Salix - SalicaceaeSalix is een geslacht met ongeveer 500 soorten winterharde, bladverliezende bomen en heesters die in grootte zeer uiteenlopen. Sommige zijn ´s winters zeer decoratief met hun gekleurde schors en slanke, neerhangende takken, andere hebben donzige, eivormig of cilindrische katjes met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke heesters. Het woord wilg is waarschijnlijk afgeleid van het Angelsaksische welig wat te maken heeft met buigzaamheid. Anderen beweren dat wilg en weide van het oud-Hoogduitse wida of het Latijnse vieo (=vlechtwerk) afstammen. Salix is afgeleid van het Oudindische salila-m wat water betekent. Andere Nederlandse namen voor de Wilg zijn: sappeipenholt, warf, wedele, wie en fluitjeshijt.De mannelijke katjes zijn meestal zijdeachtig en aanvankelijk zilvergrijs, maar worden later, wanneer de meeldraden zich ontwikkelen, geel van de helmknoppen. De vrouwelijke katjes zijn groen en onopvallend. De wilgen behoren tot onze mooiste bomen, de bloei van de wilgen is één der schoonste verschijnselen in de lente. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke bloemen verspreiden een heerlijke honinggeur en worden druk bezocht door bijen, zweefvliegen en vlinders om de honing, die in elke bloem door één of twee honingkliertjes wordt afgezonderd.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Salix apoda - wilg
 

Naam: Salix apoda

Nederlandse naam: wilg

Familie: Salicaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 3-4

Bloemkleur: zilverachtige katjes

Hoogte min-max: 0.2-0.5

Bladeren: ovaal, 6 cm, harig, donkergroen

 


Informatie, teelt:

Salix apoda is een zeldzaam verkrijgbare, kruipende struik uit Oost-Europa en de Kaukasus die tot 20 cm hoog en tot 60 cm breed wordt. De puntige, ovale bladeren zijn 6 cm lang en aanvankelijk bedekt met haar. Later op het seizoen verkleuren ze naar donkergroen.

In het vroege voorjaar gaan de bruinrode knoppen open en verschijnen er leuke zilvergrijze katjes met een viltachtige textuur. Deze soort is weliswaar groter dan andere dwergwilgen maar heeft een ietwat bonsai-achtig uiterlijk die hem ook bijzonder geschikt maakt voor gebruik in bijvoorlijk een rotstuin.

Vermeerdering:

Stekken of afleggen.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- geschikt voor groepsbeplantingen

Zone (USDA): 3-9

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!