Valerianella - ValerianaceaeEen winterharde, eenjarige plant, die wordt gekweekt om zijn bladeren die, wanneer ze jong en knapperig zijn, als sla worden gegeten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Veldsla

30469.htm

Naam: Valerianella locusta

Nederlandse naam: veldsla

Familie: Valerianaceae

Andere gebruikte benamingen: (Valeriana locusta)

Plantbeschrijving: 

Veldsla staat wat apart tussen de andere groentesoorten. Het is immers de enige groente die tot de familie van de Valeriaanachtigen behoort. Alhoewel er ook 'sla' in de benaming voorkomt is veldsla in de verste verte niet verwant met kropsla of andere slasoorten. Veldsla kan eigenlijk na zowat elke groente geteeld worden en hoeft eigenlijk niet in een vruchtwisselingsschema ingepast te worden.
De roosjes hebben een korter, ronder blad en zijn donkerder van kleur.
De langbladige veldsla is bleker, maar geeft wel meer bladmassa.

Standplaats: 

Zeker voor de buitenteelten is een beschutte plaats aangewezen. Ook zorg je voor een niet al te natte plaats in de tuin, plasvorming tijdens de winter mag zeker niet voorkomen. Voor de vroege zaaiingen mag je gerust een plaats in de tuin kiezen waar de zon niet gans de dag aanwezig is. Veldsla is niet kieskeurig wat lichthoeveelheid betreft.
Veldsla is een typische nateelt die ervoor zorgt dat we ook in het najaar een begroeide bodem hebben. Ook onder glas of plastiek is het een welkome wintergroente, in een periode dat we maar weinig kunnen aanvangen met onze niet-verwarmde kas of tunnel.

Zaaien en planten: 

Zaaien kan in twee periodes: augustus om nog voor de winter te kunnen oogsten, of september, maar dan kunnen we meestal pas na de winter oogsten, tenzij we te maken hebben met een heel zachte winter. Veldsla moet dun gezaaid worden op zo'n halve tot één centimeter in de rij om uiteindelijk een plantafstand van 4 à 5 cm te bekomen. Tussen de rijen is er 15 cm ruimte. Het zaaibed van veldsla mag stevig aangedrukt worden.

Bemesting: 

Meestal is een bemesting niet nodig, gezien de kleine omvang van het gewas en het feit dat er meestal reeds een voorteelt aanwezig was.

Verzorgingstips: 

Het is interessant om het zaaibed na het zaaien af te dekken met een heel dun laagje rijnzand, op die manier kun je direct propere veldsla oogsten.

Ziekten en plagen: 

Veldsla heeft weinig last van insecten. Alleen rottingsschimmels kunnen wel eens roet in het eten gooien. Zorg er dan ook voor de veldsla goed kan opdrogen na regen of na het water geven.

Oogsten: 

Tijdens de winter en onder glas of plastiek kunnen we regelmatig wat veldsla naar behoefte oogsten van eenzelfde teelt. Je overwintert de planten ter plaatse. Bij zaaien in het voorjaar en ook bij overwinterde teelten buiten moeten we echter beducht zijn op het voortijdig opschieten van de veldsla. Daar is de oogstperiode dan ook minder lang.

Bewaren: 

Veldsla kan dus tijdens de winter gewoon overgehouden worden in de kas of plastiektunnel. Anders kan veldsla korte tijd bewaard worden in de koelkast, afgedekt tegen uitdroging.

Recept: stamppot met veldsla en tomaat.
SNELHOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN:

4 tartaartjes
zout en peper
50 gram boter of margarine
250 gram veldsla
3 tomaten
3 bosuitjes
2 zakjes aardappelpuree voor stamppot
melk volgens de gebruiksaanwijzing van de aardappelpuree
1 eetlepel groze mosterd
2 dl tomatensap

Wrijf de tartaartjes in met zout en peper. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak de tartaartjes in circa 6 minuten mooi bruin en van binnen rosé. Keer ze regelmatig. Was de veldsla, verwijder de worteltjes en laat de blaadjes in een vergiet goed uitlekken.

Was de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaten in reepjes en de bosuitjes in ringetjes. Bereid de aardappelpuree met de melk volgens de gebruiksaanwijzing en roer de mosterd en de rest van de boter erdoor. Schep de veldsla en tomaat erdoor en warm de stamppot nog heel even door tot de sla begint te slinken.

Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Schep de stamppot op vier warme borden en leg de tartaartjes erop. Voeg de tomatensap aan het bakvet toe en laat de jus circa 1 minuut goed inkoken. Geef de jus apart bij de stamppot.

Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten
Per persoon: 475 kcal / 32 g eiwit / 17 g vet / 49 g koolhydraten

Bron : http://www.spar.nl 


Teeltschema: veldsla

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!