Brassica - BrassicaceaeBrassica is een groot geslacht met een verscheidenheid van veel gekende groenten: Paksoi, zwarte mosterd, broccoli, raap en kolen als kolraap, sierkool, koolrabi, boerenkool, bloemkool, sluitkool, spruitkool, Chinese kool.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Broccoli

30255.htm

Naam: Brassica oleraceae convar. oleracea var. italica

Nederlandse naam: broccoli

Familie: Brassicaceae

Andere gebruikte benamingen: (B. o. var. botrytis subvar. cymosa)

Plantbeschrijving: 

Bij broccoli komen één- en tweejarige rassen voor. De tweejarige rassen vormen pas bloemhoofdjes nadat ze op het veld hebben overwinterd. Men noemt ze daarom winterbroccoli. Deze rassen zijn paars-spruitend of wit-spruitend. Ook wordt wel eens van speerbroccoli gesproken.
De zomerbroccoli (of italiaanse rassen of Calbrese rassen) is beter gekend en groeit veel sneller. De rassen zijn éénjarig. Dit zijn groen-spruitende broccolis. 
Hieronder worden enkel deze groen-spruitende broccolis besproken.

Standplaats: 

Broccoli vraagt een grond die een hoge pH waarde heeft. Een ph van minimaal 6,5 is vereist. Verder ook een zeer voedzame grond, goed voorzien van organisch materiaal.

Zaaien en planten: 

Afhankelijk van de gewenst teeltperiode kan je de groene broccoli in zaaibakjes onder glas of buiten zaaien. Voor tijdstippen zie het teeltschema. Zaai in een goede zaaigrond om aldus ongewenste kiemschimmels te vermijden. Broccoli houdt wel van een warme omgeving bij het uitzaaien. Laat de temperatuur na de kieming niet te hoog oplopen na de kieming. Dit geeft gefileerde, lang gerokken zaailingen, die ook nog vatbaarder zijn voor aantasting door valse meeldauw. Een 14°C overdag is ruim voldoende, minder kan ook.
Broccoli laat zich gemakkelijk verspenen in bloempotjes of perspotjes. Maar hou er rekening mee: hou ouder de uit te planten plant, hoe minder goed de weggroei zal zijn.

Bemesting: 

Strooi voor het uitplanten een 100 gram per m² van een samengesteld meststof 12-10-18, na eerder in het seizoen ook al de organische bemesting verzorgd te hebben. Je kan, zeker bij veel regen tijdens het groeiseizoen en bij lichtere gronden, halfweg de teelt nog eens bijbemesten met 50 gram samengestelde meststof. Ook na de eerste oogst van de hoofdkroon kan je nog eens dezelfde hoeveelheid bijbemesten. Vergeet niet de percelen bestemd voor koolgewassen in het vroege voorjaar te bekalken. Doe dit echter niet samen met de organische bemesting.

Verzorgingstips: 

Je kan best de planten halfweg de teelt ook eens aanaarden, zodat ze bij de koolvorming niet omvallen.

Ziekten en plagen: 

Broccoli is ook een koolgewas en dat betekent natuurlijk dat de aantastingsdruk groot is. Koolgewassen zijn wat dat betreft nu éénmaal niet gemakkelijk. Rupsen, koolluis, koolvlieg, knolvoet, zwartpoot, bacterierot… zal iederen vroeg of laat in zijn broccoligewas tegenkomen. De koolvlieg kan je vermijden door koolkragen te gebruiken of onder gaasdoek of vliesdoek te telen. Ook rupsen kunnen met dat vliesdoek vermeden worden. Je kan best rupsen vermijden door heel regelmatig te controleren en als de rupsen in heel jong stadium zijn te spuiten met een bacteriepreparaat, Bacillus thurigiensis. Koolluis kan je binnen de perken houden door ze met water af te spuiten. Knolvoet kan vermeden worden door voldoende bekalking. En zwartpoten kan je omzeilen door aangetaste planten flink aan te aarden.

Oogsten: 

Broccoli vormt eerst een vrij grote hoofdknop. U kunt deze oogsten zolang deze donker van kleur en mooi vast van structuur is. Zie je al enkele randbloempjes op barsten staan, dan is het hoog tijd om de knop uit te snijden met een stukje stengel eraan. Nu zullen ook de zijscheuten uitlopen, die later nog kunnen geoogst worden.

Bewaren: 

Broccoli bewaart niet zo goed. Gewikkeld in krimpfolie, in de koelkast bereik je de beste resultaten.

Recept: Broccoli-kaastaart
Hoofdgerecht voor 4 personen

* 5 plakjes diepvries(roomboter)bladerdeeg 
* 500 gr. broccoli 
* 4 eieren 
* 1 pakje verse roomkaas met ham à 125 gr. 
* 3 eetlepels slagroom (ongeklopt) 
* 150 gr. geraspte oude kaas 
* peper * nootmuskaat 
* 100 gr. achterham

Bereiden:

Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar op een bord. Laat ze in de magnetron in 20 seconden op ca. 300 watt ontdooien.
Verwarm de combimagnetron voor op 225ºC.
Maak de broccoli schoon en verdeel de rozen in kleine roosjes. De stronkjes gebruikt u niet. Doe de eieren, verse roomkaas en slagroom in een kom en klop dit met de handmixer tot een glad mengsel. Roer de geraspte kaas erdoor en voeg naar smaak peper en nootmuskaat toe. Vet een lage glazen taartvorm met een doorsnede van 26 cm in. Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een ronde lap van 30 cm doorsnede. Bekleed de vorm met de deeglap en druk het deeg in de randen goed aan. Leg de plakjes ham op de bodem. Leg de broccoliroosjes erop en verdeel het ei-kaasmengsel erover. Klap het deeg dat boven de rand uitsteekt over de vulling.
Zet de taart in de oven. Schakel de magnetron in op ca. 300 watt en bak de taart in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer er een tomatensalade bij.

Tip:

Deze hartige taart smaakt ook koud heel lekker. Bijvoorbeeld bij de lunch, een koud buffet of een picknick.
Bereidingstijd: circa 30 minuten

Bron: Het lekkere magnetronboek (AH)
http://home.wanadoo.nl/culinair/ 


Teeltschema: broccoli

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!