Spiraea - RosaceaeDe rond de 100 soorten spiraea´s komen vooral voor in de gematigde streken van Azië, maar ook in Mexico, Noord-Amerika en Europa. Ze worden gekenmerkt door afwisselend geplaatste, enkelvoudig, getand of gelobd blad en door kleine, 4- tot 5-tallig, overwegend witte bloemen, die in trossen, pluimen of tuilen bij elkaar staan. De vrucht is een kleine,niet erg opvallende kokervrucht. Spierstuiken staan in bijna elke tuin. Als robuuste,gemakkelijk aanpassende, steeds volop bloeiende en daarbij betaalbare heester, zijn ze erg geliefd en wijd verbreid. Men gebruikt de hogere soorten solitair of in kleinere groepen, maar er kan ook een prachtig, bloeiende haag mee worden gevormd. De laagblijvende soorten worden altijd in kleine groepen, of zelfs in perken geplant. Ze houden niet van schaduw va bomen of andere struiken. De heesterachtige soorten worden regelmatig, met tussenpozen van 2 tot 3 jaar gedund. Steeds snoeit men enkele van de oudere takken tot op de grond terug. Alle dwergheesters waarvan de bloemen aan het uiteinde van de eenjarige scheuten in meestal vlakke bloeiwijzen worden gevormd, snoeit men liefst ieder jaar tot bijna op de grond in.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Spiraea prunifolia - spierstruiken

 

Naam: Spiraea prunifolia

Nederlandse naam: spierstruik

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: wit, gevuldbloemig

Hoogte min-max: 1.75-2

Bladeren: blinkend groen en langwerpig ovaal

 

Spiraea prunifolia - spierstruiken


Informatie, teelt:

Spiraea prunifolia is een rechtopgroeiende bladverliezende heester met dunne, lange, overhangende twijgen. Het blad is blinkend groen, langwerpig ovaal, 2,5-4 cm lang, in de herfst prachtig oranje tot roodbruin verkleurend. In april-mei vormt hij witte, ongeveer 1 cm grote bloemen met dubbele kroon, van drie tot zes bij elkaar zittende schermen, ook wel eens aangeduid als dubbelbloemig bloeiend. Hij is alleen bekend uit Japanse en Chinese tuinen. Hij is een decoratieve plant, geschikt als solitair op warme, zonnige plaatsen en vraagt dus enige beschutting. Ook toe te passen als kuipplant.

Spierstruiken gedijen in bijna elke tuin. Als robuuste, zich gemakkelijk aanpassende, steeds volop bloeiende en daarbij betaalbare heesters, zijn ze erg geliefd en wijd verbreid. Men gebruikt de hogere soorten solitair of in kleine groepen, maar er kan ook een prachtige, bloeiende haag van gemaakt worden.

Vermeerdering door het nemen van houtige winterstekken of scheutstekken

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is vorstgevoelig

- de plant heeft mooie herfsttinten

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!