TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Buddleja - BuddlejaceaeDe vlinderstruik of Buddleja is een bladverliezende struik met een rijke bloei, genoemd naar de Engelsman Adam Buddle en komt uit West-China. Van dit geslacht zijn er zo´n 100 soorten gevonden in tropen en subtropen. Slechts enkele soorten komen voor in gebieden met een gematigd klimaat. De meeste hebben tegenoverstaande bladeren die met sterharen bedekt zijn. Bloemen meestal klein, met vergroeibladige kelk en buisvormige, vierslippige kroon. De meeldraden steken ver uit de buisvormige kroon. De bij ons geteelde soorten en rassen behoren tot de opvallendste en dankbaarste bloeiende struiken. Ze verlangen warme groeiplaatsen in de volle zon en een tamelijk droge grond. De struik wordt in de regel ieder jaar sterk teruggesnoeid. Zijn scheuten ontwikkelen zich in ons klimaat zelden volledig en vriezen daarom in strenge winters terug. De wilde soort wordt behalve in botanische tuinen niet gecultiveerd. Er zijn tal van rassen beschikbaar met prachtig gekleurde bloemen. Allen worden door een stormloop van vlinders bezocht. Vooral de pauwoog, de kleine vos en de Atlanta lijken erg op de nectar verzot te zijn. Een zonnige standplaats bevordert het vlinderbezoek.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken
Buddleja crispa - vlinderstruik

2783.htm

Naam: Buddleja crispa

Nederlandse naam: vlinderstruik

Familie: Buddlejaceae

Andere gebruikte benamingen: (B. farreri)

Bloeitijd: 4-6 of 7

Bloemkleur: lilaroos

Bladeren: donzig, sterk getand
donzig grijs

Informatie, teelt: 

Buddleja crispa is een vlinderstruik voor en beschutte plek aan een zuiderse muur met heel veel zon. Hij is afkomstig uit de Himalaya en Afghanistan waar men hem aantreft in struikvegetaties en open hellingen op een hoogte van 1200-1400 meter. Het zijn heel mooie planten die je eventueel als kuipplant kan toepassen. De bladeren zijn vrij kort en breed, sterk en grof getand en donzig viltig grijs aan de onderzijde.

De lilaroze bloemen hebben een aangename honinggeur en zijn circa 8 mm lang. De bloeitijd is sterk afhankelijk van de winter, of van de overwintering als kuipplant. Is de plant door een zacht winter gegaan dan zal hij vroeg bloeien, tussen april en juni, vaak voor het blad aan de plant verschijnt. Heeft hij echter geleden onder de vorst dan zal Buddleja crispa pas later op het seizoen bloeien. Je kan natuurlijk ook met 2 species gaan experimenteren :)

De planten zelf groeien uit tot bossige, brede struiken. De bloempluimen worden zowel opstaand als hangend gedragen en zijn samengesteld uit dicht op elkaarstaande korte aren.

Vorstgevoelig.

Vermeerderen door stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant met geurende eigenschappen

- deze plant is vorstgevoelig

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant is aantrekkelijk voor vlinders (lokt vlinders)

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!