TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Buddleja - BuddlejaceaeDe vlinderstruik of Buddleja is een bladverliezende struik met een rijke bloei, genoemd naar de Engelsman Adam Buddle en komt uit West-China. Van dit geslacht zijn er zo´n 100 soorten gevonden in tropen en subtropen. Slechts enkele soorten komen voor in gebieden met een gematigd klimaat. De meeste hebben tegenoverstaande bladeren die met sterharen bedekt zijn. Bloemen meestal klein, met vergroeibladige kelk en buisvormige, vierslippige kroon. De meeldraden steken ver uit de buisvormige kroon. De bij ons geteelde soorten en rassen behoren tot de opvallendste en dankbaarste bloeiende struiken. Ze verlangen warme groeiplaatsen in de volle zon en een tamelijk droge grond. De struik wordt in de regel ieder jaar sterk teruggesnoeid. Zijn scheuten ontwikkelen zich in ons klimaat zelden volledig en vriezen daarom in strenge winters terug. De wilde soort wordt behalve in botanische tuinen niet gecultiveerd. Er zijn tal van rassen beschikbaar met prachtig gekleurde bloemen. Allen worden door een stormloop van vlinders bezocht. Vooral de pauwoog, de kleine vos en de Atlanta lijken erg op de nectar verzot te zijn. Een zonnige standplaats bevordert het vlinderbezoek.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken
Buddleja globasa - vlinderstruik

2834.htm

Naam: Buddleja globosa

Nederlandse naam: vlinderstruik

Familie: Buddlejaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: oranjegeel

Bladeren: grote, grove bladeren

Informatie, teelt:

Opvallend anders dan de meeste vlinderstuiken is deze Buddleja globosa, een struik met ronde, oranjegele bloemtrossen. Die zitten in merkwaardig gevormde pluimen. B. globosa is afkomstig uit Chili en ArgentiniŽ waar hij gekweekt wordt voor medicinale doeleinden. Hij komt er voor op 2000 m hoogte. Het is geen opvallende bloeier, de bloemen zijn nogal klein tegenover het grote, grove blad. De bloemen lijken net op knikkers die aan de takpunten hangen. Bloeit hij minder opvallend, deze buddleja geurt des te meer. Hij groeit vrij langzaam zodat hij bijna niet gesnoeid moet worden. Hij leeft wel kort en is niet helmaal winterhard.
Langs de kusten met het zachtere zeeklimaat, loont het zeker eens de moeite deze vlinderstruik uit te proberen.

Ook toepasbaar als kuipplant. Al naargelang zijn overwintering is deze soort bladhoudend (als kuipplant) of bladverliezend (als heester buiten).

De minimum overwinteringstemperatuur als kuipplant bedraagt 5į C.

Vermeerderen door stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant met geurende eigenschappen

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant is vorstgevoelig

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant is aantrekkelijk voor vlinders (lokt vlinders)

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!