TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Viburnum - CaprifoliaceaeHet geslacht Viburnum omvat rond de 230 soorten en 125 hybriden en cultivars van groenblijvende, half-wintergroene tot bladverliezende planten en is daarmee een belangrijke vertegenwoordiger van de kamperfoeliefamilie. Ze komen vooral voor in Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Veel van de in cultuur zijnde planten zijn bekend omwille van hun fraaie, geurende bloemen. Sommige hebben ook kleurige bessen of een mooie herfstkleur. Bij verschillende soorten zijn de bloemen erg lijkend op de platte tuilen bij hortensia´s, met kleine fertiele en grote steriele bloemen. De vrucht is een droge of sappige steenvrucht. Groenblijvende soorten worden vaak als haag toegepast. Zij verlangen vaak een plaatsje in de halfschaduw en kunnen in de winter best tegen de zon worden beschermd. Ze houden ook van doorlatende, enigszins vochtige en licht zure gronden. De bladverliezende heesters zijn makkelijker in cultuur en stellen geen bijzondere eisen. In Boskoop wordt een collectie bijgehouden door Ward van Teylingen, Goudse Rijweg 326.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Viburnum bodnantense 'Dawn'

12418.htm

Naam: Viburnum bodnantense 'Dawn'

Nederlandse naam: sneeuwbal

Familie: Caprifoliaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 11-2

Bloemkleur: roos tot wit

Bladeren: lancetvormig tot eirond

Viburnum bodnantense 'Dawn'

Informatie, teelt:

Viburnum bodnantense 'Dawn' is een bladverliezende heester die midden in de winter bloeit. Jammer dat er geen goede Nederlandse naam voor is, want eigenlijk zou iedere tuinbezitter die heester moeten kennen. Het is een hybride ontstaan in Bodnant, Noord-Wales omstreeks 1935, uit de kruising van Viburnum farreri en Viburnum grandiflorum. Hij begint in november te bloeien en houdt dat tot in januari vol. De zuiverroze bloempjes staan in trosjes aan de kale takken. Als het vriest, stopt de bloei eventjes. Maar treedt de dooi in, dan komen ze vanzelf weer terug. Hij behoort tot de sterkste winterbloeiers met een sterk geparfumeerde geur. De meest aanbevolen cultivar uit het V. bodnantense sortiment.

'Dawn' wordt een flinke, opgaande struik van ongeveer 2,5 m. Houdt daar rekening mee wanneer u een plaatsje voor deze heester in uw tuin zoekt. Zet hem echter niet te ver van het raam, want in de winter moet je juist vanuit de huiskamer kunnen genieten van zo'n struik. Voor één ding zult u toch naar buiten moeten. Dat is voor de geur.

In een kleine tuin vormt één exemplaar van dit soort al gauw een fraaie blikvanger. In een grotere tuin is het aantrekkelijk om een groepje van drie bij elkaar te zetten. Zoek wel een zonnige standplaats op. Wanneer bovendien de grond niet te nat is, is de bloei het rijkst.

Vermeerdering: door stekken of afleggen

Ziekten en plagen: 

Viburnum bodnantense 'Dawn' is en belangrijke waardplant van Phytophthora ramorum (SOD), zie tuindokter voor meer info.

Topkeuze!!!

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant met geurende eigenschappen

- de plant heeft mooie herfsttinten

- geschikt voor groepsbeplantingen

Zone (USDA):

7-10


Literatuur: Vlam - Geert De Vriese

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!