Brassica - BrassicaceaeBrassica is een groot geslacht met een verscheidenheid van veel gekende groenten: Paksoi, zwarte mosterd, broccoli, raap en kolen als kolraap, sierkool, koolrabi, boerenkool, bloemkool, sluitkool, spruitkool, Chinese kool.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Rode kool

30267.htm

Naam: Brassica oleraceae convar. oleracea var. rubra

Nederlandse naam: rode kool

Familie: Brassicaceae

Andere gebruikte benamingen: (B. o. c. capitata L. var. rubra) (D.C.)

 

Plantbeschrijving: 

Het eetbare hoofd van de rode kool is een grote eindknop die uit een groot aantal stijf tegen elkaar groeiende, overlappende bladeren bestaat. De typisch rode kleur wordt veroorzaakt door de kleurstof anthocyaan, die bijvoorbeeld ook bij rode slatypes voorkomt.

Standplaats: 

In principe kan rode kool op elke grondsoort geteeld worden. Voor de vroege teelten zijn lichte gronden wel beter geschikt. Is het de bedoeling grote kolen te oogsten, die ook nog gedurende een langere tijd tijdens de winter kunnen bewaard worden, dan zijn zwaardere grondsoorten beter geschikt.

Zaaien en planten: 

Rode kool kan je heel gemakkelijk opkweken uit zaad. De vroege teelten kweken we op onder beschutting. Zaai in zaaikistjes met zaaigrond, zo vermijd je aantasting door zwartpoten. Dit is een kiemplanten ziekte die typisch is voor koolgewassen. Zaai in een niet al te warme ruimte en een plaats met veel licht. Zo vermijd je dat de zaailingen te week en te langgerekt zouden zijn. Als één echt blaadje zichtbaar is kunnen we makkelijk verspenen in bloempotjes van 9 cm diameter of in perspotjes. Als het potje goed doorworteld is en de plant een viertal echte bladeren heeft kunnen we uitplanten in vollegrond.

Bemesting: 

Rode kool vraagt een flinke organische bemesting tijdens de winter of het vroege voorjaar voorafgaand aan de teelt. Verder strooien we bij het planten een 100 gram samengestelde meststof per m² (12-10-18).
Tijdens de teelt, op het moment dat de koolvorming start strooien we nog eens wat samengestelde meststof, bijvoorbeeld 50 gram per m².
Zoals voor alle koolgewassen is het waarschijnlijk nodig tijdens het vroege voorjaar voorafgaand aan de teelt te

Verzorgingstips: 

Zoals voor alle koolgewassen is het waarschijnlijk nodig tijdens het vroege voorjaar voorafgaand aan de teelt te bekalken. Zeker als de pH van de grond lager is dan 6,5. Ook als je te maken hebt met lichte grond en er de laatste twee jaar geen bekalking meer geweest is zal je best kalk strooien. 

Ziekten en plagen: 

Onze grootste vrees is hier natuurlijk de koolvlieg. Het leggen van een koolkraag rond iedere stam kan heel goede resultaten hebben. Je kan dit makkelijk zelf maken met stukjes rubber van een oude fietsband. Rond uitknippen en dan een insnijding maken tot halfweg zodat de cirkel rond de plant kan gelegd worden. Op die manier kan de koolvlieg geen eitjes afzetten vlak bij de stam. De witgele maden die hieruit ontstaan en normaliter de stam en de wortels aanvreten zullen de afstand (die gemaakt wordt door de koolkraag) niet kunnen overbruggen. Maar ook tijdens de planten opkweek is het opletten geblazen, vooral de latere zaailingen, want koolvlieg wordt pas actief ergens in april, afhankelijk van de temperaturen.

Oogsten: 

Zorg ervoor dat je op tijd oogst. Ben je tevreden met het gewicht kan je best oogsten. Rode kool kan immers openbarsten indien we ze te lang laten staan.
Bij de minste barsten die je opmerkt moet je niet meer afwachten.
Bewaarkolen worden geoogst voor de vorst. Zoniet treedt er inwendige bruinverkleuring op tijdens de bewaring.

Bewaren: 

Rode kool om te bewaren oogst je dus in november, voor de eerste vorst. Dan kan je ze bewaren in een zeer koele, maar vooral luchtige ruimte. Je kan de kolen, na de buitenste bladeren verwijderd te hebben, omgekeerd aan de stam ophanden in een schuur of kelder. Of je kan de kolen stapelen in bakken, telkens één laag per bak zodat er voldoende luchtstroming doorheen kan.

Recept: Basisrecept voor rode kool

1 rode kool (ca. 900 g)
4 kruidnageltjes
1 eetlepel suiker
zout
30 g boter
2 eetlepels (kruiden)azijn
peper
(aardappelmeel)

Verwijder de lelijke bladeren, was de kool, snijd de stronk eruit en schaaf de kool fijn. Breng de kool met weinig water (ca. 1,5 dl), de kruidnageltjes, de suiker en zout naar smaak aan de kook. Kook de rode kool in ca. 25 minuten gaar. Schep 10 minuten voor het einde van de kooktijd de boter en de azijn door de kool. Breng zonodig op smaak met peper en zout. Bind het kooknat eventueel met aardappelmeel. Rode kool smaakt lekker bij runderlappen, hachee en wildgerechten.

Bijgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 35 minuten
P. p. 500 kJ/120 kcal, 4 g eiwit, 6 g vet,
14 g koolhydraten

Bron : http://www.c1000.nl/ 

 

Teeltschema: rode kool


Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!