Magnolia - MagnoliaceaeEen geslacht met 80 soorten winterharde, groenblijvende bladverliezende, bloeiende bomen en heesters komt voor in oostelijk Noord-Amerika, Midden-Amerika, Oost-Azië en in de Himalaya. In de volksmond dikwijls verkeerdelijk tulpenboom genaamd wat eigenlijk de Liriodendron is. Men spreekt vaak over de Oostaziatische en de Amerikaanse soorten. Het geslacht omvat enkele van de opvallendste sierbomen en heesters.
Geschiedenis:
In Oost-Azië wordt de Magnolia al heel lang geteeld. Tijdens de Tangdynastie, 618-908, was de Magnolia denudata een zeer geliefde tempelboom. De magnolia´s behoorden toe aan de keizer. Deze gaf de bomen weg als teken van onderscheiding. In China is de magnolia het zinnebeeld van vrouwelijke schoonheid, reinheid en lieflijkheid. Met het Boeddhisme kwam de magnolia in de 7 de eeuw naar Japan overgewaaid. Als snel vond hij de weg naar de tuincultuur, de literatuur en de schilderkunst. Vanaf deze periode deed de magnolia ook dienst als geneeskrachtige plant. Een extract van de schors van Magnolia officinalis levert een sterk stimulerend middel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Magnolia stellata - stermagonolia, beverboom

Naam: Magnolia stellata

Nederlandse naam: beverboom, stermagnolia

Familie: Magnoliaceae

Andere gebruikte benamingen: Magnolia kobus var. stellata

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: witte sterren

Hoogte min-max: 1-1.5

Bladeren: groen

 

Magnolia stellata - stermagonolia, beverboom

 

Informatie, teelt:

In elke tuin past de stermagnolia, Magnolia stellata. Deze struik wordt niet hoger dan 1,5 m en groeit nagenoeg even breed uit. De groei is bovendien langzaam. Jonge exemplaren bloeien al rijk, vooral op een zonnige en beschutte plek. Dat laatste is van belang vanwege de vroege bloei: nachtvorst mag de smetteloos witte bloemen niet beschadigen. Het is een gemakkelijk groeiende bloemheester, een echte blikvanger in het voorjaar.

Magnoliaīs wortelen maar oppervlakkig diep. Grondbewerkingen rondom de kluit worden daarom niet zo goed verdragen. Het aanbrengen van een mulchlaag rondom de planten heeft een gunstig effect op de plantengroei. De mulchlaag houdt de grond koel en vochtig en de vorst kan minder diep indringen in de bodem.

Vermeerderen:

Door afleggen

Standplaats lichtbehoefte

zon

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!