okkernoot

Naam:  Juglans regia

Nederlandse naam: noteboom, walnoot, okkernoot

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: katjes, mannelijk

Hoogte min-max: 15-20

Bladeren: aromatisch geurend blad

Foto van Juglans regia, Nederlands: noteboom, walnoot, okkernoot, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Fruitbomen & fruitstruiken (bessen)

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Juglans regia Snoeitip

 

  • deze plant bevat geurende plantendelen

Informatie, teelt:

Juglans regia is afkomstig uit Zuidoost-Europa, Centraal-Azië. Opletten bij het snoeien voor bloeden (1/1-15/5). De geur van de bladeren houdt muggen weg. De vruchten, eetbare walnoten, verschijnen aan bomen van 8 jaar of ouder. Het aantal vruchten is over het algemeen niet erg groot.

Walnoten passen heel goed in onze omgeving. Vliegen en muggen worden uit de omgeving van de boom geweerd, zeer nuttig bij de stallen van dieren! Ze geven veel schaduw af en zijn dan ook goed geschikt om onder te zitten wanneer de temperaturen ´s zomers hoog oplopen. Bladluizen komen nauwelijks voor op de boom.

Inzake gezondheid zijn het meestal gemakkelijke bomen. De meeste nieuwe rassen zijn weinig of niet vatbaar voor ziekten. Oudere rassen kunnen wel gevoelig zijn voor bacteriebrand en brandvlekkerigheid (bladvlekkenziekte). Tegen insecten of mijten hoeft niet gespoten te worden. Normaal vergen ze dus geen gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden).
Walnoten passen meestal niet in kleine tuinen. Ze moeten ruim van elkaar geplant worden. Een uitzondering is de zwakgroeiende cv. ´Hansen´.

Ze passen goed in ons huidig eetpatroon. In de herfst kan je de noten verzamelen, laten nadrogen en opeten. Ze zijn bijzonder rijk aan eiwitten en zijn hierdoor heel nuttig voor mensen die geen vlees wensen te eten (vegetariers). Noten zijn voor de meeste mensen een gezonde lekkernij, welke ze gedurende verschillende maanden kunnen gebruiken. Onder de walnoten zijn er diverse planten welke er niet kunnen en willen groeien. De wortels van een Juglans zouden giftige stoffen bevatten, die de groei van andere planten kan verstoren.

Tips bij het planten van walnoten

De aanbevolen plantafstand is 7,5 (6) x 8 m (of 9 x 10 m). Deze afstand is o.a. afhankelijk van de grondsoort en van het ras. Zaailingen vragen meestal een zeer ruime afstand. In het algemeen zijn geënte rassen sterk aan te raden. Deze kunnen reeds na 3 jaar de eerste noten geven. Zaailingen geven soms pas na 10-12 jaar de eerste noten. Bij geënte rassen is men zeker van hun eigenschappen (ziektegevoeligheid, vruchtkwaliteit, schaalkwaliteit, nootdikte, …). Bij zaailingen is dit een groot vraagteken doordat de typische raseigenschappen dikwijls verloren gaan. Bij voorkeur zal men rassen, cultuurvariëteiten nemen die weinig ziektegevoelig zijn. Bij oudere rassen zijn er soms problemen met bacteriebrand, brandvlekkerigheid en met de schaalkwaliteit. Een boompaal is noodzakelijk voor de geënte notenbomen. (2,5 m lang en 6 cm dik)

Bij voorkeur zal men planten in het najaar (oktober-november) of in de lente (maart-april). Geen notenbomen planten op natte of te droge grond. De bewortelbare diepte is best 1 meter. De pH (zuurheidsgraad) van de grond is best tussen 6.5 tot 7.

Kruisbestuiving wordt meestal aangeraden. Je plant dus best 2 verschillende notenbomen welke gelijk bloeien. Een zeer goede (zelf)bestuiver is ´Buccaneer´. ´Broadview´ geeft alleenstaande soms ook goede resultaten. Indien je echt maar 1 boom kan planten dan is het ras ´Buccaneer´ de beste oplossing. ´Buccaneer bestuift ook goed zichzelf. Noten hebben een losse, onkruidvrije en warme grond nodig. De entplaats zal men best iets boven de grond planten. Ook hoogstamnoten (geënt) hebben steeds een steunpaal nodig!

Op laaggelegen percelen welke gevoelig zijn voor late lentenachtvorst (vorstzakken) is er soms kans dat de jonge scheuten en bloemen afvriezen. Bij voorkeur zal men hier geen walnoten planten. Indien men dat toch wenst te doen dan kiest men voor rassen welke laat uitlopen in het voorjaar. Vb. ´Drjanovski´, ´Hansen´ en ´Rote Donaunoot´.
Geen meststoffen in de plantput doen. Dit kan wortelverbranding geven.

Snoeitips:

De beste snoeitijd is tussen mei en september. Het kan ook nog gebeuren net na de oogst. Wel weinig of niet snoeien. De stamlengte is best 1.80 tot 2 m. (minimum 1m30). Enkel gebroken takken en schurende takken verwijderen.

Bron Guy De Kinder

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!