Cucumis - CucurbitaceaeCucumis is een groot geslacht van vnl. vruchtgroenten als meloen, komkommer, pompoen, courgette en augurk. Het zijn niet-winterharde, eenjarige, kruipende planten die wordt gekweekt om hun (eetbare) vruchten.
Meloenen komen sinds de oudheid voor in grote delen van Azië en Afrika en was reeds bij de Egyptenaren in cultuur.
De augurk is inheems in Afrika en India en behoort tot de oudste cultuurplanten. Wordt reeds zo´n 3000 jaar geteeld. Op Egyptische wandschilderingen en grafschriften komt de augurk reeds voor.
Pompoenen zijn afkomstig uit Midden-Amerika. De vruchten worden er als veevoeder gebruikt. Ook worden vele rassen als siergewas geteeld.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Komkommer

29955.htm

Naam: Cucumis sativus

Nederlandse naam: komkommer

Familie: Cucurbitaceae

Plantbeschrijving: 

Komkommers zijn een leuk gewas om te telen in de plastiektunnel of glazen kas. Ze groeien snel en de oogst laat niet lang op zich wachten. Je kan nog een komkommerteelt starten als het voor tomaat of paprika al te laat is. Komkommer is trouwens ideaal als vruchtafwisseling met tomaat.

Parthenocarp.

De moderne komkommer (Cucumis sativus) is een veredeling van de oorspronkelijke augurken en zijn plantkundig gezien dan ook volledig identiek. Alleen heeft men bij de moderne kaskomkommer de veredeling zodanig doorgedreven dat er geen mannelijke bloemen meer aanwezig zijn. Enkel vrouwelijke bloemen zorgen voor mooie glanzende vruchten zonder vervelende stekels of beharing. De komkommer groeit uit zonder dat enige vorm van bestuiving of bevruchting noodzakelijk is, dit verschijnsel noemt men parthenocarpie. De vruchten bevatten enkel wat dunne, loze zaden die niet hoeven verwijderd te worden. Bestuiving door bijen of hommels die net op bezoek geweest zijn bij onze augurkenaanplanting is zelfs nadelig. Dan ontstaan er komkommers die zaad bevatten. Deze vruchten zijn niet zo slank, eerder bol zelfs, en gevuld met zaad. Augurken, courgettes, pompoenen, sierfruit, patisson behoren allemaal tot de familie van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae).

Standplaats: 

Komkommer houden van een grond die vochtig gehouden wordt. Het wortelstelsel is tamelijk oppervlakkig en verdraagt geen al te diepe uitdroging.Toch zijn ze heel gevoelig voor wortelafsterving als de grond oververzadigd aan water is. Een regelmatige watergift is hier zeker op zijn plaats.
Komkommers houden niet van die hele intense zonnestraling. Staan je planten aan de zuidkant van de kas, dan doe je er goed aan de zuidgevel van de kas af te schermen. Er bestaan producten die bij regenweer doorzichtig worden, zodat het in dergelijke periodes niet te donker wordt in onze serre. Komkommers telen in een volledige schaduwhoek van de kas is echter ook weer af te raden.

Zaaien en planten: 

Neem een tiental bloempotjes van 12 cm diameter, vul die met zaaipotgrond, maak ze wat vochtig en laat het geheel dan enkele dagen op temperatuur komen. Is de temperatuur van de zaaigrond op 20°C gekomen, dan kan je beginnen zaaien, of misschien kunnen we beter spreken van planten.
Komkommerachtigen houden niet van verspenen.
Duw een gaatje van zo’n 1 tot 1,5 centimeter diep in de potgrond en leg er een komkommerzaadje in, dek af met potgrond. Daarna lichtjes bevochtigen is voldoende, het water mag zeker niet door de pot te lekken! Overtollig vocht zou ervoor zorgen dat de ontluikende kiem aan het rotten gaat.
Warm houden en uitdroging voorkomen is nu de boodschap, eventueel kan je een glasplaat bovenop de potjes leggen. Rechtstreekse zonnestraling hebben we liever niet, een krantenpapier is geschikt om de zon tegen te houden.

Tijdens de opkweek van de komkommerplant zou je steeds de gewenste temperatuur moeten kunnen houden om de groei in een vlot ritme te houden. Koude nachttemperaturen zorgen voor een groeistilstand en dan zien voet- en wortelschimmels de kans om de plant aan te tasten. De planten blijven in pot tot ze zo’n vier tot zes echte bladeren hebben. Ondertussen zijn ze wel al gesteund met een stokje.

Is de grondtemperatuur in uw tunnel of kas minimum 15°C ? Dan kan je het uitplanten overwegen, alhoewel 18°C ideaal is. Maar ook de luchttemperatuur, vooral ’s nachts moet voldoende hoog zijn. Je kan in de kas uitplanten vanaf 1 mei maar wachten tot na 15 mei of zelfs tot 1 juni om uw komkommerplanten uit te zetten zal zeker geen grote vertragingen opleveren. Integendeel. De planten zullen des te groeikrachtiger hun start nemen en uiteindelijk minder last hebben van ziekten en plagen.

Als je kan, kies dan voor twee plantdata, bijvoorbeeld half mei en begin juli, zo heb je gezonde planten en kwaliteitsvruchten tot laat in het najaar.
Ruim planten is de boodschap, komkommers hebben nu éénmaal grote bladeren. Een luchtig geplaatste plant wordt minder snel ziek. Eén plant per m² is niet veel, maar veel planten heb je ook niet nodig. Drie komkommerplanten kunnen een gezin al overvloedig bevoorraden voor de zomerse salades en barbecues.
Zorg er bij het uitplanten voor dat er geen teelaarde in contact komt met de stam van de plant. Giet de plant aan met lauw water. Wortelbeschadiging moet je vermijden. Dan wordt het voor de wortel- en voetziekten een stuk lastiger om een prooi te vinden.

