TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hydrangea - HydrangeaceaeDit geslacht telt ongeveer 80 soorten die voorkomen in de gematigde zones van Oost- en Zuidoost-Azië en van het oosten van Noord-Amerika tot in de Andes van Zuid-Amerika. Alleen in enkele warmere oorden komen groenblijvende, klimmende soorten voor. Alle gekweekte soorten zijn bladverliezend. Sommige daarvan laten spectaculaire herfstkleuren zien. In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. De bladeren zijn tegenoverstaand, gesteeld, meestal rondachtig tot langwerpig, vaak heel groot en slap. De bloemen ontwikkelen zich in eindstandige pluimen met veel bloemen.
Binnen een bloeiwijze bevinden zich meestal steriele en vruchtbare bloemen. De vruchtbare bloemen zijn over het algemeen klein, de steriele randbloemen zijn daarentegen door een vergrote kelk omgevormd tot lokbloemen en daarom verhoudingsgewijs groot en wit of bont gekleurd. Alle geteelde hortensia rassen en soorten zijn door hun grote bloeiwijzen zeer decoratieve struiken. Ze hebben in de tuin een tegen de wind beschutte plaats en een enigszins vochtige, diepe grond nodig. Bij droog zomerweer is regelmatig gieten noodzakelijk.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Heesters - sierstruiken 
Hydrangea macrophylla 'Love You Kiss'
hortensia 

Naam: Hydrangea macrophylla 'Love you Kiss'

Nederlandse naam: hortensia

Familie: Hydrangeaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: wit+rode randen, verbloeiend roos

Bladeren: groen

Hydrangea macrophylla 'Love You Kiss' TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Hydrangea macrophylla 'Love You Kiss'

Informatie, teelt: 

Hydrangea macrophylla 'Love you Kiss' is een nieuwe, moderne randbloeiende hortensia (Teller-type) met grote witte bloemen aan de rand van haar bloemschermen. Ieder bloemblaadje heeft op zijn beurt een rood randje. Bij een lagere temperatuur en meer licht wordt het randje intenser rood gekleurd. Deze plant is gewonnen in april 2001 door een Japanner en in Europa door Koos&Wilko Hofstede uit Huissen, Nederland onder de handelsnaam 'Hovaria' op de markt gebracht.

Door de vorming van anthocyaan (een rode kleurstof) aan de randen van de bloemen en in de bladeren valt de Hovaria® ’Love you kiss’ direct op. Als de bloemknoppen een diameter van enkele centimeters hebben, vér voordat de witte bloemkleur zichtbaar is, zijn de rode randjes al te zien. In volle bloei kleuren de bloemen van wit naar zacht zuurtjes-roze, waarna de rode rand iets minder opvalt. Vervolgens kleuren de bloemen groen en daarna rood.

Ook het blad van deze bijzondere hortensia verandert mee: in de tuin zijn in het voorjaar de jonge blaadjes sterk rood gekleurd. In de zomer blijft het blad enigszins met een rode gloed overtrokken, terwijl in het najaar de intensiteit van de rode kleur weer toeneemt.

Door een superieure knopzetting zal ’Love you kiss’ ieder jaar erg gemakkelijk bloeien, daarbij is ze net zo winterhard als andere hortensia’s. Ze groeit vrij compact en zal daardoor iets korter blijven dan de gemiddelde hortensia.

Bron: www.hovaria.com 

Standplaats:

Bij voorkeur op koele, licht tot rijk beschaduwde plaatsen. Bij teveel aan zon of een tekort aan water kunnen de bladeren verdrogen of verbranden. Zorg voor een voldoende vochtige standplaats die goed waterdoorlatend is. Hortensia's haten nattige voeten in de winter.

Vermeerderen uit stekken of door afleggen.

Ziekten en plagen: zie http://www.tuinkrant.com/tuindokter 

Topkeuze!

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor groepsbeplantingen

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

Deze plant is verkrijgbaar bij 
www.hovaria.com

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!