Brassica - BrassicaceaeBrassica is een groot geslacht met een verscheidenheid van veel gekende groenten: Paksoi, zwarte mosterd, broccoli, raap en kolen als kolraap, sierkool, koolrabi, boerenkool, bloemkool, sluitkool, spruitkool, Chinese kool.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Bloemkool

30248.htm

Naam: Brassica oleraceae convar. oleracea var. botrytis

Nederlandse naam: bloemkool

Familie: Brassicaceae

Andere gebruikte benamingen: (B. o. var botrytis subvar. cauliflora)

Plantbeschrijving: 

Gekweekt als eenjarige plant een enkele steel die een stevig bloemhoofd met eetbare 'roosjes' draagt. Afhankelijk van het ras kunnen deze wit, groen, of purper van kleur zijn. Tegenwoordig zijn ook mini-bloemkolen te verkrijgen.

Standplaats: 

Bloemkool stelt aan de grond hoge eisen. Om een grote, vaste en blanke bloemkool te telen is een rijke grond nodig. Een voedzame, vochthoudende, ietwat zwaardere grond is uitstekend. Zorg voor een open ruimte en volle zon. Regelmatige watervoorziening is zeer belangrijk.

Zaaien en planten: 

De zaaitijdstippen voor bloemkool zijn zeer verscheiden. Om heel vroeg bloemkool te oogsten moet je al in oktober zaaien om dan in het voorjaar uit te planten en in het late voorjaar te oogsten. Bloemkool kan je in de winter ook onder glas telen. Alle mogelijke teelttijdstippen kun je volgen op het teeltschema.
Bloemkool houdt van verspenen! Zaai dus geen bloemkool ter plaatse. Zaai in zaaibakjes met fijne zaaigrond om kiemschimmels te vermijden. Doe dit bij matige temperaturen, zo ongeveer 15°C, zoniet kweek je lang gerokken, bleke, gefileerde plantjes. Als het eerste echte kiemblaadje zichtbaar wordt, verspenen in bloempotjes met diameter 10 cm (voor de weeuwenteelt groter). Uitplanten als de plant een viertal echte bladeren heeft (weeuwenteelt groter).

Bemesting: 

Strooi voor het uitplanten een 120 gram per m² van een samengesteld meststof 12-10-18, na eerder in het seizoen ook al de organische bemesting goed verzorgd te hebben. Je kan, zeker bij veel regen tijdens het groeiseizoen en bij lichtere gronden, halfweg de teelt nog eens bijbemesten met 60 gram samengestelde meststof. Vergeet niet de percelen bestemd voor koolgewassen in het vroege voorjaar te bekalken. Doe dit echter niet samen met de organische bemesting.

Verzorgingstips: 

Aanaarden halfweg de teelt is zeker aan te raden. Zo zorg je voor een steviger verankering en extra wortelvorming.
Geef in het begin enkel voldoende water om de plant te doen inwortelen. Laat de plant in het begin zelf op zoek gaan naar water. Zorg er wel voor dat er vanaf het begin van de koolvorming voldoende water ter beschikking is. Geef dan ook regelmatig water indien nodig.

Ziekten en plagen: 

Bloemkool is ook een koolgewas en dat betekent natuurlijk dat de aantastingdruk groot is. Koolgewassen zijn wat dat betreft nu éénmaal niet gemakkelijk. Rupsen, koolluis, koolvlieg, knolvoet, zwartpoot, bacterierot… zal iedereen vroeg of laat in zijn gewas tegenkomen. De koolvlieg kan je vermijden door koolkragen te gebruiken of onder gaasdoek of vliesdoek te telen. Ook rupsen kunnen met dat insectendoek vermeden worden. Je kan best rupsen vermijden door heel regelmatig te controleren en als de rupsen in heel jong stadium zijn te spuiten met een bacteriepreparaat, Bacillus thurigiensis. Koolluis kan je binnen de perken houden door ze met water af te spuiten. Knolvoet kan vermeden worden door voldoende bekalking. En zwartpoten kan je omzeilen door aangetaste planten flink aan te aarden.

Oogsten: 

Als de kolen zichtbaar worden doe je er best aan deze af te dekken. Doe dit door een paar bladeren binnenwaarts te buigen door de hoofdnerf te knakken. Doe je dit niet, dan zal kleur van de kool een geelwitte tint krijgen. Bloemkool moet tijdig geoogst worden, laat de kool niet opengroeien. Niet alleen is de kool dan minder vast, de roosjes zijn ook taaier maar en de kleur gaat geleidelijk over naar paars,

Bewaren: 

Bloemkool kan slechte een beperkte tijd in een koelkast bewaard worden.

Recept: Terrine van bloemkool met groenten

Benodigdheden :

200 gr sperziebonen
200 gr wortelen
150 gr struikselderij
600 gr bloemkool
150 gr verse room
1 dl melk
zout, cayennepeper
6 blaadjes gelatine
blaadjes waterkers (facultatief)

Bereiding :

Maak de groenten schoon, kook de sperziebonen, wortelen en selderij in gezouten water, +/- 10 minuutjes. De groenten moeten een beetje knapperig blijven, de bloemkool 15 à 20 minuutjes koken in gezouten water. Deze moeten gaar zijn! De bloemkoolroosjes mixen en de hele eieren, de room, de melk en de kruiden bijvoegen. De blaadjes gelatine in een beetje koud water zacht laten worden. Verwarm de gelatine om deze op te lossen. De opgeloste gelatine bij de bloemkoolpuree voegen en een bakvorm met aluminium bekleden en boteren met boter. Vul dit met het bloemkoolmengsel, afgewisseld met de bereide groenten; eerst de selderijtakken, dan de wortelen, vervolgens de sperziebonen in de vorm doen; ze mooi regelmatig schikken dat is mooier als je de terrine naderhand in plakjes snijdt. In de matige oven au bain-marie gedurende 1 uur laten bakken. Laten afkoelen alvorens te storten, eventueel versieren met blaadjes waterkers. Opdienen met een tomatenfondue of mayonaise naar smaak.

Bron : http://www.ontonet.be/~pin30811/groen03.htm 


Teeltschema: bloemkool

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!