TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hydrangea quercifolia 'Hovaria'
eikenbladhortensia - pluimvormige bloeiwijze

35857.htm

Naam: Hydrangea quercifolia 'Hovaria'

Nederlandse naam: eikenbladhortensia

Familie: Hydrangeaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: roomwit, gevuld

Bladeren: eikenbladachtige bladeren

 

 

Foto BBH - Geert Devriese

Informatie, teelt:

 Hydrangea quercifolia 'Hovaria' is de naam van een compleet nieuwe hortensia met eikenbladachtige bladeren en langwerpige bloemtrossen. Het bijzondere aan Hydrangea quercifolia zijn de bladeren. Zowel de vorm als de kleur vertonen opmerkelijke gelijkenissen met eikenblad. In het najaar krijgt het blad - net als bij echte eiken - de bekende roodbruine kleur. Ook de piramidale bloemtrossen van Hydrangea quercifolia 'Hovaria' - zoals de plant volledig heet - zijn opvallend. De dubbele bloempjes vormen het hele seizoen nieuwe roomwitte bloemblaadjes vanuit hun hartjes. Net als de bladeren kleuren de oudste bloemblaadjes van groen naar rood in de herfst. De plant heeft daardoor een ongekend lange bloeiduur. Een plant met unieke eigenschappen dus.

Hydrangea quercifolia 'Hovaria' is ook geschikt als kamerplant:


Foto BBH - Geert Devriese


Eind maart zijn de eerste bloeiende planten in de handel. Tot mei is het belangrijk om planten met voldoende rijpe bloemen in te kopen. Geadviseerd wordt om hem binnenshuis op een koele en lichte plaats te zetten, bij voorkeur pal voor het raam. Een temperatuur van 10 tot 20°C is ideaal. Belangrijk is dat de potkluit niet uitdroogt.

Winterhard

Na half mei kan de plant in de tuin of in een grote kuip op balkon of terras worden gezet. Zet de plant niet meteen in de volle zon, maar laat hem tijdens bewolkte dagen langzaam wennen aan de buitenomstandigheden. Eenmaal gewend gedijt deze hortensia zowel in de zon als in de (half)schaduw. Met voldoende licht en water blijven de trossen doorbloeien tot in de herfst. Geef elke twee weken plantenvoeding. Als de eikenbladhortensia in de zomer goed is geworteld, is de plant zeer winterhard. Het mooie roodbruine herfstblad kan de plant tot in december blijven sieren.

Bij aankoop is de plant 60 tot 90 centimeter hoog. De plant kan in de tuin veel hoger worden, maar kan ook met snoeien klein worden gehouden. Als een erg kleine plant met weinig volume gewenst is, pas dan ook wortelsnoei toe. Steek voor dit doel in het voorjaar de wortelkluit met een steekschop rond. Maar snoeien is niet echt noodzakelijk. Wie enkele schoonheidscorrecties wil uitvoeren, kan dit het beste direct na de bloei doen. Als de takken echter te ver worden teruggesnoeid kan de bloei een jaar overslaan. Verwijder bij voorkeur alleen de oude uitgebloeide bloemtrossen tussen november en april.

Bron: BBH - Geert Devriese.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!