Beta - ChenopodiaceaeTot het geslacht Beta behoren verschillende bietsoorten gekweekt als groente, als veevoeder of voor de suiker: standbiet, suikerbiet, rode biet, snijbladbiet, snijbietribben, kroot, mangelwortel, beetwortel, e.a.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Rode biet

33176.htm

Naam: Beta vulgaris rubra L.

Nederlandse naam: rode biet

Familie: Chenopodiaceae

Andere gebruikte benamingen: (zie B. v. var.rubra)

Plantbeschrijving: 

Rode bieten zijn tweejarige planten, die éénjarig worden gekweekt voor de tot knollen, opgezwollen, eetbare wortels. De vorm van de knol kan rond of langwerpig en puntig zijn.

Standplaats: 

Kweek geen bieten op een vers bemeste grond. Een vroeg gewas kan alleen worden geteeld op goed gedraineerde, lichte, vruchtbare grond. Maar een latere teelt is niet zo veeleisend. Een open zonnige plek is aangewezen.

Zaaien en planten: 

Bietezaden zijn eigenlijk vruchtjes met twee of drie zaden in kurkachtige doosjes. Om de kieming te versnellen kan je de zaden een uur lang voor het zaaien laten weken.

Zaaien doe je in twee cm diepe zaaigeulen. Zaai op een afstand die twee maal dichter is dan de uiteindelijke plantafstand. Dun dus uit indien nodig. Probeer te zaaien in een goed vochtige grond (desnoods door twee dagen vooraf de grond goed te begieten). Strijk de geultjes dicht met vochtige grond en druk lichtjes aan met de hand of met de onderkant van een hak. Hou er rekening mee dat het twee weken duurt vooraleer je opkomst hebt.
In droge periodes kan je afdekken met jute zakken of stukken stof en dan daarop water gieten. Op die manier vermijd je dat de grond toeslaat en zorg je er ook voor dat de grond enkele uren later alweer niet uitgedroogd is. Wees er wel op tijd bij om de afdekking te verwijderen, dit wil zeggen, van zodra het eerste plantje bovenkomt. Doe dit best 's avonds.

Bemesting: 

Zo'n 60 gram per m² samengestelde meststof 10-12-18 is ruim voldoende. Werk deze meststof goed door de grond en doe dit liefst minimum een week op voorhand. Indien niet mogelijk gebruik dan een samengestelde organische meststof.

Verzorgingstips: 

Te vroeg uitzaaien in open lucht schept twee problemen. Enerzijds is de grondtemperatuur te laag voor een goede kieming. Anderzijds zal een biet uitgezaaid bij lage temperatuur te snel tot bloemstengelvorming overgaan, opschieten dus. Om dit te vermijden kan je onder glas bieteplantjes opkweken en half april uitplanten. Doe dit in potjes, want bietjes laten zich heel moeilijk verspenen of verplanten met naakte wortel. De opkweektemperatuur is gematigd dwz zo'n 15°C.

Ziekten en plagen: 

Rode biet is een hele sterke plant die ziektevrij kan geteeld worden.

Oogsten: 

Begin tijdig al wat rode bieten te oogsten, jong geoogst zijn ze veel malser. Gemiddeld mag je rekenen op een groeiduur van drie tot maximum vier maanden.

Bewaren: 

Bij bieten voor de bewaring draai je de bladeren eraf zonde het groeipunt te beschadigen. Bewaring gebeurt bij lage temperatuur, net boven nul, en door ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen. Je kan dit doen door te bewaren in kisten vochtig zand.

Recept: BIETENSALADE
Geen ‘kleurling’-keuken zonder bietensalade, maar ook anderen eten het graag.

1 rode biet (voorgekookt)
1 klein uitje
peper
zout
mespunt suiker
scheutje azijn of citroensap

Schil de rode biet en snijd hem in plakjes. Hak het uitje fijn, en meng dat met rode biet, peper, zout en suiker. Besprenkel het geheel met azijn of citroensap.
land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : salade

Bron Zuidafrikaans kookboek: recepten uit de kleurrijkste keuken ter wereld, 
http://www.xs4all.nl/~westher/recepten/BIETENSALADE.htm 

 

Teeltschema: rode biet

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!