TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Viburnum - CaprifoliaceaeHet geslacht Viburnum omvat rond de 230 soorten en 125 hybriden en cultivars van groenblijvende, half-wintergroene tot bladverliezende planten en is daarmee een belangrijke vertegenwoordiger van de kamperfoeliefamilie. Ze komen vooral voor in Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Veel van de in cultuur zijnde planten zijn bekend omwille van hun fraaie, geurende bloemen. Sommige hebben ook kleurige bessen of een mooie herfstkleur. Bij verschillende soorten zijn de bloemen erg lijkend op de platte tuilen bij hortensia´s, met kleine fertiele en grote steriele bloemen. De vrucht is een droge of sappige steenvrucht. Groenblijvende soorten worden vaak als haag toegepast. Zij verlangen vaak een plaatsje in de halfschaduw en kunnen in de winter best tegen de zon worden beschermd. Ze houden ook van doorlatende, enigszins vochtige en licht zure gronden. De bladverliezende heesters zijn makkelijker in cultuur en stellen geen bijzondere eisen. In Boskoop wordt een collectie bijgehouden door Ward van Teylingen, Goudse Rijweg 326.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Sierheesters (sierstruiken)
Viburnum farreri - sneeuwbal

Naam:  Viburnum farreri

Nederlandse naam: sneeuwbal

Andere gebruikte benamingen: Viburnum fragrans

Bloeitijd: 2-4

Bloemkleur: wit, geurend

Hoogte min-max: 2.5-3.5

Bladeren: sterk getand

Foto van Viburnum farreri, Nederlands: sneeuwbal, (Synoniem Viburnum fragrans) behorende tot de plantengroep Sierheesters (sierstruiken)

Bron foto
http://www.szmo.cz/rady/kvety_arboreta.html

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Viburnum farreri Snoeitip

 

  • deze plant bevat geurende plantendelen

Informatie, teelt:

Viburnum farreri is een bladverliezende struik die in het begin van de 20e eeuw in de bergen van West -China ontdekt werd door Reginals Farrer. De lichtgebogen takken van deze heester zijn bekleed met sterk getande bladeren met opliggende nerven. Het blad is aanvankelijk bronskleurig en gaat over naar rijk groen. In de herfst verkleuren ze prachtig rood. In februari tot april verschijnen uit de roze knoppen, voordat het nieuwe blad uitloopt, witte, zoetgeurende bloemen die begin voorjaar in tuilen bijeenstaan aan de uiteinden der takken. Later volgen soms (eerder zeldzaam) glimmende rode bessen die naar zwart verkleuren.

Viburnum farreri is een bekende en gewaardeerde winterbloeier maar bloeit meestal minder rijk en minder opvallend dan V. bodnantense.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon, halfschaduw

  • de plant heeft mooie herfsttinten

  • geschikt voor groepsbeplantingen

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

  • Zone (USDA): 6-10


Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!