TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Cynara - Asteraceae



Cynara is een geslacht met 2 belangrijke vertegenwoordigers: kardoen en artisjok. Beide soorten worden als groente geteeld: Kardoen=Cynara cardunculus en Artisjok =Cynara scolymus. Kardoen is een oude cultuurplant uit het Middellandse Zeegebied en is groter dan de artisjok. Meestal als éénjarige groente gekweekt maar kan als sierplant eventueel worden overgehouden. De artisjok is inheems in het Middellandse Zeegebied en werd als groente reeds in de oudheid door de Egyptenaren gegeten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Groenten
artisjok - Cynara scolymus ´Vert de Provence´ 

Nederlandse naam: artisjok

Naam:  Cynara scolymus ´Vert de Provence´

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 7-10

Bloemkleur:

Hoogte min-max: 1-1.5

Bladeren: groot, gezaagd, zilverachtig grijsgroen

Foto van Cynara scolymus ´Vert de Provence´, Nederlands: artisjok, (Synoniem ) behorende tot de plantengroep Groenten

Bron foto
http://www.somers.be


Zoek FOTO op Google


Cynara scolymus ´Vert de Provence´ is een decoratieve, doorlevende groente waarvan de bloemhoofden een delicatesse zijn en tevens in bloemschikken kunnen gebruikt worden. Gebruik steeds goed gesloten knoppen zonder bruine punten. De exacte herkomst van de artisjok is niet geheel duidelijk, maar vast staat dat de artisjok reeds door de Grieken en Romeinen werd gebruikt.

Zaaien

In maart kunt u met de opkweek van de planten beginnen. Er wordt gezaaid onder glas bij een temperatuur van 20° C. De grote zaden kunnen direct in 10 cm potten worden gelegd, maar u kunt ook in bakjes met potgrond zaaien en na de opkomst verspenen in potten. Wanneer de planten goed groeien kunt u de temperatuur verlagen tot ca. 15° C. Ongeveer half mei wordt er geplant in de vollegrond op een afstand van 1 x 1 m.

Bemesting

Artisjokken stellen hoge eisen aan de grond. De grond moet diep bewortelbaar, warm en rijk aan voedingsstoffen zijn. In de herfst dient er stalmest te worden gegeven. Vóór het planten wordt er 70 gram per m² 12+10+18 door de grond gewerkt. Begin juli kan er nogmaals eenzelfde hoeveelheid worden toegediend. Ook in de volgende jaren wordt deze bemesting aangehouden.
Stalmest wordt echter eens in de twee jaar door de grond gewerkt.

Oogsten

Van de artisjok worden de bloemknoppen geconsumeerd. Bij de oogst van de bloemknop moeten de schubvormige blaadjes nog gesloten zijn. Met een snoeischaar worden de bloem knoppen ongeveer 10 cm onder de bloembodem afgeknipt. De hoofdknop wordt het eerst geoogst en daarna de knoppen van de zijstengels. U snijdt daarbij de toppen van het omhullende blad weg, omdat deze té bitter smaken. De bloemknoppen kunnen in de koelkast enige dagen worden bewaard.

De bloembodem is een bijzondere delicatesse. U kookt de artisjok in water met wat zout en citroensap, waarna het ´hooi´ uit de bloemknop wordt verwijderd.

Artisjokken worden koud, of warm met boter gegeten. Er zijn vele sauzen die uitstekend smaken bij artisjok. Ook kunt u artisjok vullen. Voor de vulling kunt u bijvoorbeeld kip, krab, champignons of asperges gebruiken.

Winterhardheid

Artisjokken zijn niet 100% winterhard daarom is het best om ze in de winter af te dekken met stro, tegen de vorst. In de herfst worden de planten na het afsnijden van de bloemstengels, met een 20 tot 30 cm hoge laag afgedekt. In april wordt het dek verwijderd. Een andere mogelijkheid is het uitgraven van de planten om de planten te laten overwinteren in de kelder, of onder glas met een bedekking. In maart of begin april worden de planten weer uitgeplant. U laat daartoe twee of drie scheuten per plant zitten, de overige scheuten kunnen apart worden geplant.

Teeltschema


Teeltschema van artisjok, Cynara scolymus ´Vert de Provence´: zaaien, verspenen, planten, oogsten

Behoort tot de groep van de meerjarigen

Een aantal groentegewassen zijn meerjarig: doorlevende plánten die 3 tot 15 jaar op dezelfde plaats kunnen blijven staan. Ze worden niet in het systeem van vruchtwisseling opgenomen, maar krijgen een apart plaatsje in de moestuin of de kruidentuin. Ook voor de siertuin lenen ze zich, want het zijn zonder uitzondering mooie en speciale planten.

Als men echter aan het gewas de nodige verzorging en bemesting geeft, levert het bevredigende oogstresultaten af.


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!