Raphanus - BrassicaceaeTot dit geslacht horen onder andere de radijs en de rammenas. De verschillen zijn niet groot. Uit oude geschriften kan men ook niet altijd opmaken of het om radijs of rammenas gaat. Radijzen behoren tot één van de oudste cultuurplanten. In Egypte werden ze al voor de tijd van de piramiden gebruikt. In China worden radijzen al duizenden jaren geteeld. Bij de Grieken en de Romeinen was de radijs een belangrijk voedergewas.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Radijs

29965.htm

Naam: Raphanus sativus var. sativus

Nederlandse naam: radijs

Familie: Brassicaceae

Andere gebruikte benamingen: (R. radicula)

Plantbeschrijving: 

De radijs komt waarschijnlijk uit Klein-AziŽ en werd honderden jaren voor Christus al geteeld. De oudste soort is de rammenas. Bij ons kennen we sinds het eind van de 16e eeuw lange witte radijzen. Vanaf de 18e eeuw worden hier ronde en rode radijzen geteeld. In Europa wordt radijs gebruikt in salades, maar ook gekookt is radijs heel lekker.

Standplaats: 

Zorg voor een kruimelige, vochthoudende bodemstructuur. De grond hoeft helemaal niet zo diep bewerkt te worden. De teeltduur van radijs is immers beperkt. Radijs kan je wel gebruiken om tussen andere gewassen te telen. Een beetje schaduw in de zomer is voor radijs zelfs welkom.

Zaaien en planten: 

Trek geultjes van 1 cm diep. Verdeel hierin de zaadjes en streef naar een afstand van 2,5 cm. Je kan ook dichter zaaien en later dunnen. Wrijf de geultjes dicht en druk lichtjes aan met de hand of de onderkant van een hak. De dag voor je gaat zaaien kan je de te bezaaien plaats al eens goed begieten. In droge periodes kan je afdekken met jute zakken of stukken stof en dan daarop water gieten. Op die manier vermijd je dat de grond toeslaat en zorg je er ook voor dat de grond enkele uren later alweer niet uitgedroogd is. Wees er wel op tijd bij om de afdekking te verwijderen, dit wil zeggen, van zodra het eerste plantje bovenkomt. Doe dit best 's avonds.

Bemesting: 

Radijs hoeft geen aparte bemesting. Kunstmest is zelfs nadelig voor de kiemende plantjes.

Verzorgingstips: 

Geef radijs tijdig water indien nodig. Radijs die te lang moet groeien wegens water gebrek is taai en smaakt te sterk door.

Ziekten en plagen: 

Als je tijdig oogst is de kans op aantasting door ziekten en plagen bijna onbestaande.

Oogsten: 

Nogmaals: beter regelmatig wat te zaaien dan te lang van dezelfde zaaiing te moeten oogsten. Radijsjes zijn op zijn best als ze jong zijn.

Bewaren: 

Radijs is het lekkerst op de dag van oogst, maar u kunt ze best een paar dagen in de koelkast bewaren. Radijs die is verpakt in zakjes blijft langer vers dan radijs in een bosje.
Radijs kunt u het best bewaren door het lof te verwijderen en de radijs vochtig in de koelkast te zetten. Op deze manier onttrekt het blad geen vocht aan de radijs.

Recept: Bijgerecht voor 4 personen

Nodig: 3 bosjes radijs, 150 gram jong belegen kaas, 2 hardgekookte eieren, bieslook, 100 gram veldsla. Voor de dressing: 6 eetlepels olie, 3 eetlepels azijn, 1 theelepel mosterd, peper, zout, snufje suiker.

Maak de radijzen schoon, was ze en snijd ze in plakjes. Snijd de kaas in lucifervorm (3 centimeter lang, 1/2 centimeter breed). Snijd de gepelde eieren in plakjes. Knip de gewassen bieslook klein.
Maak de veldsla schoon, was en droog het. Bekleed een grote slabak met de veldsla en meng de overige ingrediŽnten in het midden van de bak.
Maak de dressing door de ingrediŽnten goed te mengen en giet deze over de salade van buiten naar binnen (voor een goede verspreiding). Schep het middengedeelte een keer goed om.

Teeltschema: radijs

 

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!