Rhododendron - EricaceaeRhododendron is een geslacht met ten minste 500 soorten niet-winterharde en winterharde, groenblijvende en bladverliezende bomen en struiken. Zij moeten reeds een groot aantal jaren hebben bestaan, want men heeft fossiele plantedelen aangetroffen die zeer veel overeenkomst hebben met de nu nog bestaande rhododendrons. Deze fossielen, die in hetzelfde gebied zijn gevonden waar nu nog de meeste rhododendrons voorkomen, zouden aantonen dat ongeveer 50 miljoen jaren geleden soortgelijke planten als rhododendrons werden aangetroffen. De grote rhododendrons die we in onze parken en tuinen tegenkomen zijn voor het merendeel afkomstig van rond de Zwarte Zee, uit Noord-Amerika en de Kaukasus. Kleinere soorten zijn veelal uit Azië ingevoerd. Meestal zijn ze bladhoudend. De azalea’s, werden vroeger niet tot de rhododendrons gerekend. De bladeren zijn gaafrandig en staan gewoonlijk aan het eind van de scheuten. De bloemen zijn meestal eindstandig, bij sommige soorten staan ze echter langs de takken, ze verschijnen in trossen of alleenstaand. Ze zijn gewoonlijk klok- of trechtervormig, soms ook schotel- of buisvormig. Enkele soorten geuren, sommige zelfs zeer sterk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Rhododendron 'Fastuosum Plenum' - veredelde rhododendron

Naam: Rhododendron ´Fastuosum Plenum´

Nederlandse naam: veredelde rhododendron

Familie: Ericaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5

Bloemkleur: blauwmauve, halfgevuld

Hoogte min-max: 1.5-2.5

Bladeren: groen

 

Rhododendron 'Fastuosum Plenum' - veredelde rhododendron

Informatie, teelt:

Rhododendron ´Fastuosum Plenum´ bloeit midden mei (15-25 mei) met dubbele blauwmauve bloemen. Goede sterke groeier.

Standplaats:

Rhodo´s groeien gemakkelijk wanneer ze op de juiste plek staan. Dat betekent een voedzame, vochtige maar niet nat blijvende, kalkvrije grond met een lage pH. Met veel bladcompost is de bodem te verbeteren. Eén veel gemaakte fout is gemakkelijk te vermijden: zet rhododendrons nooit in de volle zon, want ze wortelen vrij oppervlakkig. De bovenlaag van de grond droogt dan teveel uit, het blad wordt lelijk en de struik groeit slecht. Schoffelen rond rhododendrons is om dezelfde reden uit den boze, de wortels beschadigen dan snel. Giet nooit met het kalkrijk leidingwater!

Een laag afgevallen blad in de herfst rond de struiken laten liggen of aanbrengen helpt bij het verbeteren van de groeiomstandigheden.

Op grond waar eerder rhododendrons hebben gestaan doen de planten het nog beter. Daarin bevindt zich namelijk een bodemschimmel, die de wortels van de planten helpt bij het opnemen van vocht en voedsel.

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de heidetuin

- geschikt voor groepsbeplantingen

- deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!