Spiraea - RosaceaeDe rond de 100 soorten spiraea´s komen vooral voor in de gematigde streken van Azië, maar ook in Mexico, Noord-Amerika en Europa. Ze worden gekenmerkt door afwisselend geplaatste, enkelvoudig, getand of gelobd blad en door kleine, 4- tot 5-tallig, overwegend witte bloemen, die in trossen, pluimen of tuilen bij elkaar staan. De vrucht is een kleine,niet erg opvallende kokervrucht. Spierstuiken staan in bijna elke tuin. Als robuuste,gemakkelijk aanpassende, steeds volop bloeiende en daarbij betaalbare heester, zijn ze erg geliefd en wijd verbreid. Men gebruikt de hogere soorten solitair of in kleinere groepen, maar er kan ook een prachtig, bloeiende haag mee worden gevormd. De laagblijvende soorten worden altijd in kleine groepen, of zelfs in perken geplant. Ze houden niet van schaduw va bomen of andere struiken. De heesterachtige soorten worden regelmatig, met tussenpozen van 2 tot 3 jaar gedund. Steeds snoeit men enkele van de oudere takken tot op de grond terug. Alle dwergheesters waarvan de bloemen aan het uiteinde van de eenjarige scheuten in meestal vlakke bloeiwijzen worden gevormd, snoeit men liefst ieder jaar tot bijna op de grond in.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Spiraea japonica ŽAnthony WatererŽ - spierstruiken

 

Naam: Spiraea japonica ŽAnthony WatererŽ

Nederlandse naam: spierstruik

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: (Spiraea bumalda ŽAnthony WatererŽ)

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: paarsrood

Hoogte min-max: 0.6-1

Bladeren: langwerpig eirond, spits, 2-8 cm breed, gezaagd 

Spiraea japonica ŽAnthony WatererŽ - spierstruiken

Foto http://www.sturr.net/images/Unknown_Plant.jpg

Informatie, teelt:

Spiraea japonica ŽAnthony WatererŽ is de meest voorkomende aangeplante cultivar van deze soort. Door het grote aantal vermeerderingen zijn er nogal wat verschillen op te tekenen tussen de planten. Sommige planten hebben bladeren met witte en roze tekeningen (witbont) veroorzaakt door een virus. Zeer rijkbloeiend met donker karmijnrode bloemschermen van juni tot augustus. De bladeren zijn bij het uitlopen een beetje rood aangelopen. Voor een rijke bloei worden ze best jaarlijks gesnoeid.

Spierstruiken gedijen in bijna elke tuin. Deze laagblijvende soort wordt altijd in kleine groepen, of zelfs in perken geplant. Ze gedijen echter niet goed in de schaduw van bomen.

Vermeerdering door het nemen van houtige winterstekken of scheutstekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- de plant heeft mooie herfsttinten

- geschikt voor groepsbeplantingen

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!