Rhododendron - EricaceaeRhododendron is een geslacht met ten minste 500 soorten niet-winterharde en winterharde, groenblijvende en bladverliezende bomen en struiken. Zij moeten reeds een groot aantal jaren hebben bestaan, want men heeft fossiele plantedelen aangetroffen die zeer veel overeenkomst hebben met de nu nog bestaande rhododendrons. Deze fossielen, die in hetzelfde gebied zijn gevonden waar nu nog de meeste rhododendrons voorkomen, zouden aantonen dat ongeveer 50 miljoen jaren geleden soortgelijke planten als rhododendrons werden aangetroffen. De grote rhododendrons die we in onze parken en tuinen tegenkomen zijn voor het merendeel afkomstig van rond de Zwarte Zee, uit Noord-Amerika en de Kaukasus. Kleinere soorten zijn veelal uit Azië ingevoerd. Meestal zijn ze bladhoudend. De azalea’s, werden vroeger niet tot de rhododendrons gerekend. De bladeren zijn gaafrandig en staan gewoonlijk aan het eind van de scheuten. De bloemen zijn meestal eindstandig, bij sommige soorten staan ze echter langs de takken, ze verschijnen in trossen of alleenstaand. Ze zijn gewoonlijk klok- of trechtervormig, soms ook schotel- of buisvormig. Enkele soorten geuren, sommige zelfs zeer sterk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Rhododendron mucronulatum- rhododendron
zuurminnende plant

Naam: Rhododendron mucronulatum

Nederlandse naam: Rhododendron

Familie: Ericaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 2-3

Bloemkleur: zuiver wit

Hoogte min-max: 1-1.5

Bladeren: lancetvormig en geschubd 

 


Informatie, teelt:

 Rhododendron mucronulatum is ťťn der eerste bloeiende rhododendron samen met de toverhazelaar en sneeuwklokjes. Inheems in Japan en Oost-AziŽ. Veel Japanse Azaleaīs zijn ontstaan uit kruisingen met deze Rhodo. De plant is niet groot. Zelden wordt hij groter dan 1.5 meter. De zuiver witte bloemen staan in bosjes bij elkaar aan het einde van de stengels. Bladeren lancetvormig.

Meestal vallen de bladeren van deze soort af, de bloemen zitten dan ook vaak aan naakte takken. Zijn de bloemknoppen door slecht weer beschadigd dan komen er weer nieuwe knoppen aan. Het is dus eigenlijk wel een gemakkelijke plant die altijd garant staat voor succes.

Zoals alle andere Rhododendrons vraagt R. mucronatum ook een vochtige en turfachtige zurige grond.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

deze plant bevat geurende plantendelen

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- geschikt voor gebruik in de heidetuin

- deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Zone (USDA): 6

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!