TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Buxus - BuxaceaeBuxus zijn groenblijvende, zeer variabele struiken of kleine bomen. Het geslacht telt een 30-tal soorten die verspreid zijn van Europa, Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika tot aan West-Indië. In Europa komen slechts 2 soorten voor: B. sempervirens en B. balearica. In het wild kan een Buxus zich ontwikkelen tot een 8 m hoge boom maar hij blijft meestal kleiner. De bladeren zijn tegenoverstaand en leerachtig, eirond tot langwerpig. Bloemen groenachtig-geel in okselstandige, meerbloemige kluwens die al in de herfst zijn aangelegd. In maart-april komen ze tot bloei. De zaden worden door mieren verspreid. Buxus stelt geen bijzondere eisen aan grondsoorten en kan goed gesnoeid worden. Hij groeit heel langzaam en kan honderden jaren oud worden. Ze zijn giftig, alle delen bevatten alkaloïde. Er bestaan verschillende rassen met verschillen in bladvorm, groeiwijze en kleur. Het overgrote deel van de ongeveer 80 Buxussoorten komen voor in Oost-Azië en Cuba. Buxus sempervirens groeit in grote getale in de landen om de Middellandse Zee, in hoofdzaak in de typische garrigue op kalkrijke gronden. Dat geeft een belang­rijke cultuuraanwijzing: als Buxus minder goed groeit of witte bladrandjes vertoont, is dat meestal te wijten aan een gebrek aan kalk. En daar ligt de voornaamste grondregel. Je kan haast niet teveel kalk aan Buxus geven. Bleke bladranden en een stagnerende groei zijn bijna altijd te wijten aan een gebrek aan kalk in de bodem. In ons land worden naar schatting 120 variëteiten van Buxus sempervirens en 40 van Buxus microphylla aangeboden. Daarbij zijn er met blad in verschillende grootten en met bont blad. De beste Buxus is en blijft de gewone Buxus sempervirens. Andere aanbevolen cultivars van Buxus sempervirens zijn Elegantissima, Haller, Hollandia en Planifolia. Van Buxus microphylla worden Faulkner en Rococo aangeraden.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
 Buxus sempervirens 'Blauer Heinz'

36938.htm

Naam: Buxus sempervirens 'Blauer Heinz'

Nederlandse naam: palm

Familie: Buxaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5

Bladeren: mooie, blauw berijpt

 

 Buxus sempervirens 'Blauer Heinz' TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Informatie, teelt: 

Buxus sempervirens 'Blauer Heinz' is een nieuwe zeer langzaam groeiende buxusvorm met bijzonder mooie, blauw berijpte mat glanzende bladeren. Bladeren licht gebogen klein, 22 mm lang en 12 mm breed. Vertoont veel overeenkomst met de groeiwijze van Buxus suffruticosa. Afkomstig uit het park van Herrenhausen (Hannover - Duitsland) en goed winterhard. Hij werd er in het park door een tuinman ontdekt met als voornaam Heinz.

 

Met zijn 30 tot 50 cm hoogte en 30-40 cm breedte een zeer compacte plant voor elke tuin. Met deze afmetingen behoort Blauer Heinz tot één van de kleinste buxusvormen. Deze vorm zou geen bloemen vormen. Een échte aanrader !!!

Vermeerdering door stekken.

Ziekten en plagen: zie tuindokter

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- geschikt voor gebruik in de heidetuin

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!