TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Acer - AceraceaeMet ongeveer 150 soorten is het geslacht Acer vnl. verspreid over de noordelijke gematigde zones van Europa, Azië en Noord-Amerika, maar ook in Noord-Afrika en de tropische gebergten van Zuidoost Azië. Het zijn meestal hoge tot kleinkronige bomen tot struiken, bladverliezend met vaak een decoratief blad en een mooie herfstverkleuring. Het blad is meestal min- of meer handvormig gelobd, ook wel 3- tot 7- talig geveerd of ongedeeld. De bloemen staan in eindstandige pluimen, in trossen of in tuilen en meestal klein, groenachtig en onaanzienlijk. De typische zaden zijn samengesteld uit 2 éénzadige, gevleugelde splitvruchten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Acer japonicum 'Aconitifolium' 
- Japanse esdoorn

195.htm

Naam: Acer japonicum 'Aconitifolium'

Nederlandse naam: Japanse esdoorn

Familie: Aceraceae

Synoniemen : 
Acer japonica filicifolium 
Acer japonica laciniatum
Acer japonica parsonsii

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: wit, roodachtig

Bladeren: groot, diep ingesneden, 9-13-lobbig. In de herfst roodbruin.

 

Informatie, teelt:

'Aconitifolium' heeft meer varenachtige en fijnere bladeren dan de soort. De heldergroene bladeren met 9 tot 13-lobbige bladeren zijn diep ingesneden. Hij groeit uit tot een mooie opgaande heester of veelstammige kleine boom met een vertakte, enigszins warrige kroon. De bladeren verkleuren in de herfst prachtig warm karmijnrood tot knalrood. 

Meest geschikt als solitaire plant maar ook toepasbaar in rots- en vijvertuinen. Mooi in grote groepen of in de luwte van grotere bomen. Schitterende effect verkrijg je door grotere groepen aan te planten tegen een achtergrond van donkergroene coniferen.

Verzorging:

Deze Japanse esdoorn verdraagt geen KALK!!! 

Planten op een beschut, zonnig tot licht schaduwrijk plaatsje op een voedselrijke, diep losgemaakt, licht kalkarme grond.

Vermeerdering:

Door enten.

Ziekten en plagen:

* schildluis

* bladverbranding, schorsverbranding door te felle zomerse zon

* Japanse esdoorns zijn gevoelig voor vorst en koude wind in het voorjaar. De jonge, ontluikende bladeren kunnen daar door verschrompelen, worden bruin en vallen af. Meestal vormen de planten na enkele weken nieuwe blaadjes. In ernstige gevallen kunnen ook delen van de scheuten (takken) zijn ingevroren.

* Esdoorns zijn gevoelig voor de meniezwam. Vooral bij Japanse esdoorn soorten vormt dit zwammetje een probleem. De zwam komt vooral voor op beschadigde en/of gesnoeide scheuten als oranjekleurige stipjes. Verwijder het aangetaste hout zorgvuldig (en verbrand deze takken). Snoeiwonden best afdekken met een ontsmettingsmiddel. Ontsmet het snoeigereedschap.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!