Beta - ChenopodiaceaeTot het geslacht Beta behoren verschillende bietsoorten gekweekt als groente, als veevoeder of voor de suiker: standbiet, suikerbiet, rode biet, snijbladbiet, snijbietribben, kroot, mangelwortel, beetwortel, e.a.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Warmoes

30773.htm

Naam: Beta vulgaris var. cicla

Nederlandse naam: warmoes

Familie: Chenopodiaceae

Plantbeschrijving: 

Warmoes wordt ook wel snijbiet genoemd. De plant lijkt heel goed op een bietenplant, alleen is de wortelvorming minder sterk dan bij bieten. Het is een sterke plant die gemakkelijk te kweken is. Het groene blad wordt gekookt als spinazie. De dikke, witte of rode bladnerf en de stengels kunnen gekookt en gegeten worden als asperge.

Standplaats: 

Bieten en dus ook warmoes kunnen geteeld worden op elke bodem. Voorwaarde is wel een goede vochtvoorziening. Warmoes hoort wel degelijk thuis op het perceel van de bladgewassen. Let dus op niet te telen waar het vorige jaar bijvoorbeeld rode bietjes zouden gestaan hebben. Snijbiet groeit goed in volle zon maar ook halfschaduw kan gebruikt worden.

Zaaien en planten: 

Je kan met snijbietenteelt twee kanten op. Als je dik zaait kan je het blad jong oogsten. Zaai je ruimer, dan groeit de plant fors uit en kan je de brede bladribben oogsten. Zaaien doe je in twee cm diepe zaaigeulen. Zaai op een afstand die twee maal dichter is dan de uiteindelijke plantafstand. Dun dus uit indien nodig. Probeer te zaaien in een goed vochtige grond (desnoods door twee dagen vooraf de grond goed te begieten). Strijk de geultjes dicht met vochtige grond en druk lichtjes aan met de hand of met de onderkant van een hak. Hou er rekening mee dat het twee weken duurt vooraleer je opkomst hebt.

In droge periodes kan je afdekken met jute zakken of stukken stof en dan daarop water gieten. Op die manier vermijd je dat de grond toeslaat en zorg je er ook voor dat de grond enkele uren later alweer niet uitgedroogd is. Wees er wel op tijd bij om de afdekking te verwijderen, dit wil zeggen, van zodra het eerste plantje bovenkomt. Doe dit best 's avonds.

Bemesting: 

Zorg voor een stevige organische bemesting. Strooi tijdens de groei maandelijks een 50 gram van een samengestelde meststof per m≤. Kunstmest inwerken vlak voor het zaaien kan nadelig zijn voor de kieming. Gebruik liever een samengestelde organische meststof.

Verzorgingstips: 

Zorg voor stevige en knapperige bladeren door in droge periodes regelmatig te begieten. Doe dit 's morgens zodat de plant kan opdrogen gedurende de dag. In ieder geval geen water geven bij felle zon en hoge temperaturen overdag. Anders kunnen er brandvlekken op de bladeren verschijnen.

Ziekten en plagen: 

Enkel de slakken kunnen wel eens een probleem vormen. Probeer ze weg te vangen of te bestrijden door het strooien van slakkenkorrels.

Oogsten: 

Warmoes, gekweekt voor het blad wordt op 15 cm hoogte afgesneden. Doe dit niet te laag zodat er om de twee - drie weken opnieuw kan geoogst worden. Warmoes gekweekt voor de bladstelen kan je oogsten naar behoefte door enkel stelen van de plant te plukken.

Bewaren: 

Warmoes verdraagt wel een lichte nachtvorst, zodat we tot in het late najaar nog kunnen oogsten. Wil je nog verder oogsten nadien, dan kan je enkele planten overzetten naar een de kas of plastiektunnel.

Recept: 

Warmoes is gemakkelijk te verwerken in talrijke gerechten zoals gratins en groententaarten.
De stengel kan afzonderlijk klaargemaakt worden. Kook ze en dien ze op met een kaassaus.
De bladeren worden klaargemaakt als spinazie, doch ze hebben een zachtere smaak.

Bron : http://www.reo.be/ndl/finefleur/ 


Teeltschema: warmoes

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!