TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Tetragonia - AizoaceaeNieuwzeelanse spinazie werd omstreeks 1770 in Nieuw-Zeeland ondekt door sir Joseph Banks, die deelnaam aan de eerste ontdekkingsreis van James Cook. Banks bracht het zaad mee terug naar Engeland, van waaruit het gewas zich heel langzaam verspreidde over West-Europa. De naam van de familie (Aizoceae) is afgeleid van het Griekse woord aizoon, dat eeuwig leven betekent.

Deze naam dankt de plant omdat veel ijskruidgewassen ook onder barre omstandigheden weten te overleven.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten
Tetragonia tetragonioides - Nieuwzeelandse spinazie

 

Naam: Tetragonia tetragonioides

Nederlandse naam: spinazie, Nieuwzeelandse

Familie: Aizoaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: -

Bloemkleur:

Hoogte min-max: 0.6-0.8

Bladeren: groen

Tetragonia tetragonioides - Nieuwzeelandse spinazie

 

Informatie, teelt:

De Nieuwzeelandse spinazie wordt ook al eens vierhoekmoes of doorlevende spinazie genoemd. Het is, vooral in de zomer, een uitstekende vervanger voor spinazie. Daar waar gewone spinazie niet houdt van warm en droog weer, is de Nieuwzeelandse spinazie uitgerekend dol op echt zomerweer.

Deze teelt is dan ook een uitstekend alternatief voor de zomerspinazie. Het blad en de jonge stengeltoppen worden op dezelfde manier bereid als bij spinazie.

Aanvankelijk groeit de plant vrij traag. Eens de groei echter op dreef is, is ze niet meer te stuiten en ook het onkruid is er dan niet meer tegen opgewassen. Een aanrader om eens te proberen dus.

Zoals de naam al aangeeft is deze plant inheems in Nieuw-Zeeland, AustraliŽ, PolynesiŽ en Japan.Hij vormt tot 1 meter lange scheuten, die deels liggen, deels rechtopstaan, en zacht vlezige bladeren die lijken op spinaziebladeren. In de bloeitijd vormt hij vierkantige zaden.

Omdat de plant langzaam groeit en de oogst van de groeitoppen en de bladeren zeer arbeidsintensief is, vindt de teelt van nieuwzeelandse spinazie niet op grote schaal plaats. Al is het aanbod de laatste jaren wel gestegen.

Medicinale eigenschappen :

In BraziliŽ wordt de Nieuwzeelandse spinazie toegepast ter bestrijding van long- en darmziekten. Tevens is hij een belangrijke vitamineleverancier. In Oost-AziŽ gebruikt men hem ter bestrijding van kanker.

Gebruik :

Stengeltoppen en bladeren goed wassen en daarna kort koken. Toe te passen in alle spinazierecepten.

Aanvoer :

Door import en teelt onder glas bijna het ganse jaar door verkrijgbaar. Vollegrondsteelt in eigen land van juli tot oktober

Zaaien:

Nieuwzeelandse spinazie wordt vaak binnen voorgezaaid in potten. De zaden bevinden zich met 3 tot 5 samen in een harde, gedoornde vrucht. Omdat het zaad daardoor heel traag kiemt wordt het vooraf gedurende 24 uur in het water gelegd.

Per pot leg je een tweetal vruchten. Na de opkomst enkel het sterkste plantje overhouden. Vanaf half mei mag je dan in de volle grond gaan uitplanten. Nieuwzeelandse spinazie neemt heel veel plaats in met plantafstanden van 75 ŗ 100 cm (80 x 80) in alle richtingen.

Echter ook ter plaatse zaaien behoren tot de mogelijkheden. Daarmee moet je wel wachten tot eind mei. Om de 80 cm worden 2 tot 3 vruchten in een kuiltje gelegd. Na de opkomst behoud je enkel de krachtigste planten.

Standplaats:

Nieuwzeelandse spinazie houdt van vruchtbare humusrijke gronden en het gewas is dankbaar voor een stevige kompost bemesting.

In het begin van de groei kan je een tussenteelt van snelgroeiende gewassen als radijs of kropsla toepassen, om de ruimte beter te benutten.

Oogst:
Van nieuwzeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken gaat de plant zich alsmaar meer vertakken.

Wanneer je ter plaatste zaait (volle gronds) komt de oogst wel later op gang.

Je kan wel doorlopend oogsten tot de eerste nachtvorst !

Zet niet teveel planten, want per plant is de opbrengst groot. Voor een doorsnee-gezin van 4 personen zullen 3 tot 4 planten reeds volstaan !

Door in het najaar wat beschutting aan de planten te geven, kan je de oogstperiode een weinig verlengen.

Behalve diepvriezen zijn er geen bewaarmethoden voor dit gewas dan vers consumeren.

De zaden:

10-15 vruchten / g
1 pakje : 5-10 g
kiemduur : 14-20 dagen
kiemvermogen : 4 jaar

Zaaien:

Diepte 1,5 ŗ 2 cm
In potten (10 cm) ongeveer 2 vruchten per pot
Ter plaatse 2 tot 3 vruchten om de 80 cm

Bemesting:

Op alle grondsoorten
veel compost
geen kaliumgiften

Per 10m≤ volle grond:

2-4 g zaad
16 planten
15-25 kg opbrengst

Zaadteelt:

Nieuwzeelandse spinazie heeft de opmerkelijke eigenschap om tijdens de bloei en de vruchtzetting gewoon vegetatief verder te groeien.
Je kan dus tijgelijkertijd zaad oogsten en blad plukken ! Het zaad is rijp in september maar valt nogal gemakkelijk uit.

Ziekten en plagen :

Die zijn er nauwelijks. Tijdens koele, natte zomers kan wel eens grijsrot optreden. Je kan dit voorkomen door de planten ruim genoeg te planten.

Voedingswaarde per 100 gram :

80 kJ/ 19 kcal
3 g koolhydraden
2 g eiwit
0,3 g vet
58 mg calcium
2,6 mg ijzer
0,30 mg vitamine A
30 mg vitamine C

Standplaats lichtbehoefte

zon

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!