Sarcococca - BuxaceaeSarcococca is een geslacht van 16 tot 20 soorten die voorkomen in India, China en Maleisië. Het zijn allemaal lage, kale stuikjes met kleine, leerachtige, afwisselend staande bladeren en eenhuizige, kleine en witte, zeer sterk geurende bloemen in de bladoksels. Een Nederlandse naam is niet voorhanden maar in Engeland noemt men deze ook wel "Christmas Box" (kerst buxus) en in Amerika "Sweet Box" (zoete buxus). De naam is afgeleid van het Griekse sarxs (sarkos) wat vlees betekend en kokkos wat bes betekend. De Nederlandse naam zou dus "Vleesbes" moeten zijn. De vrucht is een vlezige, eironde tot bolvormige bes. De gekweekte soorten vallen op door hun zeer vroege bloei en hun verdragende geur. De meeste zijn niet winterhard en hebben een warme, beschutte standplaats nodig. De plant is éénhuizig en kan ook wel schaduw verdagen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Sarococca hookeriana - vleesbes
 

 

Naam: Sarcococca hookeriana

Nederlandse naam: vleesbes

Familie: Buxaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 12-3

Bloemkleur: wit, ruikend

Hoogte min-max: 0.5-0.5

Bladeren: donkergroen, lancetvormig 

TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Sarococca hookeriana - vleesbes

Informatie, teelt:

Sarcococca hookeriana heeft een gedrongen groeiwijze. Deze soort is inheems in de Himalaya en in Nepal zien we deze soort als onderbegroeiing in de Rhododendron bossen op een hoogte van 2100-3600 meter. De bladeren zijn donkergroen en lancetvormig, 4-8 cm lang en 1.5-2.5 cm breed. Bloeit tussen december en maart met witte, geurende bloemen, meestal drie tot negen bijeen. De vrouwelijke bloemen hebben drie stijlen. Deze witte welriekende bloemen worden gevolgd door zwarte bessen. Blijft zeer laag en kan goed toegepast worden in rotstuinen.

Sarcococca is een heester die eigenlijk in geen enkele tuin zou mogen ontbreken. Deze groenblijvende, kleine heester staat graag warm en beschut op een humusrijke tuingrond. Op te droge grond doet hij het zeker niet goed.

Mijdt vooral noord tot noordoosten winden. Een binnentuin, patio of ommuurde stadstuin lijkt me een uitstekende plaats. Algemeen bloeit Sarcococca van januari tot maart.

Gebruik :

Op een beschutte plaats, solitair of in kleine groepen aangeplant. Een leuke combinatie kan je maken met bijvoorbeeld de op hetzelfde moment bloeiende Helleborus of Mahonia bealei. Je kan deze planten ook goed gebruiken om smalle strookjes tuin mee op te vullen.

Standplaats:

Ze zijn niet volledig winterhard en hebben een warme, beschutte groeiplaats nodig, op goed bewerkte, humusrijke grond. Beschaduwde plaatsen verdragen ze heel goed. Men plant ze solitair of in kleinere of grotere groepen.

Vermeerdering: door zaaien of stekken

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw, schaduw

- deze plant is vorstgevoelig

deze plant bevat geurende plantendelen

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

- deze plant vormt opvallende en aantrekkelijk bessen

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!