TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Buddleja - BuddlejaceaeDe vlinderstruik of Buddleja is een bladverliezende struik met een rijke bloei, genoemd naar de Engelsman Adam Buddle en komt uit West-China. Van dit geslacht zijn er zo´n 100 soorten gevonden in tropen en subtropen. Slechts enkele soorten komen voor in gebieden met een gematigd klimaat. De meeste hebben tegenoverstaande bladeren die met sterharen bedekt zijn. Bloemen meestal klein, met vergroeibladige kelk en buisvormige, vierslippige kroon. De meeldraden steken ver uit de buisvormige kroon. De bij ons geteelde soorten en rassen behoren tot de opvallendste en dankbaarste bloeiende struiken. Ze verlangen warme groeiplaatsen in de volle zon en een tamelijk droge grond. De struik wordt in de regel ieder jaar sterk teruggesnoeid. Zijn scheuten ontwikkelen zich in ons klimaat zelden volledig en vriezen daarom in strenge winters terug. De wilde soort wordt behalve in botanische tuinen niet gecultiveerd. Er zijn tal van rassen beschikbaar met prachtig gekleurde bloemen. Allen worden door een stormloop van vlinders bezocht. Vooral de pauwoog, de kleine vos en de Atlanta lijken erg op de nectar verzot te zijn. Een zonnige standplaats bevordert het vlinderbezoek.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken
Buddleja davidii 'White Ball' - vlinderstruik

36657.htm

Naam: Buddleja davidii 'White Ball'

Nederlandse naam: vlinderstruik

Familie: Buddlejaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: wit

Bladeren: zilverharig

Informatie, teelt: 

In tegenstelling met de meeste B. davidii soorten die tot 200-250 cm groot kunnen worden, is de 'White Ball' de meest compacte (in drie jaar 'n 50 cm). U hebt wel de 'Nanhoensis Alba', 'Nannho Blue', 'Nanho Purple' en 'Dart', maar deze hebben eerder een platte en kruipende groei. Daarentegen blijft 'White Ball' een mooie struik, die daardoor in onderhoud veel eenvoudiger is. Dit maakt dat hij zeer goed bruikbaar is zowel in een grote als in een kleine tuin. In potten en bakken voor op het balkon en terras is hij een zeer goede aanvulling bij het assortiment.

De bloemen zijn steriel, niet helder wit. Het blad met zilverachtige beharing op een geelgroene ondergrond brengt een extra accent in uw tuin.

En nu komt het, als je regelmatig zorgt voor een beetje meststof en water, af en toe de uitgebloeide bloemen verwijdert kun je gerust van juni tot einde september van zijn bloei genieten.

We mogen gerust dus gerust stellen dat deze plant voor uw tuin een goeie en dankbare aanwinst kan zijn. Voorlopig is de plant echter nog maar beperkt aangeboden, hoe dit komt... ik weet het niet? Maar als de tuinliefhebbers hem in hun tuincentrum vragen zal hij wel voldoende geteeld worden.


Gebruik:

De bloemen trekken in de nazomer zwermen vlinders aan.

Vermeerderen: gepatenteerde plant.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant met geurende eigenschappen

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor groepsbeplantingen

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant is aantrekkelijk voor vlinders (lokt vlinders)

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!