Cichorium - AsteraceaeGeslacht van bekende groenten als andijvie en witlof, groenlof en roodlof. Andijvie is een oude groente afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en reeds onder de Romeinen goed gekend. De wilde vorm wordt beschouwd als de stamplant voor de tegenwoordige rassen. Andijvie wordt vooral als sla gegeten maar vormt in tegenstelling tot kropsla, geen gesloten krop. In verschillende gebieden wordt andijvie ook als groente gekookt of rauw toegevoegd aan gekookte aardappelen. In cultuur zijn vooral de breedbladige en de krulandijvie in trek.
Witlof stamt af van de wilde cichorei die in Europa voorkomt. Verder is hij inheems in Siberië, Zuidwest-Azië en Noord-Afrika. Reeds bij het begin van onze jaartelling was cichorei reeds bekend. Het is een slordig groeiende plant met meestal lichtblauwe blauwen, soms ook roze of wit. De wilde cichorei kom je tegen op enigszins zonnige bermen van wegen en akkers en op taluds. De gekweekte vormen van de wilde cichorei, vaak nog als landbouwgewas geteeld, dienden tot na de Tweede Wereldoorlog voor het maken van koffiesurrogaat. Uit deze soort zijn later rassen ontstaan die gegeten worden als salades. De witlofcultuur is bekend sinds de 19e eeuw. Men eet de geelwitte bladeren van de getrokken spuit.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Andijvie

29954.htm

Naam: Cichorium endivia

Nederlandse naam: andijvie

Familie: Asteraceae

Andere gebruikte benamingen: (C. e. L. crispum)

Plantbeschrijving: 

Deze bladgroenten kent twee grote groepen. Er zijn de gladbladige rassen en de krulandijvie.
Bij de gladbladige rassen maken we onderscheid tussen 'Nummer Vijf' die vooral geschikt is voor voorjaars- en zomerteelt, en ook de 'Breedblad Volhart Winter' die we moeilijker kunnen kweken in voorjaar en vroege zomer wegens de te grote gevoeligheid voor opschieten.
Wat betreft krulandijvie kan je rekenen op de beste slaagkansen wanneer je kiest voor het grove krultype 'Walonne'. In de winkelrekken vinden we meestal het fijne type 'Très Fine Maraîchère', maar dit ras is heel gevoelig voor rand. Enkel voor gevorderde liefhebbers dus
.

Standplaats: 

Andijvie kan op verschillende grondsoorten worden geteeld. Het gewas heeft veel vocht nodig om regelmatig te kunnen doorgroeien. Als gevolg van droogte kan een groeistilstand optreden met bloemstengelvorming tot gevolg. Ook zal krulandijvie snel rand vertonen bij droogte, vooral in een iets ouder stadium.

Zaaien en planten: 

Als je andijvie zaait bij een te lage temperatuur (minder dan 15° C) is er veel kans dat de krop niet voldoende uitgroeit en al snel zal doorschieten. Ook lange dagen (meer dan 14 uur licht) tijdens de uitgroei van de krop zijn ideaal om de plant snel te doen bloeien. Andijvie is dan ook een herfstgroente bij uitstek: voldoende hoge temperaturen bij de opkweek en korter wordende dagen tijdens de uitgroei van de plant. Zaaien in het voorjaar is niet onmogelijk meer, door de nieuwe rassen die speciaal daarvoor geselecteerd werden. Toch maakt vroege zaai de teelt heel wat moeilijker. Ook zul je nooit dergelijke zware kroppen kunnen oogsten als in het najaar. Andijvie kunnen we zaaien tot eind juli, daarna wordt het echt wel te laat, andijvie groeit immers veel langer dan gewone kropsla.
Planten van andijvie kan tot ten laatste eind augustus, alhoewel half augustus een betere keuze is. De plantafstand is ruimer dan bij sla: 40x35 cm

Bemesting: 

Andijvie is dankbaar voor organische mest die ruim op voorhand werd ingewerkt. Tijdens de teelt kan nog éénmaal met een mengmeststof worden bijgemest.

Verzorgingstips: 

Enkele dagen voor de oogst kan je de andijvie afdekken met bloempotten of de kroppen toebinden met een voldoende zwaar elastiek.

Ziekten en plagen: 

De andijvie is net zoals sla gevoelig voor bladluizen, maar vooral de schimmelziekte "vuur" of Marsonnina kan hier op het einde van de teelt roet in het eten gooien. Deze schimmelziekte heeft zijn naam niet gestolen : de plant ziet er immers bruin geblakerd uit en de bruine vlekken trekken tot diep in de krop. Vooral naar het einde van de teelt toe is de kans op een infectie steeds groter. Indien er symptomen van deze ziekte verschijnen kunnen we best onmiddellijk oogsten, de ziekte zet zich immers zeer snel verder.

Oogsten: 

Breedbladandijvie oogst je als de krop goed gevuld is. Kroppen met een gewicht van 1 kg zijn geen uitzondering. Vooral in voorjaar en zomer moet je er op tijd bij zijn om te oogsten, zoniet kan de plant snel een bloemstengel vormen. Krulandijvie oogst je beter op tijd, want in één dag tijd kan er plots rand opduiken die de krop minder aantrekkelijk maakt.

Bewaren: 

Om lang te kunnen genieten van de herfstandijvie kunnen we tijdens de eerste vorstperiodes van de maand november de andijvie afdekken met plastiek. Als het niet vriest moet je deze opnieuw verwijderen, zoniet zal de andijvie rotten. De andijvie kan ook nog een tijdje goed bewaard worden in onze serre. De planten worden gerooid met een voldoende grote wortelkluit. We graven de wortels in de grond en plaatsen de planten tegen elkaar.

Recept varkensworst met marjolein en andijvie

Aantal personen: 4

Ingrediënten:

1 krop andijvie
4 middelgrote aardappelen
1 grote wortel
Boter
Verse marjolein (tip 1 )
600 gr varkensgehakt
1 ei
1 beschuit
100 gr braadmeel (tip 2)
1 dl room
Foelie
Peper
Zout

Bereiding:

Maak de andijvie schoon.
Laat de bladeren heel en spoel het zand eraf in koud water
Breng een halve liter gezouten water aan de kook en blancheer de andijvie. Giet ze daarna af, verfris even onder de koude kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Schil de aardappelen en maak de wortel schoon. Snijd beide in stukken en zet ze samen op in 3.5 dl water met zout en een nootje boter.
Spoel de marjolein en hak ze fijn tot u 1 eetlepel kunt vullen.
Meng het gehakt met de marjolein, het ei en de verkruimelde beschuit.
Maak van deze massa kroketten van 5 a 6 cm.
Wentel deze in het braadmeel en bak ze bruin in boter.
Maak 4 mooie pakketjes van de andijvie.
Kruid met foelie en peper en verhit ca 2 minuten in de magnetron of plaats ze in een zeef en verhit boven een bodempje kokend water.
Giet de aardappelen en de wortel af en schud even op.
Meng er 1 dl room bij, kruid met wat peper en pureer.
Schik op elk bord een andijviepakketje met wortelstamppot en enkele worstkroketjes.

Tip: 

U kunt in plaat van verse marjolein ook gedroogde marjolein gebruiken.
Dan is de helft reeds voldoende.
Braadmeel vindt u in het grootwarenhuis.
Het wordt speciaal gebruikt voor het frituren van vlees en gevogelte.

Bron : http://members.home.nl/hairbear/ 


Teeltschema: andijvie

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!