TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Syringa - OleaceaeSeringen, ook wel jasmijnen genoemd, zijn bladverliezende heesters met prachtige en welriekende pluimen. Er zijn ongeveer 30 soorten die stammen uit Oost-Azië en Zuidoost-Europa. Bij ons zijn alleen de bladverliezende heesters in cultuur. De bladeren zijn meestal gaaf, tegenover elkaar stand en vrij zelden gelobd of geveerd. De vaak opvallende, kleine geurende bloemen zijn voorzien van een cilindrische kroonbuis met 4 afstaande slippen en staan aan twijgen van het voorgaande jaar in eindstandige of zijdelingse pluimen bij elkaar. De vrucht is en lange, leerachtige doosvrucht.
Seringen zijn de voorbode van de zomer en een echte must voor je tuin. Meestal worden de cultivars aangeplant waarvan de meeste tot de wilde sering (Syringa vulgaris) behoren. Alle cultiars worden veredeld op een onderstam van ofwel de wilde sering of de gewone liguster. Aan de voet ontstaan al te dikwijls wilde scheuten. Deze moeten op tijd verwijderd worden. Seringen worden zowel aangeboden als struik als in halfstam vorm. De grotere groeiende struikvormende rassen kunnen na een tijd het formaat van een klein boompje aannemen. Alle soorten verlangen een diep losse en voedselrijke bodem, maar niet te kalkrijk !!!
Zon of halfschaduw. De sering wordt enkel bij het aanplanten flink teruggesnoeid. Buiten het verwijderen van wilde scheuten is snoeien slechts in een enkel geval noodzakelijk. Seringen zijn goede achtergrondstruiken voor de zonnige gedeelten van een heesterborder en een wilde tuin. De kleiner blijvende rassen met minder blad en een vaak langere bloeitijd, passen goed in gemengde borders die ze kunnen opvrolijken met hun vroege bloemen. De seringen geuren heel specifiek, zodat je zelfs van de seringengeur kan spreken. De geur kan verschillen van soort tot soort van zeer zoet tot onaangenaam zwaar.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Sierheesters (sierstruiken)
Syringa komarowii subsp. reflexa - sering

Naam:  Syringa komarowii subsp. reflexa

Nederlandse naam: sering

Andere gebruikte benamingen: Syringa reflexa

Bloeitijd: 6

Bloemkleur: donkerroos

Hoogte min-max: 3-4

Bladeren: -


Bron foto http://www.pesta.pl/upload/syringa%20reflexa.jpg


Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Syringa komarowii subsp. reflexa Snoeitip

 

  • deze plant bevat geurende plantendelen

Informatie, teelt:

Syringa komarowii subsp. reflexa of sering (synoniem Syringa reflexa),
is afkomstig uit Centraal-China. Een laat bloeiende sering met zeer lange en overhangende tot 20 cm lange bloempluimen. De donkerroze bloemen zijn aan de binnenzijde iets lichter van kleur.

Door de late bloei en zijn opvallende bloempluimen is deze sering zeer interessant om aan te planten. Gedijt ook goed in industriegebieden. Houdt van een ietwat vochthoudende bodem en volle zon.

In 1910 geïntroduceerd door E.H. Wilson.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • Topkeuze !!!

  • geschikt voor groepsbeplantingen

  • geschikt voor een solitaire positie

  • deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

  • Zone (USDA): 3-5


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!