Bemesting: 

Komkommers houden van organisch materiaal, een bemesting met goed verteerde stalmest of verrijking met compost zal zeker beloond worden. Verder mag je gerust wat stikstof en kalium onder minerale vorm voorzien. Stikstof houdt de weelderige bladgroei op gang en kalium zorgt voor stevige, donkere vruchten. Strooi bijvoorbeeld 60g ammoniumnitraat per m² en 90 g patentkali per m² en werk dit goed door de grond voor het planten. Tijdens de teelt is het ideaal om altijd meststoffen op te lossen in het gietwater, bv. 1,5 g/l van een samengestelde meststof. Let wel op dat je er niet meer in oplost want dan is er kans op wortelverbranding

Verzorgingstips: 

Komkommer groeit veel sneller dan bv. een tomatenplant en zal dus moeilijk klein te houden zijn.
Onder glas gekweekt wordt de plant pas ingetopt bij twee meter hoogte, eens ze de gewasdraad (waar de plant aan opgebonden is met een touw), bereikt heeft. Dan wordt de plant getopt en worden er twee scheuten aangehouden die dan afhangen tot op ongeveer één meter van de grond.
Bij deze "nieuwe" komkommerrassen worden de zijscheuten uit de bladoksels gehaald en de vruchten (bloemen) in die bladoksels worden op één gezet. Het is wel aan te raden de eerste zes bladeren geen vruchten te laten uitgroeien omdat anders de plant te veel belast wordt en de groei zal stilvallen.
Laat de vruchten ook niet te zwaar worden, anders zal de plant aan groei inboeten, een gewicht van 300-350g is ideaal. Beter is "om en om" in iedere bladoksel een vrucht te laten staan en één te verwijderen, omwille van een te grote kans op te zware belasting van de plant

Ziekten en plagen: 

Witte vlieg, spint, bladluis, allemaal zijn ze wel belust op een groen komkommerblaadje.
Witte vlieg kan je doden met breedwerkende insecticiden, maar deze hebben als nadeel dat eieren, larven en poppen van de witte vlieg niet gedood worden. Daardoor zijn er de week daarna opnieuw volwassen witte vliegen en kunnen we opnieuw starten met de bespuitingen.
Er bestaan in de handel ook gele vangplaten, met lijm ingesmeerd, die dan in de serre opgehangen worden. Witte vlieg wordt aangetrokken door de gele kleur.
Als we een langlopende komkommer- of tomatenteelt hebben, kunnen we het inzetten van sluipwespen overwegen. Als je dit wil doen, moet je wel onmiddellijk sluipwespen inbrengen vanaf het moment dat er één wit vliegje gezien is. Wacht je te lang dan kan er geen evenwicht tussen de sluipwesp en witte vlieg meer opgebouwd worden.
Spint probeer je zoveel mogelijk te vermijden door geen tocht over de planten te laten gaan. Is er toch een aantasting, wat zich uit in eerst gele puntjes op de bladeren en later uitdrogende vlekken dan kan je de toevlucht nemen tot de waterspuit. Spint is namelijk geen liefhebber van vocht, waardoor de schade kan beperkt worden. Natuurlijk bestaan er ook specifieke spintmiddelen, insecticiden halen hier niks uit!
Bladluis bezoekt graag minder goed doorgroeiende planten. Zorg voor voldoende groeikracht van begin tot einde en de bladluisaantasting wordt al heel wat minder. Wees attent op een beginnende bladluisaantasting en verwijder of reinig de bladeren met een beginnende aantasting
Witziekte is een gekend probleem bij komkommerachtigen. Vooral in een later stadium kan deze schimmelziekte sterk uitbreiden. Zorg er in ieder geval voor dat de planten niet in de tocht staan. Wat zwavelpoeder uitstrooien is een goede preventieve maatregel. Zie je dan toch wat ronde, witte vlekjes op de bovenkant van de bladeren en is de plant eigenlijk nog te jong om op te geven dan kan je een fungicide gebruiken. In tuincentra is er altijd wel een witziektemiddel beschikbaar. Enige voorwaarde voor een goede werking is dat je dit product gebruikt onmiddellijk nadat je de ziekte opmerkt.

Oogsten: 

Laat de vruchten niet te zwaar worden, zoals gezegd is een komkommer van zo'n 400 gram ideaal, zowel voor gebruik in de keuken, alsook om de plant niet te zwaar te belasten.

Bewaren: 

Komkommers mag je niet bewaren bij lage temperatuur. Bewaar, eventueel gewikkeld in krimpfolie in een koele ruimte bij 10-12°C.

Recept: Indiase komkommer-yoghurtsalade

1 teentje knoflook, 1 sjalot, 1 komkommer, zout, 1-2 eetlepels fijngeknipte verse munt of koriander, 2 1/2 dl (biogarde)yoghurt, 4 fijngehakte cashewnoten.

Pel de knoflook en de sjalot en hak deze heel fijn.
Schil de komkommer, halveer deze in de lengte en verwijder zaad en vocht. Rasp de helften boven een zeef. Schep de knoflook en sjalot door de komkommer en strooi er zout over. Laat dit mengsel 10 minuten staan en druk vervolgens het vocht er uit.
Knip de blaadjes munt klein. Doe de (biogarde)yoghurt in een schaal en voeg het komkommermengsel toe.
Laat de salade door en door koud worden. Garneer met de gehakte noten. Lekker bij sterk gekruide gerechten.

Voorbereidingstijd: 25 minuten, bereidingstijd: 10 minuten
Voedingswaarden per persoon:
Kilojoule 250
Calorieën 60
Vet (gram) 3

Teeltschema: komkommer

 

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!