Brassica - BrassicaceaeBrassica is een groot geslacht met een verscheidenheid van veel gekende groenten: Paksoi, zwarte mosterd, broccoli, raap en kolen als kolraap, sierkool, koolrabi, boerenkool, bloemkool, sluitkool, spruitkool, Chinese kool.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Chinese Kool

29947.htm

Naam: Brassica campestris var. pekinensis

Nederlandse naam: chinese kool

Familie: Brassicaceae

Andere gebruikte benamingen: (B. c. chinensis L.; B. cernua; B. c. ssp. chinensis)

Plantbeschrijving: 

In Europa worden heel wat koolgewassen als groente verbouwd. Maar ook in China en Oost-AziŽ worden ze sinds mensengeheugens als groente verbouwd. Twee variŽteiten daarvan zijn ook in het westen bekend geworden en zijn in ons klimaat heel goed te kweken. Beide behoren tot de soort Brassica campestris. Enerzijds is er de Chinese kool (variŽteit pekinensis) anderzijds de Pak-Choi of paksoi (variŽteit chinensis). Soms vind je deze soorten ook onder de naam Brassica rapa. De Chinese kool is de meest verbruikte van alle groenten in AziŽ.

Chinese kool en paksoi zijn beide bladgroenten. Chinese kool vormt een langwerpige krop met bleekgroene gerimpelde bladeren en lange, brede, witte nerven. Er bestaan 2 typen Chinese kool. Het granaattype, een langwerpige slanke kool en het Japanse type, een kortere en bredere kool. De bladeren van het granaattype zijn donkerder en stugger dan van het Japanse type.

Standplaats: 

Wat betreft de standplaats moeten we er rekening mee houden dat het koolgewassen zijn. Kies dus een plaats waar de vorige maanden en jaren geen koolgewassen stonden. Een voedzame en vochthoudende grond, waar een ruime hoeveelheid compost of goed verteerde stalmest aan toegevoegd is aangewezen. Kies een perceel dat vrij veel zonlicht krijgt, alhoewel wat lichte schaduw voor deze groente ’s zomers een voordeel kan zijn.

Zaaien en planten: 

Chinese kool kan je vanaf eind april zaaien onder verwarmd glas. Een minimumtemperatuur van 20įC overdag en 16įC ’s nachts is een eerste maatregel om doorschieten te voorkomen. Pas vanaf 10 juli kan je ter plaatse zaaien, dit tot uiterlijk 15 augustus. De rassenkeuze is eveneens belangrijk bij het voorkomen van het doorschieten. De oudere rassen zijn alleen geschikt voor zaai vanaf juli. Ook Chinese kool van het Japanse type is minder schietgevoelig. Zaai rechtstreeks in potjes of perspotjes een drietal zaden en houd de sterkste zaailing over. Verspenen of verplanten met blote wortel veroorzaakt een groeistilstand wat ook de bloemstengelvorming bevordert. Ook te oud plantmateriaal veroorzaakt een groeistoornis. De planten zijn dan ook maximum drie weken oud. Eventueel kan je ook nog wat later zaaien en dan uit planten in september in een onverwarmde kas om het oogstseizoen wat te verlengen.
Als we Chinese kool uitplanten doen we dit met een rijafstand van 45 cm en een plantafstand van 35 cm.

Bemesting: 

Indien we deze groenten verbouwen als nateelt moeten we toch nog zorgen voor een ruime organische bemesting, bijvoorbeeld met bloedmeel of een andere gedroogde organische meststof. Kalktoediening in het vroege voorjaar om de pH te verhogen is aan te raden.
Een lichte bijbemesting tijdens de teelt bevordert de doorgroei. Je kan bijvoorbeeld na vier weken, net voor de kropvorming, nog eens bijbemesten met 20 gram per m≤ ammoniumnitraat (stikstof) en 20 gram patentkali (kalium) per m≤. Fosfor hoef je niet bij te bemesten, daar die al voldoende aanwezig is in de compostvoorraad en ook niet uitspoelt zoals stikstof en kalium.

Verzorgingstips: 

Omdat ze zeer ondiep wortelen is een regelmatige watervoorziening absoluut nodig, de grond mag niet uitdrogen. Chinese kool kan enkel goed uitgroeien bij een constante wateraanvoer, zoniet gaat de plant bloeien. Water geven doen we best tussen de rijen zodat schimmels minder kans krijgen. Meestal vormt Chinese kool zonder hulp stevige kroppen. Als de krop te los zou zijn kan je ook eens proberen de plant lichtjes toe te binden met een stukje touw. Bij paksoi, die van nature uit losjes groeit, kan je op die manier het bleken van de hoofdbladnerf bevorderen.

Ziekten en plagen: 

Zonder extra maatregelen mogen we er zeker van zijn dat de kleine witte maden van de koolvlieg al vlug aan de wortels zullen vreten. Het is aan te raden om gebruik te maken van een koolkraag rond de stengelvoet zodat de koolvlieg zijn eitjes niet kan afzetten aan de voet van de plant. Ook slakkenaantasting moet wel eens bestreden worden. De vochtige groeiomstandigheden die we aanhouden voor een goede doorgroei trekken ook slakken aan. Inspecteer de planten dus regelmatig op schade en de aanwezigheid van slijmsporen. Grijp zonodig in met slakkenkorrels. Ook de verschillende koolrupsen mogen we verwachten. Gelukkig is er nu een biologisch insecticide op basis van een bacteriepreparaat verkrijgbaar. Rupsen kun je het beste bestrijden als ze nog in een jong stadium zijn.

Een veel voorkomend probleem is rand. Vooral de binnenste bladeren vertonen een verdroging of verrotting aan de bladrand. De hoofdoorzaak is een calciumgebrek waardoor de cellen in de bladeren minder sterk worden. Vooral watertekort en te hoge temperaturen zorgen er dan voor dat de cellen afsterven en dat er rand ontstaat.

Oogsten: 

Chinese kool groeit snel en is al na acht tot tien weken oogstbaar. Het gewicht van de kroppen schommelt dan tussen 0,5 en 1,5 kg. Als je de kroppen net boven de grond afgesneden hebt kan je de stronken laten zitten. Daarop vormen zich nieuwe scheuten, die bij een zacht najaar nog voor wat extra snijgroen zullen zorgen. Eventueel kan je er zelfs een kleine plastictunnel over plaatsen zodat je nog langer kan oogsten. Werden ze uitgeplant onder glas in september, dan kan je nog langer genieten van de nieuwe scheuten.

Bewaren: 

Chinese koolsoorten zijn in principe niet geschikt om te bewaren zoals bijvoorbeeld rode of witte kool. Toch kan je ze wel enkele weken bewaren op een zo koel mogelijke plaats. Ook verpakt in plastic zakken in de koelkast kunnen ze nog een tijdje bewaard worden. Indien geteeld onder glas is het blad zachter en verwelkt het sneller.

Recept: 

Een kenmerk van deze koolsoorten is dat ze de kenmerkende koolsmaak missen. Bij Chinese kool kan je de bladeren rauw gebruiken, fijn versneden in salades. Daarbij is het gebruikelijk om te combineren met groenten met een meer uitgesproken smaak. Je kan de groente ook koken of stoven, echter niet te lang zodat de groente licht knapperig blijft. Populair is ook het gebruik in een roerbakgerecht, bijvoorbeeld in een wok. Meestal wordt er wel gezorgd voor een voldoende pikante smaak met bijvoorbeeld knoflook of gember. In AziŽ wordt de groente trouwens altijd gestoofd gebruikt of ingelegd als zuurkool.


Teeltschema: Chinese kool

 

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!