TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Pisum - FabaceaeDe erwt is een klimmende eenjarige plant, die als zomergroente wordt gekweekt om de ronde, groene, onrijpe zaden, welke in peulen zitten. De planten die in hoogte variëren van 37cm tot 2 m , kunnen ronde en gekreukte zaden hebben. Ronde typen hebben een lager suikergehalte, ze kunnen beter tegen de kou dan de gekreukte typen en zijn geschikt om in het vroege voorjaar te zaaien. Erwten zijn inheems in het Midden-Oosten en is een aloude cultuurplant. Al sinds de Middeleeuwen wordt de erwt gebruikt in soepen, als groente en als groenvoer. Ook in de volksgeneeskunde werd de erwt vroeger toegepast maar ze werd nog het meest beroemd door het onderzoek naar de erfelijkheidsleer door Mendel en andere wetenschappers.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten
velderwt, voedererwt, grauwe erwt, landbouwerwt - Pisum sativum var. arvense 

Nederlandse naam: velderwt, voedererwt, grauwe erwt, landbouwerwt

Naam:  Pisum sativum var. arvense

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: -

Bloemkleur: purper

Hoogte min-max: 1-1.75

Bladeren: zacht, ovaal, groen

Foto van Pisum sativum var. arvense, Nederlands: velderwt, voedererwt, grauwe erwt, landbouwerwt, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Groenten

Bron foto
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/pisum/pisusat5.jpg


Zoek FOTO op Google


Pisum sativum var. arvense zijn afkomstig uit het Oostelijk Middellandse-Zeegebied en uit Klein- en Zuidwest-Azië. De groene erwt was voor de komst van de aardappel, naast de graansoorten, het volksvoedsel nummer één in Europa. Het is een oeroud gewas dat reeds bij de vroege culturen rond de Middellandse Zee bekend was.

Teelt

Deze groene velderwt is eigenlijk een landbouwgewas. De teelt is gelijkaardig als bij de doperwt met enkele verschillen: de groene erwten mogen wel helemaal rijp en droog worden en kunne trouwens om die reden uitstekend bewaard kan worden.

Uiteraard zijn er voor de landbouw speciale rassen die met name voor het oogsten als groene erwt geschikt zijn.

Teeltschema


Teeltschema van velderwt, voedererwt, grauwe erwt, landbouwerwt, Pisum sativum var. arvense: zaaien, verspenen, planten, oogsten

Behoort tot de groep van de peulgewassen

De peulgewassen vormen een grote groep planten van de vlinderbloemenfamilie en leveren eiwitrijk voedsel op. Bovendien hebben de planten een positieve invloed op de bodemvruchtbaarheid : ze kunnen voedingsstoffen uit diepere grondlagen naar boven halen en stikstof die ze via wortelknobbelbacteriŽn uit de lucht kunnen opnemen, laten ze voor een deel in de grond achter als voedsel voor het bodemleven en de volgteelt.

Op wereldvlak is soja het belangrijkste peulgewas. Phaseolus-bonen komen op de 2e plaats, en kikker- of kekererwt op de 3e. De erwt komt als 4e.

Daarnaast zijn er, vooral in tropische streken, nog heel veel peulgewassen zoals de lablabboon (Dolichos lablab), de azukiboon (Phaseolus angularis), de limaboon (Phaseolus lunatus), de mungoboon (Phaseolus radiatus), de vierhoekige erwt of winged bean (Psophocarpus tetragonolobus), de koe-erwt of cowpea (Vigna unguicuIata), de grondnoot (Voandzeia subterranea), de aardnoot (Arachis hyprogea), en nog vele andere die plaatselijk van belang zijn.

Hun betekenis voor de voeding in de derde wereld kan moeilijk overschat worden.
 


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!