TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Buddleja - BuddlejaceaeDe vlinderstruik of Buddleja is een bladverliezende struik met een rijke bloei, genoemd naar de Engelsman Adam Buddle en komt uit West-China. Van dit geslacht zijn er zo´n 100 soorten gevonden in tropen en subtropen. Slechts enkele soorten komen voor in gebieden met een gematigd klimaat. De meeste hebben tegenoverstaande bladeren die met sterharen bedekt zijn. Bloemen meestal klein, met vergroeibladige kelk en buisvormige, vierslippige kroon. De meeldraden steken ver uit de buisvormige kroon. De bij ons geteelde soorten en rassen behoren tot de opvallendste en dankbaarste bloeiende struiken. Ze verlangen warme groeiplaatsen in de volle zon en een tamelijk droge grond. De struik wordt in de regel ieder jaar sterk teruggesnoeid. Zijn scheuten ontwikkelen zich in ons klimaat zelden volledig en vriezen daarom in strenge winters terug. De wilde soort wordt behalve in botanische tuinen niet gecultiveerd. Er zijn tal van rassen beschikbaar met prachtig gekleurde bloemen. Allen worden door een stormloop van vlinders bezocht. Vooral de pauwoog, de kleine vos en de Atlanta lijken erg op de nectar verzot te zijn. Een zonnige standplaats bevordert het vlinderbezoek.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken
Buddleja davidii - vlinderstruik

2784.htm

Naam: Buddleja davidii

Nederlandse naam: vlinderstruik

Familie: Buddlejaceae

Andere gebruikte benamingen: (B. variabilis)

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: lichtpaars tot roos

Bladeren: groen, onderzijde viltig grijs

Informatie, teelt: Geschiedenis:

Buddleja davidii is de omvangrijkste en belangrijkste soort binnen dit geslacht die tal van hybriden kent. Deze struik is afkomstig uit het midden en westen van China en is genoemd naar de Franse missionaris en natuurvorser pater Armand David. De pater ontdekte de soort in 1869.

De struik:

Buddleja davidii is een sterk groeiende 2,5 tot 3 meter hoog groeiende struik. De struik wordt in regel elk jaar sterk teruggesnoeid. De bladeren zijn eirond-lancetvormig, 10-25 cm lang, aan de bovenkant donkergroen, aan de onderzijde wit tot grijsviltig behaard. De bloemen 10-30 cm lang aan de uiteinden van het nieuwe hout als rechtopstaande tot overhangende pluimen. Buddleja davidii is een soort die zich daar zaaien kan vermeerderen. Daardoor variŽren de kleuren van licht naar donkerpaars.

Geur:

De sterk geurende bloemen worden voortdurend door vlinders bezocht, vandaar ook de naam vlinder struik.

Standplaats:

Buddleja verkiest een zonnige standplaats en vreest te natte grond. Ze doen het goed op kalkhoudende gronden.

Gebruik:

In de border kan je narcissen en tulpen onder de buddleja planten, hun afstervende blad wordt dan aan het oog ontrokken door de ontluikende vlinderstuik. De bloemen trekken in de nazomer zwermen vlinders aan.

Vermeerderen doe je best door stekken om dezelfde kleur te behouden.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant met geurende eigenschappen

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- deze plant is aantrekkelijk voor vlinders (lokt vlinders)

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!