Hypericum - ClusiaceaeHertshooi zijn overwegend kleine struikjes, kruidachtige tot vaste planten. Dit geslacht telt een 400-tal soorten die voorkomen in de gematigde en subtropische delen van het noordelijk halfrond. In België en Nederland komt het Sint-Janskruid algemeen voor.

De halfstruiken of vaste planten kunnen bladhoudend of bladverliezend zijn. De tegenoverstaande, soms kransachtige bladeren zijn gesteeld of zittend en zijn voorzien van olieklieren. De gele, 5-tallige bloemen groeien aan eindstandige bijschermen of pluimen.

De talrijke meeldraden staan afzonderlijk of in 3 of 5 bundels. De vruchten zijn doosvruchten, steenvruchten of besvruchten. Alle gecultiveerde rassen van dit geslacht onderscheiden zich door een gemakkelijke bloei. De grote, vaak schotelvormige bloemen zijn extra aantrekkelijk vanwege de vele, ver naar buiten stekende meeldraden.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
 Hypericum annulatum - hertshooi, Sint-Janskruid

 

Naam: Hypericum annulatum

Nederlandse naam: hertshooi, sint-janskruid

Familie: Clusiaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: geel

Hoogte min-max: 0.7-0.75

Bladeren: donkere vlekken aan bovenzijde 

 

Informatie, teelt:

Hypericum annulatum is afkomstig uit SardiniŽ en Zuidoost-Europa. Hij wordt ongeveer 70 cm hoog en is min of meer donzig behaard. De bladeren zijn eirond tot lancetvormig, tot 5,5 cm lang, met donkere, klierachtige vlekken aan de bovenkant. De gele bloemen van juni tot augustus, zijn ongeveer 2,5 cm groot breed en zitten in schermachtige bloeiwijzen.

Standplaats

Prefereren volle zon, maar verdragen ook wat schaduw. Ze gedijen het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond die voldoende vochtig blijft in het voorjaar en de zomer.

Vermeerdering

vermeerdering door zaaien

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!