Syringa - OleaceaeSeringen, ook wel jasmijnen genoemd, zijn bladverliezende heesters met prachtige en welriekende pluimen. Er zijn ongeveer 30 soorten die stammen uit Oost-Azië en Zuidoost-Europa. Bij ons zijn alleen de bladverliezende heesters in cultuur. De bladeren zijn meestal gaaf, tegenover elkaar stand en vrij zelden gelobd of geveerd. De vaak opvallende, kleine geurende bloemen zijn voorzien van een cilindrische kroonbuis met 4 afstaande slippen en staan aan twijgen van het voorgaande jaar in eindstandige of zijdelingse pluimen bij elkaar. De vrucht is en lange, leerachtige doosvrucht.
Seringen zijn de voorbode van de zomer en een echte must voor je tuin. Meestal worden de cultivars aangeplant waarvan de meeste tot de wilde sering (Syringa vulgaris) behoren. Alle cultiars worden veredeld op een onderstam van ofwel de wilde sering of de gewone liguster. Aan de voet ontstaan al te dikwijls wilde scheuten. Deze moeten op tijd verwijderd worden. Seringen worden zowel aangeboden als struik als in halfstam vorm. De grotere groeiende struikvormende rassen kunnen na een tijd het formaat van een klein boompje aannemen. Alle soorten verlangen een diep losse en voedselrijke bodem, maar niet te kalkrijk !!!
Zon of halfschaduw. De sering wordt enkel bij het aanplanten flink teruggesnoeid. Buiten het verwijderen van wilde scheuten is snoeien slechts in een enkel geval noodzakelijk. Seringen zijn goede achtergrondstruiken voor de zonnige gedeelten van een heesterborder en een wilde tuin. De kleiner blijvende rassen met minder blad en een vaak langere bloeitijd, passen goed in gemengde borders die ze kunnen opvrolijken met hun vroege bloemen. De seringen geuren heel specifiek, zodat je zelfs van de seringengeur kan spreken. De geur kan verschillen van soort tot soort van zeer zoet tot onaangenaam zwaar.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken - stamboompjes
Syringa microphylla 'Superba' - sering, jasmijn
  

Naam: Syringa microphylla ´Superba´

Nederlandse naam: sering

Familie: Oleaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: lilaroos

Hoogte min-max: 1.2-2

Bladeren: kleine bladeren, eirond

Syringa microphylla 'Superba' - sering, jasmijn op stamvorm

Informatie, teelt:

 Syringa microphylla ´Superba´ is één der beste kleine seringen, aangeboden als struik of als halfstammige boomvorm. Niet te missen in je tuin… één der mooiste welriekende struiken. Ook prima te gebruiken in potten. Als struik groeit hij uit tot een ronde, ongeveer 2 meter hoge struik.

De twijgen zijn dun en licht behaard. Bloeit over een lange periode. Rijke bloei in het voorjaar, meestal gevolgd door een nabloei in het najaar op de nieuw gevormde scheuten. De geurende bloemen die uit de roze knoppen komen zijn helderroze en staan in kleine, open trossen of pluimen die 4 tot 7 cm groot zijn. Bloeit aan het einde der twijgen. Het blad is eirond zo´n 1-4 cm lang.

´Superba´ is in 1934 in Frankrijk ontstaan door een selectie uit de soort. Groeit op iedere grondsoort in de volle zon.

Standplaats lichtbehoefte

zon

Deze plant bevat geurende plantendelen

- deze plant bloeit vaak nog een 2 de maal (nabloei)

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant is aantrekkelijk voor bijen (lokt bijen)

Zone (USDA): 4

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!