Cucurbita - CucurbitaceaeEen kruipende eenjarige plant die grote, meestal cilindervormige, soms eetbare vruchten draagt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Courgette

29949.htm

Naam: Cucurbita pepo

Nederlandse naam: courgette

Familie: Cucurbitaceae

Andere gebruikte benamingen: (C. p. var. melopepo)

Plantbeschrijving: 

De courgette behoort tot het geslacht Cucurbita. De plant Cucurbita pepo L. komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd in de 16e eeuw geïntroduceerd in Europa. Courgettes, die in het buitenland ook wel zucchini worden genoemd, zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn gezond, zitten vol ijzer en zijn op vele manieren te bereiden.

Standplaats: 

Courgette kan op alle grondsoorten worden geteeld, als het gewas maar over voldoende water kan beschikken. Deze vruchtdragende groentesoort groei het best op warme, zonnige plaatsen.

Zaaien en planten: 

De zaden zijn zeer groot en kunnen makkelijk met de hand gezaaid worden. Er is een hoge temperatuur van minimaal 20°C vereist om een vlotte en vlugge kieming te bekomen. Na vijf dagen zijn de zaden opgekomen. In de meeste gevallen wordt er rechtstreeks gezaaid in pot van 8 tot 12 cm doormeter. Duw het zaadje 1,5 tot 2 cm diep in de potgrond.
Daarna lichtjes bevochtigen is voldoende, het water mag zeker niet door de pot te lekken! Overtollig vocht zou ervoor zorgen dat de ontluikende kiem aan het rotten gaat.
Na opkomst mag de temperatuur dalen tot 15-18°C. Afhankelijk van het seizoen schommelt de opkweekperiode van twee tot vier weken.
Uitplanten gebeurt best niet te vroeg, want courgette is zeer gevoelig voor zelfs lichte nachtvorst. Zonder afdekking is 20 mei een goede datum. Als je vroeger wil uitplanten, dek dan af met een plastiekfolie of kleine plastiektunnel.

Bemesting: 

Tijdens of net na de winter een goede organische bemesting uitvoeren, bijvoorbeeld 10 kg stalmest per m². Voor het planten strooi je nog een samengestelde meststof, bijvoorbeeld 80 gram 12-10-18.
Tijdens de oogst kan er nog regelmatig bijgemest worden met een samengestelde meststof 12-10-18 à rato van 30 gram per m² om de twee weken.

Verzorgingstips: 

Je kan courgettes ook uitplanten op een strook zwarte plastiekfolie of antiworteldoek, zoals bij aardbeien. Door de hogere bodemtemperatuur komt dit de vroege groei ten goede. De vruchten zijn minder bevuild en bladeren en vruchten zullen minder snel rotten.

Ziekten en plagen: 

Courgettes zijn relatief sterke planten. In natte weersomstandigheden kunnen niet bestoven vruchtbeginsels afsterven en dan aangetast worden door botrytis (grijs schimmelpluis). Ook gezonde vruchten kunnen dan aangetast worden door contact met deze zieke vruchten. Vermijd water geven van bovenaf.
Vanaf half augustus zien we zien we op onze pompoenen, courgettes en sierfruit ronde, witte vlekjes verschijnen. Dit is een aantasting van echte meeldauw of witziekte. De schimmel groeit uitwendig op het blad. Het is net een fijn laagje wit stof die op de bladeren ligt. Als de schimmelziekte wat verder gevorderd is komen er op de bladeren bruine vlekken en uiteindelijk kunnen de bladeren volledig afsterven.

Wanneer onze planten wat ouder worden is dit één van de eerste ziekten waaraan ze ten prooi vallen. Als we deze schimmel laten begaan dan zullen onze planten helemaal wit worden, waarna ze zeer snel verouderen en afsterven. Als dit wat later op het jaar gebeurt en onze pompoenen al grotendeels volgroeid zijn kan dit eigenlijk niet veel kwaad. Maar al we ook in het najaar nog wat gezonde courgettes en sierfruit willen oogsten kunnen we misschien best toch ingrijpen.

Er zijn fungiciden op de markt die hiervoor goed gebruikt kunnen worden. Alhoewel het ook eenvoudiger kan. Zwavelpoeder is namelijk een heel goed preventief middel tegen de witziekte. Het is wel preventief te gebruiken. Dus toepassen vanaf het moment we de eerste witte, ronde vlekjes tevoorschijn zien komen of ook al eens gebruiken als er nog niets te zien is, zo vanaf begin augustus.

Oogsten: 

De groeisnelheid van courgetten is normaal 1 cm per dag. Normaal vangt de oogst 45 dagen na het zaaien aan. Laat de vruchten niet te groot worden, want dit is ten koste van de groei van de plant, maar ook van de latere opbrengst aan vruchten. Oogst de vruchten als ze zo'n 15-20 cm lang zijn en je zal een veel hogere productie halen. De schil is dan ook nog minder dik en hard.

Bewaren: 

Courgettes worden het best bewaard bij een temperatuur van 10° C tot 13° C en een luchtvochtigheid van 90 tot 95%.

Recept: 

Bijgerecht voor 4 personen
Nodig: 600 gram courgettes, zout, 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap, peper, 1 eetlepel fijngeknipte verse oregano of 1 theelepel gedroogde oregano.

Was de courgettes en verwijder de steelaanzet. Kook de courgettes in z'n geheel in een bodempje kokend water met zout in circa 7 minuten beetgaar (ze moeten nog knapperig zijn). Laat de courgettes in een zeef uitlekken en snijd ze in niet te grote plakken.
Klop met een garde de olijfolie, het citroensap, de peper en het zout tot een vinaigrette. Schenk deze over de courgettes en bestrooi de salade voor het serveren met de oregano.
Bereidingstijd circa 15 minuten.

Teeltschema: courgette

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!