Spinacia - ChenopodiaceaeIn oude Chinese en Arabische geschriften komen verhalen over spinazie voor. Deze groente wordt gekweekt om de eetbare, sappige, eivormige tot driehoekige blaadjes. Afkomstig uit Midden-Azië en veel gekweekt en soms verwilderd. In de 12 de eeuw kwam deze groente via Spanje Europa binnen, waar ze sinds de 16 de eeuw een belangrijke plaats in de groentetuin heeft ingenomen. De spinazie is tweehuizig, sommige hebben alleen mannelijke bloempjes, andere alleen vrouwelijke.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Spinazie

29975.htm

Naam: Spinacia oleracea

Nederlandse naam: spinazie

Familie: Chenopodiaceae

Standplaats: 

Een humusrijke, goed van organische mest voorziene grond is voor spinazie van belang. Spinazie verdraagt zowel tijdens het zaaien als tijdens de groei moeilijk te natte weersomstandigheden. Een koud en nat voorjaar geeft soms opkomstproblemen, terwijl te natte grond geelverkleuring van de bladeren veroorzaakt.

Zaaien en planten: 

De zeer vroege teelt.

Voor deze teelt wordt reeds eind december gezaaid. Afhankelijk van de winter kan dit tot eind januari doorgaan. Het spreekt voor zich dat deze teelt enkel weggelegd is voor diegenen die beschikken over een lichte, goed doorlaatbare grond die ook in de winter niet te nat wordt.
Het ras dat we hier gebruiken is Breedblad scherpzaad.
Bij een zachte winter kan de oogst reeds in maart vallen, anders in de eerste helft van april. Kenmerkend voor de vroege teelt is dat we heel dicht zaaien, zodat de planten tegen elkaar op groeien om zo vroeg mogelijk te kunnen oogsten. We gebruiken zo'n 80 g zaad voor 10 m≤.

De voorjaarsteelt.

Deze teelt wordt gezaaid in februari, maart, april. Hier schakelen we reeds over op rondzadige rassen, maar dan van het vroege type dit zijn rassen van het Viroflay- en Resistoflaytype. Voor de voorjaarsteelt en ook de volgende teelten gebruiken we zo'n 30g zaad per 10 m≤.

De zomerteelt.

De zaaiperiode van deze teelt is mei tot eind juli. Het is de moeilijkste periode om goed spinazie te kweken. Hier moeten we absoluut kiezen voor traaggroeiende rassen, zoniet hebben we al vlug opschietende planten. En toch zal het bij warm zomerweer nog moeilijk zijn om goede spinazie te oogsten. Daarom wordt voor deze periode aangeraden de spinazie te vervangen door de Nieuw-Zeelandse Spinazie.

De herfstteelt.

Wordt gezaaid in augustus en geoogst op het einde van oktober tot november. Hier gebruiken we zowat dezelfde rassen als in de voorjaarsteelt. Aangezien we in deze periode hoge luchtvochtigheden kennen is het belangrijk eventueel F1-hybriderassen te kiezen die resistent (= niet vatbaar) zijn voor Wolf (een schimmelziekte die erg veel voorkomt bij spinazie).

De winterteelt.

Het meest gekende ras voor deze teelt is "Winterreuzen". Inderdaad, het is mogelijk spinazie te zaaien voor de winter en deze heel vroeg in het voorjaar te oogsten. Dit kan eventueel al in februari indien we een zachte winter kenden. Het is belangrijk om voor de winter al een goed ontwikkeld gewas te hebben, zodat de beste zaaidatum 15 september is.
Het is wel mogelijk om nog tot half oktober te zaaien, maar dan zal het resultaat afhangen van hoe vroeg de eerste winterprik eraan komt, want dan valt de groei stil. Wegens meer kans op uitval gebruiken we voor de winterteelt weer wat meer zaad, namelijk zo'n 50g ŗ 80 g zaad per 10m≤.

 

Bemesting: 

Spinazie vraagt een flinke hoeveelheid (half)verteerde kompost die oppervlakkig wordt ingewerkt. We moeten wel opletten met het toedienen van kunstmeststoffen vlak voor het zaaien. Het is beter deze enkele weken vooraf in te werken.

Vooral voor de vroege teelten zijn we toch wel verplicht wat kunstmeststoffen te gebruiken omdat in het vroege voorjaar de mineralisatie van de aanwezige organische stof in de grond nog niet voldoende is. De grond is nog te koud.

Een mogelijke bemesting is 1,2 kg van een samengestelde meststof met formule 12-12-17 nadat er reeds organisch materiaal ingewerkt werd.

Toch een beetje opletten met de stikstofbemesting bij spinazie, want deze heeft de eigenschap zeer gemakkelijk nitraten op te nemen.

Verzorgingstips: Om mooie grote spinaziebladeren te hebben is het belangrijk te dunnen zoals opgegeven in het teeltschema.

Ziekten en plagen: 

Wolf of valse meeldauw : deze schimmel kan vooral bij de lente- en herfstteelt aardig wat schade aanrichten. Als je bleke vlekken op het blad ziet en aan de onderzijde een grijsachtig schimmelpluis, dan is de plant aangetast. Vooral bij een dicht staand gewas dat moeilijk opdroogt zal Wolf optreden. Het is daarom belangrijk rassen te kiezen die gedeeltelijk resistent of volledig resistent (bestand) zijn tegen deze ziekte. Dit zijn dan vooral nieuwe rassen, de oudere rassen die nog veel gebruikt worden voor de zeer vroege teelt zijn niet resistent. Gelukkig is in het vroege voorjaar, wegens de lagere temperatuur de kans op aantasting niet zo groot. Chemische bestrijding is niet mogelijk!

Oogsten: 

Snijd de bladeren als ze nog jong en mals zijn door ze met een mes vlak boven de grond af te snijden.

Bewaren: 

Spinazie moet zo vers mogelijk gebruikt worden.

Recept: 

500 gram spinazie
50 gram fetakaas
25 gram boter
Ĺ theelepel gemalen komijn
zout
peper
Recept

Voorbereiden:

Was en droog de spinazie. Prak de fetakaas fijn.

Bereiden:

Smelt de boter in een diepe pan, voeg de spinazie toe en laat ze al roerend op hoog vuur in circa 4 minuten gaar worden. Voeg de feta, de komijn, een snufje zout en een snufje peper toe. Nog even doorwarmen en direct serveren.

Magnetron:

Verhit de spinazie met de boter in een afgedekte schaal 4-5 minuten op vol vermogen. Schep de spinazie tussentijds een keer om. Roer de fetakaas, de komijn en een snufje zout en peper erdoor en verhit het geheel nog circa 30 seconden op vol vermogen.

Voorbereiding: ca. 5 minuten. Bereiding: ca. 6 minuten.
Bevat per persoon: 750/180 kJoules/kcal, 9 gram eiwit, 15 gram vet, 3 gram koolhydraten.

Bron : http://users.bart.nl/~century/brecht/bweb23.htm 


Teeltschema: spinazie

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!