Viburnum - CaprifoliaceaeHet geslacht Viburnum omvat rond de 230 soorten en 125 hybriden en cultivars van groenblijvende, half-wintergroene tot bladverliezende planten en is daarmee een belangrijke vertegenwoordiger van de kamperfoeliefamilie. Ze komen vooral voor in Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. Veel van de in cultuur zijnde planten zijn bekend omwille van hun fraaie, geurende bloemen. Sommige hebben ook kleurige bessen of een mooie herfstkleur. Bij verschillende soorten zijn de bloemen erg lijkend op de platte tuilen bij hortensia´s, met kleine fertiele en grote steriele bloemen. De vrucht is een droge of sappige steenvrucht. Groenblijvende soorten worden vaak als haag toegepast. Zij verlangen vaak een plaatsje in de halfschaduw en kunnen in de winter best tegen de zon worden beschermd. Ze houden ook van doorlatende, enigszins vochtige en licht zure gronden. De bladverliezende heesters zijn makkelijker in cultuur en stellen geen bijzondere eisen. In Boskoop wordt een collectie bijgehouden door Ward van Teylingen, Goudse Rijweg 326.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
 Viburnum plicatum f. Tomentosa - sneeuwbal

Naam: Viburnum plicatum f. Tomentosa

Nederlandse naam: sneeuwbal

Familie: Caprifoliaceae

Andere gebruikte benamingen: Viburnum tomentosum

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: wit, steriele

Hoogte min-max: 2-1.5

Bladeren: 4 tot 10 cm lang

Viburnum plicatum f. Tomentosa - sneeuwbal


Informatie, teelt:

Viburnum plicatum f. Tomentosa komt voor in Taiwan en West-China in struikvegetaties in bergen op 1800 meter hoogte. Kenmerkend zijn de talrijke helderwitte bloemen, bij iedere bloeiwijze een aantal steriele randbloemen. Bloemhoofden 6 tot 10 cm in doorsnede. Viburnum plicatum f. Tomentosa onderscheidt zich van de andere soorten door zijn prachtige rode herfsttinten en zijn vroeg bloei. Vruchten in het najaar, aanvankelijk rood, later zwart. Houdt van een plaatsje in de halfschaduw.

De wilde vorm van deze soort wordt 2-3 m hoog en is vaak breder dan hoog, met zijn horizontaal staande takken en bladeren. Het blad kleurt in de herfst bloedrood. De in mei-juni verschijnende witte bloemen staan bij elkaar in vlakke bloeiwijzen,waarvan alleen de randbloemen steriel zijn. De bloeiwijzen staan in 2 rijen langs de twijgen.

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw

- deze plant is vorstgevoelig

- de plant heeft mooie herfsttinten

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!