TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Pisum - FabaceaeDe erwt is een klimmende eenjarige plant, die als zomergroente wordt gekweekt om de ronde, groene, onrijpe zaden, welke in peulen zitten. De planten die in hoogte variëren van 37cm tot 2 m , kunnen ronde en gekreukte zaden hebben. Ronde typen hebben een lager suikergehalte, ze kunnen beter tegen de kou dan de gekreukte typen en zijn geschikt om in het vroege voorjaar te zaaien. Erwten zijn inheems in het Midden-Oosten en is een aloude cultuurplant. Al sinds de Middeleeuwen wordt de erwt gebruikt in soepen, als groente en als groenvoer. Ook in de volksgeneeskunde werd de erwt vroeger toegepast maar ze werd nog het meest beroemd door het onderzoek naar de erfelijkheidsleer door Mendel en andere wetenschappers.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten
blauwschokkers, kapucijners, capucijners - Pisum sativum ´Desiree´ 

Nederlandse naam: blauwschokkers, kapucijners, capucijners

Naam:  Pisum sativum ´Desiree´

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: -

Bloemkleur: paars

Hoogte min-max: 0.65-0.1

Bladeren: klein ovaal

Foto van Pisum sativum ´Desiree´, Nederlands: blauwschokkers, kapucijners, capucijners, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Groenten

Bron foto
http://www.vlaamszaadhuis.com


Zoek FOTO op Google


De peulen van de blauwschokker Pisum sativum ´Desiree´ kunnen zowel jong als rijp geoogst worden. Desiree geeft een hoge productie. Het volgroeide gewas bloeit met paarse bloemen. Produceert paarse peulen met bruingele vruchten die bijzonder lekker zijn. Het is een kortstroras.

TEELT blauwschokkers, Kapucijners - Pisum sativum

Kapucijners kunnen zowel jong als rijp worden geoogst, alleen de zaden worden geoogst voor consumptie. Voor de verse pluk moeten de zaden niet al te jong zijn om de goede smaak te kunnen waarderen. Wie rijpe zaden wil oogsten moet attent zijn op de vogels, want die zijn er ook dol op. Als het gewas volgroeid is, kleuren de bloemen purper, terwijl de peulen paars worden en de zaden bruingeel zijn.

Teelt

De teeltwijze is als bij doperwten, de oogst valt 3 weken later en bij de hogere rassen (150-175 cm) moet de rijafstand ruimer worden genomen.
Hogere strorassen zeker steunen maar ook kortestrorassen zijn gebaat met wat steun!

Voorzaaien kan vanaf eind januari onder koud glas. Vanaf maart kan men dan uitplanten in volle grond.
Rechtstreeks buiten zaaien kan in april.

Lage rassen worden vroeg gezaaid, hogere rassen worden later gezaaid.

Oogsten

De peulen worden over het algemeen groenrijp geplukt en gedopt. Bij de verse pluk mogen de zaden toch ook niet al te jong zijn om een goede smaak te hebben.

Laat de lichtbruine erwten rijpen als u ze droog wil oogsten om langer te bewaren (tot in de winter). Wie deze rijpen zaden wil oogsten moet wel extra opletten voor vogels want die zijn er dol op.

Problemen bij vooropkomst

Het gebruik van ACRYL-vliesdoek bevordert een snellere, betere en gezondere opkomst bij bonen door een verhoogde opwarming van de bodem en voorkomt het optreden van bonenvlieg. Bonen zijn erg koudegevoelig, terwijl in ons klimaat de nachttemperatuur algemeen te laag is voor het garanderen van een vlugge en regelmatige kieming van het bonenzaad. Om een goede opkomst te waarborgen is het gebruik van ACRYL-vliesdoek dus een absolute aanrader.

Vruchtafwisseling

Kapucijners hebben de eigenschap om in hun eigen stikstofbehoefte te voorzien en zelfs nog een overschot daarvan in de bodem na te laten. Plant daarom NOOIT tweemaal bonen op dezelfde plaats! Kom pas na 5-7 jaar terug voor deze teelt. Mits men zorgt voor een goede structuur in de grond, die vooral verkregen wordt door goed diep losspitten, en een goede vochthoudende eigenschap van de grond, door compost of turf door te spitten, kan men op iedere grond met succes bonen verbouwen.

Behoort tot de groep van de peulgewassen

De peulgewassen vormen een grote groep planten van de vlinderbloemenfamilie en leveren eiwitrijk voedsel op. Bovendien hebben de planten een positieve invloed op de bodemvruchtbaarheid : ze kunnen voedingsstoffen uit diepere grondlagen naar boven halen en stikstof die ze via wortelknobbelbacteriŽn uit de lucht kunnen opnemen, laten ze voor een deel in de grond achter als voedsel voor het bodemleven en de volgteelt.

Op wereldvlak is soja het belangrijkste peulgewas. Phaseolus-bonen komen op de 2e plaats, en kikker- of kekererwt op de 3e. De erwt komt als 4e.

Daarnaast zijn er, vooral in tropische streken, nog heel veel peulgewassen zoals de lablabboon (Dolichos lablab), de azukiboon (Phaseolus angularis), de limaboon (Phaseolus lunatus), de mungoboon (Phaseolus radiatus), de vierhoekige erwt of winged bean (Psophocarpus tetragonolobus), de koe-erwt of cowpea (Vigna unguicuIata), de grondnoot (Voandzeia subterranea), de aardnoot (Arachis hyprogea), en nog vele andere die plaatselijk van belang zijn.

Hun betekenis voor de voeding in de derde wereld kan moeilijk overschat worden.
 


 

Teeltschema


Teeltschema van blauwschokkers, kapucijners, capucijners, Pisum sativum ´Desiree´: zaaien, verspenen, planten, oogsten

Bronnen

  • Catalogus Somers NV, Vlaams Zaadhuis, Oranjebandzaden, e.a.

  • Velt groenten, Terra fijne en zeldzame groenten, Groenboekerij groenten, Artikelen Luc Dedeene e.a.

  • Teeltschemaīs Luc Dedeene http://www.plantaardig.com, Rudi Van Overloop


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!