Sarcococca - BuxaceaeSarcococca is een geslacht van 16 tot 20 soorten die voorkomen in India, China en Maleisië. Het zijn allemaal lage, kale stuikjes met kleine, leerachtige, afwisselend staande bladeren en eenhuizige, kleine en witte, zeer sterk geurende bloemen in de bladoksels. Een Nederlandse naam is niet voorhanden maar in Engeland noemt men deze ook wel "Christmas Box" (kerst buxus) en in Amerika "Sweet Box" (zoete buxus). De naam is afgeleid van het Griekse sarxs (sarkos) wat vlees betekend en kokkos wat bes betekend. De Nederlandse naam zou dus "Vleesbes" moeten zijn. De vrucht is een vlezige, eironde tot bolvormige bes. De gekweekte soorten vallen op door hun zeer vroege bloei en hun verdragende geur. De meeste zijn niet winterhard en hebben een warme, beschutte standplaats nodig. De plant is éénhuizig en kan ook wel schaduw verdagen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Sarococca ruscifolia - vleesbes
 

Naam: Sarcococca ruscifolia

Nederlandse naam: vleesbes

Familie: Buxaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 1-3

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 1.5-1.5

Bladeren: lancetvormig, glanzend

 
Sarococca ruscifolia - vleesbes
foto http://www.flora-toskana.de/
Pflanzensortiment/sacrococca.htm

 

 Snoeitip

Informatie, teelt:

Sarcococca ruscifolia lijkt sterk op Sarcococca hookeriana maar heeft rode bessen. Het is een opgaande struik tot 1.5 m hoog wordend met zeer dicht bijeen staande, lancetvormige, glanzend groene bladeren, in vorm lijken deze veel op de schijnbladeren van de ruscus. De zoet geurende bloemen zijn wit en bezitten drie stijlen.

Sarcococca is een heester die eigenlijk in geen enkele tuin zou mogen ontbreken. Deze groenblijvende, kleine heester staat graag warm en beschut op een humusrijke tuingrond. Op te droge grond doet hij het zeker niet goed.

Mijdt vooral noord tot noordoosten winden. Een binnentuin, patio of ommuurde stadstuin lijkt me een uitstekende plaats. Algemeen bloeit Sarcococca van januari tot maart.

Gebruik :

Op een beschutte plaats, solitair of in kleine groepen aangeplant. Een leuke combinatie kan je maken met bijvoorbeeld de op hetzelfde moment bloeiende Helleborus of Mahonia bealei. Je kan deze planten ook goed gebruiken om smalle strookjes tuin mee op te vullen.

Standplaats:

Ze zijn niet volledig winterhard en hebben een warme, beschutte groeiplaats nodig, op goed bewerkte, humusrijke grond. Beschaduwde plaatsen verdragen ze heel goed. Men plant ze solitair of in kleinere of grotere groepen.

Vermeerdering: door zaaien of stekken

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw, schaduw

- deze plant is vorstgevoelig

deze plant bevat geurende plantendelen

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant vormt opvallende en aantrekkelijk bessen

Zone (USDA): 8

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!