TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Acer - AceraceaeMet ongeveer 150 soorten is het geslacht Acer vnl. verspreid over de noordelijke gematigde zones van Europa, Azië en Noord-Amerika, maar ook in Noord-Afrika en de tropische gebergten van Zuidoost Azië. Het zijn meestal hoge tot kleinkronige bomen tot struiken, bladverliezend met vaak een decoratief blad en een mooie herfstverkleuring. Het blad is meestal min- of meer handvormig gelobd, ook wel 3- tot 7- talig geveerd of ongedeeld. De bloemen staan in eindstandige pluimen, in trossen of in tuilen en meestal klein, groenachtig en onaanzienlijk. De typische zaden zijn samengesteld uit 2 éénzadige, gevleugelde splitvruchten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
  Acer palmatum - Japanse esdoorn

34275.htm

Naam: Acer palmatum

Nederlandse naam: Japanse esdoorn

Familie: Aceraceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: wit tot rozerood

Bladeren: frisgroen, zevenlobbig

Acer palmatum - Japanse esdoorn - Macroafbeelding


Informatie, teelt: 

Acer palmatum is afkomstig uit Japan, Korea en Oost-China waar het voorkomt in bossen. Met zijn frisgroene zevenlobbige bladeren welke in de herfst karmijnrood verkleuren, is deze struik zeer decoratief, zowel solitair als in groepen. De planten groeien struikachtig uit tot 4-5 meter hoogte en vormen als het ware kleinblijvende bomen. Zijn takken zijn dun. De wit tot rozerode bloemen verschijnen in juni-juli, gevolg door rode vruchten in september. Acer palmatum telt ruim meer dan 200 cultivars, vooral met het accent op roodpurpere bladeren en/of diep ingesneden bladeren, maar ook deze gewone soort is mooi in de tuin, niet het minst om de prachtige herfstverkleuring met bijzondere tinten.Standplaats:

Acer palmatum verlangen een ietwat beschutte, zonnige tot halfschaduwrijk plaatsje met een voedselrijke, diepe, verse grondlaag.

Vermeerderen:

Door zaaien. De cultivars worden vermeerderd door enting.

Ziekten en plagen:


* Verdraagt geen kalk!

* schildluis

* bladverbranding, schorsverbranding door te felle zomerse zon

* Japanse esdoorns zijn gevoelig voor vorst en koude wind in het voorjaar (vooral jongere planten). De jonge, ontluikende bladeren kunnen daar door verschrompelen, worden bruin en vallen af. Meestal vormen de planten na enkele weken nieuwe blaadjes. In ernstige gevallen kunnen ook delen van de scheuten (takken) zijn ingevroren.

* Esdoorns zijn gevoelig voor de meniezwam. Vooral bij Japanse esdoorn soorten vormt dit zwammetje een probleem. De zwam komt vooral voor op beschadigde en/of gesnoeide scheuten als oranjekleurige stipjes. Verwijder het aangetaste hout zorgvuldig (en verbrand deze takken). Snoeiwonden best afdekken met een ontsmettingsmiddel. Ontsmet het snoeigereedschap.

* Mogelijke parasieten zijn de wolluis, de zwarte of de groene luis.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!