Brassica - BrassicaceaeBrassica is een groot geslacht met een verscheidenheid van veel gekende groenten: Paksoi, zwarte mosterd, broccoli, raap en kolen als kolraap, sierkool, koolrabi, boerenkool, bloemkool, sluitkool, spruitkool, Chinese kool.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten  - Keukenraap

33202.htm

Naam: Brassica rapa rapifera

Nederlandse naam: keukenraap

Familie: Brassicaceae

Plantbeschrijving: 

De keukenraap (Brassica rapa var. esculenta of var. rapifera) is een tweejarige plant die tot de familie der Kruisbloemigen behoort. Van dit gewas waarvan voor ons alleen de meirapen of keukenrapen interessant zijn, komen een groot aantal variėteiten voor. Men onderscheidt geel- en witvlezige variėteiten die rond, platrond of lang van vorm kunnen zijn. Ze worden als groente gebruikt en op verschillende wijzen bereid. Ook in de lente worden de jonge malse bladeren wel eens als spinazie gebruikt; men noemt deze ook « steeltjes » of « ribbekens ».

Standplaats: 

De rapen stellen geen bijzondere eisen aan de grond. Toch groeien ze beter op ietwat lichtere dan op zwaardere gronden. Overigens moet de grond humusrijk zijn en, daar de rapen, vooral de vroege, op korte tijd moeten ontwikkelen, ook veel voedende bestanddelen bevatten.

Zaaien en planten: 

De vroege rapen zaait men in de groenteteelt van einde April tot begin Mei; de late variėteiten van half Mei tot half Augustus. Het zaaien gebeurt voor beide variėteiten best op rijen van 20 cm afstand; in de rij dunt men later uit op 15 cm.
Voor raapstelen, ook wel eens ribbekens genoemd, zaait men zeer vroeg (begin Maart) en tamelijk dicht. Wanneer de plantjes 10 cm en meer lengte hebben, worden ze tegen de grond afgesneden en daarna gekookt net zoals spinaziebladeren.

Bemesting: 

Alhoewel rapen tot dezelfde familie behoren als de koolgewassen zullen we toch niet zo sterk bemesten als bij koolgewassen. Als nateelt is een bemesting eigenlijk niet nodig. Als voorjaarsgewas kan je bijvoorbeeld 60 gram per m² van een samengestelde meststof 10-12-18 strooien.

Verzorgingstips: 

Kies voor de vroege teelt ook een ras dat hiervoor geschikt is. Je kan geen herfstras in het voorjaar telen.
Alhoewel rapen een voor de hand liggende nateelt zijn, is het gevaarlijk zomaar overal rapen te gaan zaaien. Door het niet respecteren van het vruchtwisselingschema met koolgewassen kan je zo snel de knolvoetproblemen verspreiden.

Ziekten en plagen: 

Koolvlieg is de grootste boosdoener bij de zomer- en herfstteelten. Aangezien de grote plantdichtheid is het gebruik van koolkragen hier minder voor de hand liggend. Een vliesdoek of insectengaas lijkt dus aangewezen.

Oogsten: 

Oogst de raapjes als ze nog relatief klein zijn. Te grote rapen zijn minder lekker en voos.

Bewaren: 

De raap wordt gedurende de winter best bewaard als rapen waarvan de bladeren afgesneden zijn in een koele berging of kelder. Je kan ze om uitdroging te voorkomen in een bak met zand ingraven.

Recept: stamppot op grootmoeders wijze

4 Personen
1/2 kg spiering
1/2 kg soepvlees
water
peper, zout
tijm, laurier
1/2 kg wortelen
1 kg aardappelen
1 knolselderij
4 uien
4 stoofpreien
2 rapen
1/2 savooiekool
200 gr spruiten


Leg het vlees in een kookpan en giet er water op tot het vlees onder staat. Breng het met de kruiden aan de kook en laat het 1 uur koken. Maak alle groenten en de aardappelen schoon, was ze en snijd ze in kleine stukken. Voeg achtereenvolgens de wortelen, de aardappelen, de knolselderij, de uien, de stoofprei, de rapen, de savooiekool en de spruiten bij het vlees en laat alles gaar koken. Haal het vlees uit de pan, ontbeen het en snijd het in kleine stukken. Laat de groenten zonder deksel koken om het vocht te laten verdampen. Verwijder de tijm en de laurier. Roer de groenten door elkaar en stamp ze niet te fijn. Dien ze samen met het vlees op. Geef hierbij bruin brood met boter en mosterd.

Bron : http://users.raketnet.nl/jan-ten-kate/3/3/1712.htm 


Teeltschema: keukenraap

 

Met medewerking van Luc Dedeene,
redacteur voor de tuinkrant over
het telen en verzorgen van groenten: 
http://www.plantaardig.com

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!