Salix - SalicaceaeSalix is een geslacht met ongeveer 500 soorten winterharde, bladverliezende bomen en heesters die in grootte zeer uiteenlopen. Sommige zijn ´s winters zeer decoratief met hun gekleurde schors en slanke, neerhangende takken, andere hebben donzige, eivormig of cilindrische katjes met mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke heesters. Het woord wilg is waarschijnlijk afgeleid van het Angelsaksische welig wat te maken heeft met buigzaamheid. Anderen beweren dat wilg en weide van het oud-Hoogduitse wida of het Latijnse vieo (=vlechtwerk) afstammen. Salix is afgeleid van het Oudindische salila-m wat water betekent. Andere Nederlandse namen voor de Wilg zijn: sappeipenholt, warf, wedele, wie en fluitjeshijt.De mannelijke katjes zijn meestal zijdeachtig en aanvankelijk zilvergrijs, maar worden later, wanneer de meeldraden zich ontwikkelen, geel van de helmknoppen. De vrouwelijke katjes zijn groen en onopvallend. De wilgen behoren tot onze mooiste bomen, de bloei van de wilgen is één der schoonste verschijnselen in de lente. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke bloemen verspreiden een heerlijke honinggeur en worden druk bezocht door bijen, zweefvliegen en vlinders om de honing, die in elke bloem door één of twee honingkliertjes wordt afgezonderd.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Salix aurita - geoorde wilg
 

Naam: Salix aurita

Nederlandse naam: geoorde wilg

Familie: Salicaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: -

Bloemkleur:

Hoogte min-max: 1.8-2

Bladeren: sterk gerimpeld, onderzijde blauwgroen 

Salix aurita - geoorde wilg

Foto  http://plantes.sauvages.free.fr/
pages_plantes/plante_saule_a_oreillette_.htm


Informatie, teelt:

Deze soort is inheems in Europa tot aan de Noordelijke IJszee en in AziŽ. Hij is een belangrijke, vaak door bijen bevlogen wilg en wordt dikwijls aangeplant als pionierhoutsoort.

De geoorde wilg is een tot 2 m hoge, breed uitgroeiende struik. De bladeren zijn omgekeerd eirond tot omgekeerd eirond-lancetvormig, van boven donkergroen en sterk gerimpeld, van onderen blauwgroen en bedekt met grijs vilt. Ze zijn voorzien van grote, niervormige steunbladen. De katjes zijn tot 2,5 cm lang.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is aantrekkelijk voor bijen (lokt bijen)

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!