Brassica - BrassicaceaeBrassica is een groot geslacht met een verscheidenheid van veel gekende groenten: Paksoi, zwarte mosterd, broccoli, raap en kolen als kolraap, sierkool, koolrabi, boerenkool, bloemkool, sluitkool, spruitkool, Chinese kool.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Koolrabi

29952.htm

Naam: Brassica oleraceae convar. acephala var. gongulodes

Nederlandse naam: koolrabi

Familie: Brassicaceae

Andere gebruikte benamingen: (B. o. gongylodes L.)

Plantbeschrijving: 

Koolrabi heeft nog maar weinig bekendheid bij de consument. Zowel in openlucht als onder glas kan de teelt opgezet worden. De knol die boven de grond gevormd wordt, is eigenlijk een verdikking van de stengel aan de voet van de plant, waarop de bladeren zijn ingeplant. Afhankelijk van de groeiomstandigheden, kan deze een doormeter van 5 tot 15 cm bereiken. Men kan koolrabi in twee groepen indelen namelijk de groene (of witte) en blauwvioletkleurige rassen. Ondertussen hebben ook bij deze teelt de hybriden hun intree gedaan.

Standplaats: 

Iedere grond kan voor de teelt in aanmerking komen op voorwaarde dat hij goed doorlatend is. Daarom zijn de meeste tuingronden goed geschikt voor deze teelt. In bepaalde gevallen kan een extra structuurverbeterend middel (o.a. turf, gemalen houtschors) oppervlakkig worden ingewerkt, waardoor de wortelontwikkeling gunstig zal benvloed worden. Koolrabi is een zeer oppervlakkig (bovenste grondlaag) wortelende plant waardoor deze gevoelig is aan structuurbederf en wateroverlast.

Zaaien en planten: 

De voorkeur gaat naar de opkweek van de plantjes in perspotjes van 4 5 cm. Voor de vroege teelten, glas en openlucht, wordt in verwarmde serre gezaaid (zaaiing van november tot einde maart). Temperaturen beneden de 12C zijn zeer nadelig tijdens de opkweekperiode omdat hierdoor het opschieten in de hand wordt gewerkt. De latere zaailingen kunnen dan gebeuren onder koud glas, of in openlucht op wachtbed of ter plaatse vanaf mei. Ongeveer na n week 14 dagen kunnen de plantjes worden opgepot in perspotten. De verdere opkweek duurt van 1 maand (zomerperiode) tot meer dan 2 maanden voor deze die in november gezaaid zijn. Planten voor de openlucht, vooral van de vroege teelt, dienen voldoende afgehard te worden voor het uitplanten. Een tijdelijke bedekking met geperforeerde plastiek zal voor de vroege plantingen zeker verantwoord zijn. Uitplanten van losse planten of met blote wortel, is ook mogelijk in de zomerperiode (zaaiing vanaf mei). Nochtans bestaat bij deze werkwijze meer gevaar voor opschieten (groeistoornis).

Bemesting: 

Twee voedingselementen zijn zeker belangrijk bij de teelt van koolrabi. In de eerste plaats is dit stikstof. Deze wordt best in tweemaal toegediend,d.w.z. voor het planten onder de vorm van een scheikundig samengestelde meststof (o.a. 12.12.17) in verhouding van 5 kg per are. Een extra stikstofgifte, als overbemesting, kan toegediend worden wanneer de knollen 3 cm doormeter hebben in verhouding van 3 4 kg per are met kalknitraat of potasnitraat. Koolrabi is ook dankbaar voor magnesium. Dit kan samen met de voorraadbemesting voor het planten in de grond worden ingewerkt, onder de vorm van magnesiumsulfaat in verhouding van 3 kg per are. 
Gebreksverschijnselen aan magnesium komt bij deze teelt nogal vaak voor.

Verzorgingstips: 

In tegenstelling tot vele andere koolgewassen mag je koolrabi niet te diep planten. De knollen blijven dan zichtbaar kleiner en hebben niet zulke mooie vorm. Ter plaatse zaaien geeft uiteindelijk de mooiste knollen.

Ziekten en plagen: 

Knolvoet en koolvlieg, de klassiekers bij de koolgewassen, zijn ook hier weer op post. Kweken onder insectengaas dus en goede bekalking in het voorjaar helpen de plant gezond te houden.

Oogsten: 

Vanaf een knolontwikkeling van 7 cm kan er reeds in een vroege teelt geoogst worden. In de zomerperiode streeft men naar een ontwikkeling van 10 cm. Te lang wachten om met de oogst te beginnen levert het gevaar op dat de knollen houterig gaan worden en zelfs opschieten. Normaal moet er tweemaal per week worden geoogst. Na het uittrekken van de plant, wordt de pinwortel (of het pootje) weggesneden of afgeknipt met een snoeischaar. De onderstaande bladeren worden verwijderd, zodat de bovenste bladeren als een pluim behouden blijven. Dit verwijderen kan gebeuren zowel vr als na het uittrekken van de planten.

Bewaren: 

Koolraap kan je enkele weken kan je enkele weken op een koele plaats bewaren. Zorg er wel voor dat ze niet kan uitdrogen. Daartoe kan je ze stapelen in een bak gevuld met zand.

Recept: Koolraap met rode pesto.

500 gr. Koolraap
1 dl bouillon
2 el. olijfolie
2 el. rode pesto (potje basilicumsaus)

Voorbereiden:

Maak de koolraap schoon en snijd deze in blokjes. 

Bereiden: 

Verhit de olie in een hapjespan en bak de koolraapblokjes al omscheppend ca. 3 minuten. Schep de pesto erdoor en voeg de bouillon toe. Smoor de koolraap met de deksel schuin op de pan in ca. 10 minuten zachtjes gaar.

Bron : http://www.8ung.at/klaus-donnert/koolraap-pesto.html

 


Teeltschema: koolrabi

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!