Lactuca - AsteraceaeEen niet-winterharde, eenjarige plant, die als bladgroente gekweekt wordt. De kropsla is afkomstig uit Egypte en West-Azië. Reeds 2500 jaar geleden gebruikten de Egyptenaren sla. Ook bij de Grieken en Romeinen was de sla geen onbekende. De sla in die tijd vormde nog geen krop. De slablaadjes werden als een bos fijne blaadjes geteeld. In onze streken was kropsla al in de 16de eeuw bekend toen men sla at die men met een beetje azijn besprenkelde. Men neemt aan dat de huidige slasoorten afkomstig zijn van de kompassla, Lactuca serriola, een slasoort die nu nog in het Middellandse Zeegebied voorkomt.
Veldsla is geen sla-soort zoals de andere en is afkomstig uit Zuidelijk Europa.
Alle sla-soorten bevatten een wit melksap dat lactucopicrine bevat, met een rustgevende werking.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - IJsbergsla

Naam: Lactuca sativa var capitata

Nederlandse naam: ijsbergsla

Familie: Asteraceae

Plantbeschrijving: 

IJsbergsla is een kropslasoort met een vrij knapperig blad. De smaak is wat pittiger dan de meer bekende botersla of kropsla. IJsbergsla kan heel grote kroppen voortbrengen, waarvan vooral de binnenbladen heel smakelijk zijn. De groeiduur is enkele weken langer dan de gewone kropsla.

Standplaats: 

Het is niet altijd nodig een speciaal stukje grond voor sla te bestemmen, omdat sla een ideaal gewas is om tussendoor of om en om te planten. Je kan soms tussen andere gewassen planten of hier en daar er tijdelijk een leeg plekje mee opvullen.

Zaaien en planten: 

Door de grote plantafstand is ijsbergsla niet zo geschikt voor ter plaatse zaaien. Trouwens, als een hoog kiempercentage wil halen en je niet veel zaad wil verspillen, kies dan niet voor ter plaatse zaaien. Je kan beter uitzaaien in een zaaikistje met zaaigrond, bij een temperatuur van ongeveer 15įC. Geen tuingrond nemen, want slakiemplantjes zijn zeer gevoelig voor de omvalziekte. Als het eerste echte blaadje zichtbaar is, verspeen dan in bloempotjes met een diameter van ongeveer 9 cm.
IJsbergsla wordt vrij ruim geplant (zie teeltschema). De kroppen worden vrij zwaar en hebben veel ruimte nodig.
IJsbergsla wordt vrij ruim uitgeplant.

Bemesting: 

Voorzie de grond tijdens de winter of het vroege voorjaar van voldoende organische mest of kompost. Voor het planten kunnen we dan nog zo'n 60 gram samengestelde meststof per m≤ strooien en goed door de grond mengen. Tijdens de teelt kunnen we dan nog eens bijbemesten met zo'n 40 gram van dezelfde meststof.

Verzorgingstips: 

Let bij de keuze van het ras goed op de omschrijving. Sommige rassen zijn veel meer geschikt voor het voorjaar, andere doen het goed onder glas, terwijl nog andere ideaal zijn voor de late herfstteelt.

Ziekten en plagen: 

Let vooral goed op voor bladluisaantasting. Als de aantasting zich in een vroeg stadium voordoet, worden de bladluizen ingesloten in de vaste, bolvormige krop. Dit zorgt dan natuurlijk voor onaangename verassingen net voor of tijdens de oogst.
Ook voor schimmelvorming onderaan de krop moeten we beducht zijn. Vandaar dat een ruime plantafstand belangrijk is opdat de bladeren sneller zouden kunnen opdrogen.

Oogsten: 

De krop moet voldoende gevuld zijn en een typische bolvorm hebben vooraleer we kunnen oogsten. Op die manier zijn we zeker dat we veel lekkere, knapperige, groengele bladeren zullen kunnen klaarmaken.

Bewaren: 

Door de typische bolvorm kan ijssla heel goed bewaard worden, beter dan andere slasoorten. Bewaren in de frigo en wat afdekken tegen uitdroging.

Recept: bijgerecht voor 4 personen ->Gemengde salade

Nodig: 100 gram eikenbladsla, 50 gram veldsla, 50 gram ijsbergsla, 50 gram roodlof, 50 gram kropsla.
Voor de dressing: 4 eetlepels notenolie, 2 eetlepels maÔsolie, 6 eetlepels witte wijn, sap van een halve citroen, 1 eetlepel fijngeknipte bieslook, zout, peper, 1 eetlepel geplette roze (heel bijzonder) of groene peperkorrels.

Maak de slasoorten schoon, was ze en sla ze droog in de slacentrifuge.
Maak de dressing door alle ingrediŽnten goed te vermengen.
Verdeel de sla over 4 borden. Let hierbij heel goed op kleur en vorm van de diverse soorten om een mooi geheel te krijgen. Schenk de dressing over de sla.
Strijk eventueel even uit met een kwastje zodat elk blaadje sla de fijne smaak meekrijgt.

Bron : http://www.thegreenery.nl 

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!