Fruit, 
fruitbomen, fruitstruiken, kleinfruit, bessen, noten, druiven

Fruit is gezond

"Een appeltje voor de dorst", "Beter een appel dan een snoepje", het zijn stellingen die we als waar ervaren. Het gehalte aan mineralen van fruit is van groot belang voor de mens. Onze behoeften aan mineralen worden voornamelijk voldaan door groenten. Ons fruit bevat echter veel kalium en vitaminen en weinig natrium. Vers fruit smaak vlak na de oogst het best en bevat dan de meeste vitaminen.

Vitaminen:

Fruit bevat veel vitaminen. De meeste vruchten zijn rijk aan vitamine C. Caroteen, het provitamine van vitamine A, komt in fruit veel minder voor. Vitamine E wordt alleen aangemaakt in groene plantedelen en komt dan ook vooral in groenten voor.

De voornaamste zuren in vruchten zijn appelzuur en citroenzuur. Daarnaast bevatten de meeste vruchten geringe hoeveelheden fenolische carbonzuren waarvan de functie voor het menselijk lichaam zo goed als onbekend is.

Plukken:

Bij de appelpluk is de juiste werkwijze erg belangrijk. Fruitkneuzingen moeten vermeden worden. Belangrijk zijn o.a. korte nagels, vruchten met de steel plukken, vruchten zacht neerleggen, kisten niet te vol leggen. Kwaliteitsfruit telen is een kwestie van vakmanschap. De pluk betekent dan ook de bekroning van een geheel jaar intense zorgen. Slecht geplukt fruit maakt immers al die inspanningen waardeloos! Bij de pluk van appel en peer is het juiste tijdstip belangrijk. Er bestaan verschillende methoden om het juiste pluktijdstip te bepalen. Te vroeg en te laat plukken is nadelig.

Ballerina appels op het terras of balkon.

Ballerina's zijn appelvariŽteiten van Engelse origine.

Het zijn smal opgaande, zuilvormige boomvormpjes die niet breder dan 30-40 cm worden. De hoogte varieert van 3 tot 4 meter. In elke tuin is dus wel een plaatsje voor deze mini-appelbomen.

Fruitbomen kiezen?

Een juiste rassenkeuze is belangrijk! Een aantal appelrassen zijn erg geschikt voor liefhebbers, omdat ze minder vatbaar  zijn voor een aantal schimmelziekten. Bespuitingen zijn meestal dan niet meer noodzakelijk.

Fruitbomen kunnen meestal zichzelf niet bevruchten. Dit betekend in mensentaal dat ze zijn aangewezen op bevruchting door stuifmeel van een ander ras om zo tot normale vruchtzetting te komen. Een van de voorwaarden is dat de bloeitijd van de rassen overeenkomt.

Bessen, druiven en ander klein fruit:

Ribes is een struik om op te eten. Er zijn veel, totaal verschillende struiken met de naam Ribes. De ene soort kenmerkt zich met volle bloemtrossen, de ander geurt heerlijk en de derde heeft goed smakende bessen. De witte, de rode, de zwarte en de kruisbes zijn ook allemaal Ribesstruiken. In iedere tuin en op elk balkon is er wel een plekje voor: een pot met daarin een mooie bessenstruik. De vruchten zijn behalve lekker, ook een verwennerij voor het oog. Rode en witte trosbessen (Ribes rubrum) kunnen gekweekt worden als struik, maar ook als rechte haag. Het planten als rechte haag (aan 3 horizontaal gespannen draden) wordt de laatste jaren meer toegepast.

Ook in de eigen tuin kunnen druiven worden gekweekt! En wie zou dat niet willen? Er is immers niets zo lekker als versgeplukte druiven van eigen teelt. Vruchtbomen zijn lang weggeweest uit siertuinen, misschien omdat ze de naam hadden moeilijk in de verzorging te zijn. Nu begint er weer belangstelling voor te komen.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!